Kanunda borçlu temerrüdünün bir diğer şartı, alacaklının ihtarı olarak belirtilmiştir. Buna göre alacaklının, alacağını talep edebileceği andan itibaren herhangi bir şekil şartına bağlı olmadan “borcun ifasını isteyen beyanı” ihtar niteliğinde olacaktır.
Örneğin; borcun ifası amacıyla dava açılması da ihtar niteliğindedir. Ancak tacirler arasında diğer tarafı temerrüde düşürmek için yapılan ihtarlar Türk Ticaret Kanunu madde 18/3 uyarınca noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya kayıtlı elektronik posta sistemi ile yapılmalıdır.
Öz: İfası mümkün ve muaccel bir borcun ifasında gecikme durumunda, alacaklının ihtarıyla borçlu temerrüde düşer.Alacaklı, ihtar çekmek yerine doğrudan borçluya karşı icra takibine girişebilir. Bu durumda temerrüdün ne zamangerçekleşeceği hususu önem arz eder.
Borçlunun temerrüde düşmesi için bazı şartlar aranmaktadır. Öncelikle borcun vadesinin gelmiş olması gereklidir. Alacaklı tarafından borçluya borcu ifa etmesi için ihtarda bulunulması ve borcun ifasının imkânsız olmaması ile birlikte temerrüde düşen borçlunun bu durumda kusurlu olması da gerekir.
İlgili 27 soru bulundu
A.
Temerrüt faizi ise borçlunun, vadesinde para borcunu ifa etmemesi dolayı- sıyla geciktiği müddet için alacaklıya ödemesi gereken faizdir. Aksine sözleşmede hüküm yoksa temerrüt faizi, vadenin bitiminden ve belli bir vade yoksa ihtar gününden itibaren işlemeye başlar (TTK m. 10).
Temerrüt faizinin istenebilmesi için bir para borcunun bulunması ve borçlunun temerrüdünün gerçekleşmesi gerekir. Temerrüt faizinin kaynağı esas itibarıyla sözleşmedir. Ancak sebepsiz zenginleşme ve haksız fiilden doğan borçlar için de temerrüt faizi istenmesinde yasal bir engel bulunmamaktadır.
Temerrüt kısaca borçlunun borcunu ödemekte gecikmesidir. Borçlunun borcunu ödemekte gecikmesi sorumluluğunu arttırır. Borçlunun vadesi gelen bir borcunu ödemekte gecikmesi kazaen gerçekleşen bir olaydan kaynaklansa dahi borçlu alacaklının uğradığı zarardan sorumlu olur.
Temerrüt için ihtara gerek olmayan ilk durumda, tarafların anlaşmasıyla borcun ifa edileceği gün belirlenmiş ise o gün ödeme yapılmaması hâlinde borçlu mütemerrit olmuş sayılacaktır. Borcun ifa edileceği süre taraflarca belirlenmişse, bu sürenin dolmasıyla ifada geciken borçlu mütemerrit duruma düşer.
Temerrüt, kişinin borçlandığı edimi hukuka aykırı olarak yerine getirmemesi hâlidir. Temerrüt alacaklının ve borçlunun temerrüdü şeklinde iki türlüdür. Gerek alacaklı ifa edilmek istenen edimi kabul etmeyerek; gerekse borçlu yerine getirmekle borçlandığı edimi zamanında ifa etmeyerek borca aykırı davranmış olur.
- Borçlu kişinin yapması gereken ödemeyi zamanında yapmaması temerrüde düşer. Buna karşılık olarak ödemeyi alan taraf söz konusu ödemenin karşılığında yapılması gereken sorumluluğu yerine getirmez veya ifa edilmiş olan ödemeyi kabul etmezse temerrüde düşmüş olur.
Kiracıya verilecek süre en az on gün, konut ve çatılı işyeri kiralarında ise en az otuz gündür.
2.Temerrüt Nedeniyle Tahliye Davası
Türk Borçlar Kanunu'nun 315. maddesi muaccel hale gelen kira bedeli veya yan giderlerinin ödenmemesi durumunda, kiraya verenin konut veya çatılı işyerleri için 30 günlük süre verip bu sürede borcunu ifa etmezse, sözleşmenin feshedileceğini bildirebilir.
Bir miktar paranın ödenmesinde temerrüde düşen borçlu, sözleşme ile aksi kararlaştırılmadıkça, geçmiş günler için 1 inci maddede belirlenen orana göre temerrüt faizi ödemeye mecburdur.
Kanun koyucu ise temerrüde düşen tarafa karşı, alacaklının haklarını düzenlemiştir. Tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde alacaklı, aynen ifa ve gecikme tazminatının yanı sıra, sözleşmeden dönme ve menfi zararının tazminini veya borcun ifa edilmemesi nedeniyle müspet zararının tazminini talep edebilecektir.
Bir borçlunun, borçlanmasına dair yükümlülüklerinin birini, birkaçını veya tamamını zamanında yerine getirmemesi temerrüde düşmek olarak betimlenir. Bu tanımdan anlaşılacağı üzere temerrüde düşmek, bir borçlanmaya dair herhangi bir ödemenin zamanında gerçekleştirilmemesi durumunda ortaya çıkar.
2023 Yılında Mal ve Hizmet Tedarikinde Alacaklıya Yapılan Geç Ödemelere İlişkin Temerrüt Faiz Oranı %11,75 Olarak Belirlendi.
120 uyarınca ise sözleşmede kararlaştırılabilecek en yüksek temerrüt faiz oranı ise %18 olarak aynı tutulurken ticari işlerdeki temerrüt faiz oranı 01.07.2023 tarihi itibariyle uygulanmak üzere %10,75'ten %16,75'e çıkartılmıştır.
Temerrüt Faiz Oranı
6098 sayılı Kanun Madde 120/f.2 uyarınca, yıllık temerrüt faizi sözleşme ile kararlaştırılmış ise, bu halde kararlaştırılan oran Madde 120/f.1'deki ve 3095 sayılı Kanun ile belirlenen yüzde 9 ve yüzde 13.75'lik yıllık faiz oranlarının yüzde yüz fazlasını aşamayacaktır.
Temerrüt, Borsada gerçekleşen işlemler ve açık pozisyonlar nedeniyle Takasbank'a yatırılması gereken tutarlar ile diğer yükümlülüklerin süresi içinde yatırılmaması veya yerine getirilmemesi halidir.
Buna karşılık dar anlamda borcu sona erdiren sebepler; ifa, ifa imkânsızlığı, ibra, süreli sözleşmelerde sürenin dolması, yenilme, takas, zamanaşımı ve borçlu ve alacaklı sıfatlarının birleşmesidir.
Buna göre, 1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse yüzde 9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde yüzde 16,75 olarak uygulanacak. Tebliğ, 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Toplam borcun ödenmeyen kısmı için hesap kesim tarihinden son ödeme tarihine kadar alışveriş faizi, son ödeme tarihinden itibaren asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan ödenmeyen kısmı için ise alışveriş faizi uygulanır.
Bu çerçevede 31 Aralık 2020 ve daha eski vadeli kredi borçlarının tek seferde ödenmesi halinde birikmiş temerrüt faizinin tamamı silinecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri