E ile biten ve en yaygın olarak kelimeler şu şekildedir; abe, bre, ece, anne, çile, çise, dede, cebe, cüce, beze, bone, belge, acele, adale, avare, arefe, belde, aside, aşure, ardiye, alfabe, badire, aranje, acemice, azerice, başköşe, bahriye, bakiye, asliye, ankastre, anneanne, barometre, alevlenme.
E ile biten kelimeler şu şekildedir; anne, çile, çise, dede, cebe, cüce, beze, bone, belge, acele, adale, avare, bahriye, bakiye, asliye, acemice, başköşe.
ebat, ebru, ecel, ecza, edat, edep, eder, edim, edip, eğik, eğil, eğim, eğiş, eğme, eğri, ehil, ehli, ekim, ekin, ekip, ekli, ekme, ekol, eksi, ekşi, elde, elek, elem, elif, emek, emel, emen, emek, emel, emen, eril, erim, esef, esen, eser, esre, eşek, eşey, eşik, eşit, eşli, eşme, eşya, etçi, etek, evce, evci, evet, ...
Öz Türkçe olan kelimeler B ile bitmez. Bunun nedeni B harfinin, G ve D gibi yumuşak ünsüz olmasıdır. Farsça ve Arapça gibi doğu dillerinden Türkçeye geçen kelimelerin arasında B ile biten birçok sözcük yer alıyor.
Genellikle bulmaca tarzı aktivitelerde karşımıza çıkan ğ ile biten kelimeler sorusuna şu şekilde yanıtlar verilebilir; ağ, böğ, yağ, sağ, dimağ, çırağ, büluğ, Elazığ, meblağ, yanardağ, Tekirdağ ve Uludağ.
İlgili 33 soru bulundu
Türkçe'de b harfi ile biten kelime yoktur.
ö ile biten kelimeler Türkçe dilinde var olan ama sayıca oldukça az olan kelimelerdir. Bu sebeple çok fazla sonu ö ile biten kelimeler bahsedilmesi mümkün değildir.
Türkiye'de sonu C harfi ile biten kelimeler sesi olarak iki tane sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler amaca uygun olarak anlamı üzerinden farklı yerlerde kullanılmaktadır. Özellikle kelime açısından bulmacalar söz konusu olduğunda çok fazla ön plana çıkarlar. Bu kelimeler arasında 'Hac ve Sac' sözcükleri bulunmaktadır.
Sonu Z İle Biten Kelimeler
Suçsuz, balyoz, körfez, köz, toz, az, biz, düz, caz, tez, cambaz, cansız, baldız, dipsiz, boynuz z harfi ile biten kelimelerden bazılarıdır.
Ülkemizde N harfi ile biten il ve ilçelerden bazıları şu şekilde sıralanabilir: 1- Karaman 2- Adıyaman 3- Aydın 4- Seyhan 5- Erzincan 6- Ceyhan 7- Van 8- Merzifon 9- Ağaçören 10- Ardahan. N ile biten ülkeler ise şunlardır: 1- Azerbaycan 2- Afganistan 3- Özbekistan 4- Türkmenistan 5- Tacikistan.
E harfi ile başlayan eşyalara birçok örnek vardır. Etek, elbise e harfi ile başlayan eşyalardır. Etek ve elbise benzer işlevlere sahiptir. İkisi de giysi işlevi görürler.
"ğ" harfiyle başlayan sözcük yoktur. Sadece hecelerde kullanılır. Örneğin "ağaç" sözcüğünde "ğ" harfiyle başlayan hece vardır. A-ğaç.
Türkçenin en uzun kelimesi, popüler kültürde, 70 harften oluşan "muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine" sözcüğü olarak geçmektedir. Teknik olarak Türkçe sondan eklemeli bir dil olduğu için sonsuz sayıda harften oluşan kelimeler oluşturmak mümkündür.
Öz Türkçe'de b ile biten kelimelere rastlamak mümkündür. Buna örnek olarak Kül Tigin, Tonyukuk ve Bilge Kağan yazıtlarında rastlanan "sab" ve "sub" sözcükleridir. Sub, "su" anlamına gelirken sab ise "haber" demektir.
Ülkemiz üzerinde ç harfiyle başlayan üç adet şehir mevcuttur. Bu şehirler farklı bölgeler de konumlanmıştır. Çanakkale - Marmara bölgesinde yer almaktadır.
3. Türkçe sözcüklerin başında c, ğ, l, m, r, z sesleri yansıma dışında bulunmaz: Cahil, can, cebir, lamba, lazım, leğen, mavi, nane, rapor, renk, rezil, rosto, ruh, vakum, vasıf, vazo, vezin, vize, zil. Bu sözcüklerden bazılarını dil kendine uydurmaya çalışır: ilazım, ileğen, ilimon, İramazan, irezil gibi.
Dünya üzerinde ö harfiyle başlayan tek bir ülke bulunmaktadır. Bu ülke 35 milyona yakın nüfusuyla Özbekistan'dır. Başkenti Taşkent olan bu ülkenin resmi dili Özbekçedir.
Özet Ö- fiili Türkçenin ilk yazılı metinlerinde "düşünmek" anlamıyla kullanılan kelimelerden biridir. Sonraki dönemlerde bu fiilden türeyen kelimelerde "düşünmek" dışında da birtakım anlamlar görülmektedir. Bu anlamlardan en yaygın olanı "alışmak"tır.
Ö harfi ile başlayan tek ülke ismi Özbekistan'dır. Asya kıtasında bulunan Özbekistan ülkesi yaklaşık 35 milyon nüfusa sahiptir, başkenti ise Taşkent şehridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri