İsmet Paşa 31 Mart günü, karşı taarruza geçti ve düşmanı yenerek, 31 Mart-1 Nisan gecesi geri çekilmeye mecbur etti. Böylece, inkılâp tarihimizin bir sayfası, İkinci İnönü zaferiyle yazılmış oldu.
23 Mart – 1 Nisan 1921 tarihleri arasında devam eden İkinci İnönü Muharebesi Türk Kuvvetlerinin zaferiyle sonuçlanmıştır.
Bölgede bulunan camilerin dahi hepsi Yunanlılar tarafından yakıldı. Türk ordusu bu duruma oldukça sinirlendi ve Atatürk'ün emri ile Albay İsmet Bey, 31 Mart sabahında atağa geçti. Yunan birlikleri İnönü'nün saldırısı karşısında dayanamadılar ve yenik düştüler. Böylece Yunan geri püskürtülmüş oldu.
6-11 Ocak 1921 tarihleri arasında gerçekleşen Birinci İnönü Muharebesi ve 26-31 Mart 1921 tarihleri arasında gerçekleşen İkinci İnönü Muharebesi yeni kurulacak devletin oluşturduğu düzenli ordunun kazandığı ilk muharebeler olup, Türk İstiklal Savaşı'nın seyrini değiştiren önemli mücadelelerdir.
Türk Ordusu, II. İnönü Muharebesi'nde sayıca üstün Yunan Ordusu'na karşı kesin bir galibiyet kazanmıştır. Bu başarının ardından İtalyanlar hiç baskı görmedikleri halde Anadolu'dan çekilmeye başlamış, Fransızlar Zonguldak'ı tahliye etmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
İnönü Savaşları Millî Mücadele'de Batı Cephesinde Yunan ordusuna karşı kazanılmıştır. I. İnönü Savaşı 6-11 Ocak 1921, II. İnönü Savaşı ise 23 Mart-1 Nisan 1921 tarihleri arasında gerçekleşmiştir (Türk İstiklâl Harbi, 1966, s. 147, 311, 459).
Düşmanın saf dışı bırakılmasından sonra Millet Meclisi Başkanı Mustafa Kemal Paşa, Metristepe'de savaşı yöneten Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü'ye gönderdiği mesajında, ''Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus talihini de yendiniz'' sözleriyle, zaferin önemini vurgulamıştır.
Kurtuluş Savaşı sırasında, I.İnönü(9-10 Ocak 1921) ve II.İnönü(31 Mart – 1 Nisan 1921) zaferlerinden sonra Atatürk tarafından, savaşları idare ettiği yer olan İnönü beldesinin adı, İsmet Paşa'ya soyadı olarak verilmiştir.
İnönü Savaşı'nın yapıldığı tarih 23 Mart-1 Nisan 1921 tarihidir. Bu tarihler arasında yapılan 2. İnönü Savaşı, ilk yapılan savaş kadar önemli sonuçlara yol açmıştır. İnönü Savaşı, Türk ordusu ve Yunanistan arasında yaşanmıştır.
Birinci Dünya Harbi'nin albayı İsmet Bey, Birinci İnönü Muharebele- rinden sonra İsmet Paşa, İkinci İnönü Muharebesinden sonra, Atatürk'ün deyimi ile: "Milletin makûs taliini yenen" kader adamıdır.
cümlesiyle bitirmiş ve zaferi müjdelemişti4. Mustafa Kemal Paşa'nın "Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz" öv gülü cümlesini taşıyan bir telgrafla tebrikini aldı. tuluş Savaşı, Ankara 1983, 314.
İsmet Paşa'nın emrinde olan Türk ordusu 3 gün süren savaşta Yunanlıları bozguna uğratmıştır. 10 Ocak tarihinde biten 1. İnönü Savaş'ı Türk ordusunun galibiyetiyle neticelenmiştir.
Geri çekilmenin nedenleri
Sakarya'nın doğusuna çekilmek suretiyle Yunan ordusu “hareket üslerinden uzaklaşacak ve yeniden menzil hatları tesisine mecbur olacak”tır. Böylece Türk ordusu toplu halde daha elverişli koşullar altında savaşmak imkanı bulacaktı.
Dünya Savaşı'nda Kafkasya ve Filistin cephelerinde savaştı. 1920 yılında Anadolu'ya geçti. Erkân-ı Harbiye-i Umûmiye Vekili (Genelkurmay Başkanı) olarak I ve II. İnönü muharebelerini kazandı. Büyük Taarruz'a Batı Cephesi Komutanı sıfatıyla katıldı.
Düzenli ordunun kazandığı ilk zafer: Birinci İnönü Savaşı
Birinci İnönü Muharebesi
TBMM emrindeki Türk ordusunun ilk zaferi, Albay İsmet komutasında Yunan ordusuna karşı kazanılmıştır (6-11 Ocak 1921). Aynı günlerde ayaklanmış olan Çerkez Ethem ve ona bağlı Kuva-yı Seyyare de etkisiz hale getirilmiştir.
2 وو “Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum”. Atatürk'ün bu emri 25 (12) Nisan 1915 günü saat 10 (evvel) sıralarında Conkbayırında 57'nci Piyade Alayına vermiş olduğu anlaşılmaktadır.
SİZ ORADA YALNIZ DÜŞMANI DEĞİL MİLLETİN MAKÛS TALİHİNİ DE YENDİNİZ. "Siz orada yalnız düşmanı değil milletin makûs talihini de yendiniz." 2. İnönü Zaferi'nin 100. yıl dönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü olmak üzere Millî Mücadelemizin bütün kahramanlarını saygı ve minnetle anıyoruz.
2. İNÖNÜ ZAFERİ “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz. İstilâ altındaki talihsiz topraklarımızla birlikte bütün vatan, bugün en ücra köşelerine kadar zaferinizi kutluyor...” TBMM Başkanı Mustafa Kemal Paşa. atam.gov.tr/nutuk/ikinci-i…
Ankara. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 22 gün süren yoğun çatışmaların ardından zaferle sonuçlanan Sakarya Meydan Muharebesi, "Türk'ün zaferi" olarak tarihe geçti.
Sakarya Meydan Muharebesi, Türk milleti için bir ölüm kalım mücadelesi olmuştur. Bu meydan muharebesi, Türk ordusunun taktik geri çekilmeleri bırakıp büyük çaptaki bir geri çekilme sonunda stratejik savunmayı uygulamaya koymasının en güzel örneklerinden birisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri