Kalorisi çok düşük bir diyettir, bu yüzden bedende enerji açığı oluşmasına neden olur ve metabolizmayı da bir miktar hızlandırmaktadır, bu yüzden kilo kaybı yaşanır. Su diyeti ile birlikte haftada 1 yaklaşık 7-8 kilo verilmektedir. Daha çok kilo vermek için 1 haftadan fazla su diyeti uygulanmamalıdır.
Su Diyeti Zararları
Bununla birlikte günlük kalori ihtiyacının oldukça altında kalori alımına dayanan diyetler uzun vadede çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bilimsel çalışmalara göre kilo verme sürecinin sağlıklı olması için haftada 0,5-1 kg verilmesinin uygun olduğunu göstermektedir.
Ortalama 2 ila 5 kilo verilebilir. 7 günlük su diyeti su ve sadece sıvı besinlerden oluşmaktadır. Ortalama 8 ila 10 kilo verilebilir. 30 günlük su diyetinde ise günlük 3-4 litre su, domates, elma, salatalık ve karpuz gibi sulu gıdalar alınarak yapılmaktadır.
Su diyeti yağ yakımını hızlandırmanın yanı sıra bazı kişilerde su ve kas kaybına neden olabilir.
Sağlık için 10 günden fazla açlığa gerek yoktur. Açlık yapamayanlar açlık gününün 2 katı kadar günü meyve veya sebze suyu içerek, örneğin, 3 günlük açlık yerine 7 günü, 10 günlük açlık yerine 21 günü sadece meyve- sebze suyu içerek geçirmelidir.
İlgili 40 soru bulundu
Bunun yanında eklemleri ve özellikle omurgayı korumaya da yardımcı oluyor. Bu sayede su, kan basıncını eşitleyerek vücut ısısının dengelenmesine de katkı sağlıyor. Fakat, yine de su diyetinin uzman kontrolünde yapılması öneriliyor. Su diyeti ile 1 hafta da 7 kilo verebilirsiniz.
21 günlük bir oruç süresince 8-12 kg arasında kilo kaybedilebilir. Normal gıdaya döndüğünüzde bu ağırlığın çoğunu geri alabilirsiniz. Oruçtan sonra kontrollü bir beslenmeye takiben, kilo vermenin devam etmesine yardımcı olabilirsiniz.
Sağlığa olan faydaları ile öne çıksa da su orucu genel olarak “hızla kilo vermek” adına kullanılıyor. 1-3 gün arasında yapılan bu oruçta günde yaklaşık 1 kg kayıp elde edilebiliyor. 3 gün yapıldığında 3 kg kayıp sağlayan bu oruç, son dakika planlarına alternatif bir diyet olarak gözükebilir.
Sadece su içerek uzun süreli bir diyet yapmak, vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri alamamanıza ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Sağlıklı bir kilo verme süreci için, su diyetini en fazla 1-3 gün gibi kısa sürelerle sınırlamak daha uygun olacaktır.
İdrarda görülen yoğun sarılık vücudun ihtiyacı olan suyu alamadığınız ve dehidrasyon başlangıcında olduğunun bir göstergesidir. Su diyeti boyunca suyun yanı sıra şekersiz çay, kahve ve bitki çayları içilebilir.
Diyetin ilk birkaç ayında kilo çok azalacaktır. Çünkü yağ içeriği yüksek olan kişilerde ödem de fazladır ve fazla su vücuttan atılır. Bu nedenle kilo verme ilk birkaç ayda daha hızlı ve daha fazla olacaktır. Diyet yoluyla ideal kilo 10 kg veya 20 kg ise her ay 10 kg vermekten kaçınmalısınız.
1 ayda 20 kilo verme gibi sağlıklı olmayan hedefler koymak yerine, ay ay düzenli kilolar vermek sağlığınız açısından daha olumlu olacağı gibi, aynı zamanda da daha fit, formda ve sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olur. 20 kilo vermek istiyorsanız bunun için 6 aylık bir süreç gerekir.
Kısa sürede hızlı kilo kaybı yaşamak isteyenler, İsveç diyetini tercih ediyorlar. 13 gün boyunca çok sıkı bir diyet programının uygulanması sonucunda 7 ile 20 kg arasında kilo kaybı yaşandığı vurgulanıyor.
Japon su diyeti Japonların formda kalmasının en büyük sırrı. Sabah kalkınca kahvaltı yapmadan aç karnına yaklaşık 1 litreye yakın su için. Suyu içtikten yaklaşık 45 dakika sonra kahvaltı yapın. Japon su diyeti yaparken her öğünden en az 30 dakika önce su için ve yemeklerden sonra en az 2 saat su içmeyin.
Su orucunda sadece su tüketilir, bu nedenle yoğurt gibi katı gıdaların tüketimi önerilmez. Ancak, su diyeti sonrasında sağlıklı ve dengeli bir beslenmeye geçiş yapılması tavsiye edilebilir.
Su tüketimini öğünlerin başında ve sonunda artırın: Bu, tokluk hissini artırarak daha az yemek yeme ihtiyacını azaltabilir. Egzersiz yapın: Su diyeti yaparken egzersiz yapmak, kalori yakımını artırır ve kilo verme sürecini hızlandırır.
Bu oruç sayesinde kilo verme sürecinize emin adımlarla başlayabilirsiniz. Su orucu, belirli bir süre içinde sadece suyla beslenebileceğiniz bir diyet türüdür. Bu diyette sadece su tüketmeniz uygun görülür.
Tedavi edilmezse nöbetlere veya bilinç kaybına kadar giden olumsuzluklar doğabilir. Birçoğu için su orucu, vücudunuzu aşırı ve beklenmedik bir kalori açığına sokan hızlı bir diyet şeklidir. Bu şiddetli kalori kısıtlaması vücudunuzun açlık moduna girmesini tetikleyebilir. Kalp yetmezliğine sebep olabilir.
Su diyetinde günde en az 2 litre su veya sıvı alımı yapılır. Bu, vücutta tokluk hissi yaratır ve kan basıncını normal seviyede tutmaya yardımcı olur. Diyetin işe yaraması için farklı sıvı içeceklerin de tüketilmesi gerekir çünkü su, vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerinin her birini karşılamaz.
Haftada 3-5 kg kaybetmek için 7 gün boyunca su orucu tutmak gerekir. Oruç bittikten sonraki süreç ise çok daha önemlidir. Çünkü bir hafta boyunca yemek yenilmediği için vücuda birden yüklenilmemelidir. Kilo vermeye devam etmek ve mevcut durumu korumak için ölçülü beslenmeye dikkat edilmelidir.
Çünkü 12-14 saatlik açlıktan sonra vücut enerjisini elde etme yöntemi yanan glikozdan yağa kayar. Bu kilo kaybı, aralıklı oruç deneyimi için birincil motivasyon kaynağıdır. 3 ila 24 hafta içerisinde, vücut ağırlığının yüzde 3 ila 8ü oranında kilo kaybı çalışmaları bildirilmiştir.
Örneğin, eğer günlük kalori ihtiyacınız 2000 kalori ise, günlük ortalama 300-500 kalori daha fazla tüketerek haftada ortalama 0.5 ila 1 kilo arasında kilo alabilirsiniz.
30 gün boyunca su diyeti yapmak için, portakal suyu, karpuz, bitki çayları, çiğ yemişler, yumurta, yeşillik ve probiyotik yönünden zengin olan kefir gibi içecekler tüketilebilir. Su diyetinde vücuttaki su kaybına yol açacak et ve karbonhidrat türevi yiyeceklere izin verilmemektedir.
Su Orucundan sonra 5. gün
Acıkınca meyve, karpuz veya kavun, 3 saat sonra da taze salata yenir. Yemekle beraber 50-60 gr. ekmekle yenebilir. Yanında yoğurt da olabilir.
Su diyeti uygulayan kişilere genellikle sigara içilmesi önerilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri