İki Haklı İhtar Nedeniyle Tahliye Davası Ne Kadar Sürer? İki haklı ihtar nedeniyle tahliye davası, 6 ila 12 ay arasında sürmektedir. Dava süresi ortalama 6-12 ay olmakla birlikte mahkemelerin yoğunluğuna, olayın şartlarına, tarafların iddia ve savunmalarına göre değişkenlik gösterebilir.
2 haklı ihtar ile kiracının tahliyesi: Aynı kira yılına ait iki kira bedelinin ödenmemiş olması halinde kiracıya iki tane ihtarname gönderilmelidir. 2 tane ihtarname gönderildikten sonra kira yılının bitiminden itibaren 1 ay içerisinde tahliye davası açılması gerekir.
Tahliye Talepli İcra Takibi Ne Kadar Sürer? İcra dairesi tarafından kiracıya, kira bedellerinin ödenmesi ve tahliye talepli ödeme emri gönderilir. Bu ödeme emri kiracıya tebliğ edilmesinin ardından kiracı açısından 7 ve 30 günlük iki süreden kaynaklı hukuki süreç takip edilir.
Görüldüğü üzere, kira bedelinin zamanında ödenmemesi sebebiyle bir yıl içinde kendilerine iki haklı ihtar yapılan kiracılar aleyhine, ayrıca bir ihtara gerek kalmaksızın, kiraya veren tarafından kira süresinin sonunda tahliye davası açılabilecektir.
Kiracı isterse sözleşme süresinin bitiminden 15 gün önce bildirimde bulunarak çıkabilir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, 10 yıllık süre geçtikten sonra uzayan yılların bitiminden 3 ay önce bildirimde bulunarak çıkarılabilir. Aksi takdirde çıkarılamaz.
İlgili 25 soru bulundu
Kiracıya noterden ödeme için ihtar gönderilip 30 gün süre verilmek zorunda. Bu süre geçtikten sonra hâlâ ödeme yoksa tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.
Evin satılması durumunda yeni ev sahibi kiracının evi tahliye etmesini isteyebilir. Buna göre yeni ev sahibi, evi satın aldıktan sonra kiracıya ihtar çekerek evin tahliyesi için 6 ay süre tanıma hakkına sahip olur. Bu durumda kira sözleşmesinden bağımsız olarak kiracının maksimum 6 ay içinde evi tahliye etmesi gerekir.
İki Haklı İhtar Tahliye Dava Açma Süresi
Bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulması gerekir.
Unutulmamalıdır ki ihtar çekmek tek başına yeterli değildir. İki haklı ihtarda tebliğ şartı da vardır, dolayısıyla ihtarın kiracıya tebliğ edilmesi şarttır. Nitekim iki haklı ihtar nedeniyle Yargıtay kararları ödeme emri tebliğ edilmeden açılan davaların kabul edilmeyeceğini belirtmektedir.
2.3. İki Farklı Kira Ayına İlişkin İhtarın Olması
İki ihtarın oluşması içim iki farklı aya ilişkin olarak yazılı ve haklı iki ihtarın çekilmiş olması gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken ihtarın çekileceği dönemde ödenmemiş kiraların hepsi için tek bir ihtar çekilebileceğidir.
Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Mahkeme kararı genellikle bu borçları da içerir ve kiracıya ödemesi gereken miktarı belirler.
Kiracı tahliye davası, basit yargılama usulüne göre görülür ve ortalama 1-2 ay içinde sonuçlanır. Kiracı Tahliye Davasının SonuçlarıKiracı tahliye davasında, mahkeme kiracının tahliyesine karar verebilir.
Kiracı tahliye davası ne kadar sürer sorusu temerrüt nedeniyle tahliyeye göre cevaplandığında ortalama altı ila on iki ay süreceğini söylemek mümkündür.
Davalı hakkında iki haklı ihtarname gönderilmesi sebebiyle tahliye davasına icra mahkemesinde bakılamaz, görev yönüyle Sulh Hukuk Mahkemesi görevlidir ve bu şekilde önüne gelen bir davada İcra Mahkemesi görevsizlik kararı vermelidir.
İki ayrı icra takibi üzerinden gönderilen ödeme emirleri de, iki haklı ihtar yerine geçer. İhtar sayısı en az iki olmak ve bizzat kiracıya tebliğe çıkarılmak zorundadır. Tek ihtara dayalı dava açma olanağı bulunmamaktadır.
Gerekli şartlar sağlandığı ve mahkeme yoğunluğu uygun olduğu takdirde, tahliye davası ilk celsede biter. Fakat günümüz şartlarında, ilk celsede bitme ihtimalinin düşük olduğunu da belirtmekte fayda vardır.
3. Kira Tespit ve Tahliye Davalarında Dava Şartı Olarak Arabuluculuk. 5 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 7445 sayılı İcra ve İflas Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 37. maddesi ile kira tespit ve tahliye davaları için zorunlu arabuluculuk şartı getirilmiştir.
Kira sözleşmesi belirsiz süreli ise her 6 ay bir kira dönemi sayılır. Kiracıya, 6 aylık kira döneminin bitiminden en az 3 ay önce ihtar çekilmelidir. Bu ihtarnamede kiracıya tahliye için tarih verilmeli ve ilgili tarih geldikten sonraki 1 ay içinde dava açılmalıdır.
Kira davalarının sonuca kavuşması için yargının ön gördüğü tarih 300 gün olarak belirlenir. Yani bir yıla yakın bir süreç. Avukat desteği alınma durumunda bu süreç içerisinde karar alınırken, avukat desteği alınmadığında bu süreç 1 ve 1.5 yıl arasında değişkenlik gösterebilir.
Noterden ihtarname çektikten sonra , ihtarname muhataba ulaştıktan sonra ihtarnamede öngörülen süre içerisinde ihtar konusunu oluşturan eylem yerine getirilmezse (ödeme yapılması, haksız fiilin sonlandırılması gibi) hukuki yollara başvurulacaktır. İhtarnamedeki beyanlar ilerideki olası bir dava sürecinde bağlayıcıdır.
Tahliye Kararının İcrası
İcra mahkemesi tarafından verilen tahliye kararının icra edilebilmesi için kesinleşmesi şart değildir. Ancak tahliye kararının icra edilebilmesi için tahliye kararının kiracıya tefhim ya da tebliğ tarihinden itibaren on gün geçmesi gereklidir.
Bunu takip eden her 6 ay bir kira dönemi sayılacaktır. 6 aylık kira döneminin bitiminden en az 3 ay önce kiracıya ihtar çekilmesi suretiyle dönem sonunda tahliye davası açılarak kiracı çıkarılabilir. 10 yıllık kiracıya gönderilmesi gereken ihtarnamede, durum açık bir şekilde belirtilmeli ve tahliye talep edilmelidir.
İhtara cevap verilmezse ne olur? Gönderilen ihtara cevap verme zorunluluğu yoktur. Kişi ihtara cevap vermediğinde ihtara konu iddiaları reddetmiş sayılmayacağı gibi kabul etmiş de sayılmaz.
Noter kanalıyla yapılması kanunen en uygun olanıdır. İki haklı ihtar sebebiyle tahliye davası açabilmek için kiracıya ihtarnamenin mutlaka ulaşmış olması gerekmektedir. Kiracının ihtar eline ulaşmadan ödeme yaparsa, ihtarnamenin kanunen bir hükmü kalmayacaktır.
Kiracı, kira bedelini 30 gün içinde ödemezse, ev sahibi kiracıya ihtarname gönderebilir. Bu ihtarnamede, kiracının 30 gün içinde kira bedelini ödemesi gerektiği belirtilir. Kiracı, bu ihtarnamede belirtilen süre içinde kira bedelini ödemezse, ev sahibi kira sözleşmesini feshederek kiracıyı evden çıkarabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri