2 farklı ipliğin kullanıldığı bu kumaş türü de kalın ve sıcak tutan yapısıyla dikkat çekmektedir. 2 iplik kumaşların da şardonlama işlemi uygulanan çeşitleri bulunmaktadır. Bu kumaş türlerinden farklı olarak ribana kumaş türlerinde de şardonlama işlemi yapılabilmektedir.
Şardonlu kumaş, tüylendirilmiş ve görünümü değiştirilmiş bir kumaş türüdür. Şardonlu kumaş, genellikle terleten bir yapıya sahiptir. Şardonlanan kumaşın ısı geçirgenliği değişir. Kumaşı oluşturan ipliklerin içinden çekilen lifler sayesinde kumaş hacim kazanır.
Şardonlu iki iplik kumaşlarda farklı bir işlem uygulanıyor. Bu işlemde ince uçlu metal teller kullanılarak kumaşın yüzeyindeki lifler çekilir. Bu işlemin yapılma amacı kumaşın çok daha yumuşak ve esnek olmasını sağlamaktır.
İki iplik kumaş, mevsimlik giysi üretiminde sıkça kullanılan ve çok tercih edilen bir kumaş türüdür. Çok ince ve dayanıklı bir kumaş olan iki iplik kumaşı, iki iplik çeşidi kullanılarak imal edilir. Bu nedenle de oldukça yumuşak ve dayanıklıdır.
Ön ve arka yüzü birbirinden farklı bir görünüme sahiptir. Ön yüzü inceyken arka yüzü atlamalı yapıdadır. Pamuk ipliklerinin kullanıldığı iki iplik kumaşlar bebek kıyafetleri için uygun yapıdadır. Kolay kırışmayan bir yapıya sahiptir.
İlgili 23 soru bulundu
Kalın kumaşlardır ve bahar mevsiminde kullanılırlar, Yazlık kumaş olarak tercih edilmezler, Leke tutma özellikleri yüksek olduğu için dikkatli kullanılması gerekir, Likra ile örüldüğünde esnekliği oldukça iyi olur.
Bu da liflerin belirgin olduğu yani tüylü yapılı çeşidinin bulunabileceği anlamına gelir. 2 iplik şardonlu kumaş nedir sorusunun yanıtı da merak edilebilir. 2 farklı ipliğin kullanıldığı bu kumaş türü de kalın ve sıcak tutan yapısıyla dikkat çekmektedir.
İki iplik kumaşlar genellikle kalın bir yapıya sahip oldukları için ilkbahar ve sonbahar giysilerinde tercih edilmektedirler. Genellikle günlük ve gecelik spor giyim ile bebek dış giyiminde daha çok tercih edilmektedir. Sweatshirt, kapüşonlu, eşofman vb. kıyafetlerde de yaygın olarak kullanılır.
Üç iplik kumaşlar, kalın olma özellikleri ile ön plana çıkan, iki iplik kumaşlara oranla daha kalındır. Three ply fleece yani üç iplik kumaşlar, iki iplik kumaşlardan farklı olarak astar ve zemin ipliğinin yanı sıra ekstra üçüncü bir ipliğin eklenmesi ile elde edilir.
Tekstil yüzeyindeki lifler, şardon makinesinin kancalı telleri yardımıyla çekilerek kumaş yüzeyine çıkarılır. Böylece kumaş tüylü ve yumuşak bir yüzeye kavuşur, ısı tutma özelliği artar. Şardonlama etkisi, kullanılan makinenin türüne ve işlemin etki süresine bağlıdır.
Şardonlu Üç İplik Penye Kumaş: Şardonlu Üç İplik Penye Kumaş'ın iç kısmı şardonlanmış yani tüylendirme işlemi yapılarak pamuklu ve yumuşaksı bir yüzey oluşturulmuştur. Bu tarz penyeler puf yani oldukça kalın sıcak tutma özelliği olan özellikle kış aylarının vazgeçilmez unisex spor modasına uygun kumaş çeşididir.
Şardonlu Üç İplik
Şardonlama işlemi sonrası kumaş daha dolgun, yumuşak ve pofuduk görünüme gelir. Bu kumaşlar sıcak tutar çünkü ısı yalıtma özelliği artar.
Şardonlu Kumaş Yapısı
Hava geçirgenliği az olduğu için sıcak tutmaktadır. Sıcak tutma özelliğinden dolayı birçok kışlık giysi ve çeşitli tekstil ürünlerinde kullanılmaktadır. Kış aylarında, şardonlu kumaş ürünlerinden yapılan giysiler daha çok tercih edilmektedir.
Kumaşın ön ve arka yüzü farklıdır. İpliğin likra oranına göre esneme kat sayısı artabilir ancak piyasada bulunan iki ipliklerin çoğu esnektir. Doğal bir kumaş olduğu için bebek giyimde de tercih edilebilir. Tişört, alt-üst eşofman ik ipliğin en çok kullanıldığı elbiselerdir.
Üretilen bu giyim ve tekstil ürünleri genellikle kış aylarında kullanılmaktadır. 3 iplik kumaş yazın giyilir mi sorusu sorulabilir. Fakat bu kumaş türü sıcak havalarda kullanıma uygun olmayan oldukça kalın bir yapıya sahiptir. Buna bağlı olarak da yaşanılan bölgelere göre sonbahar ve kış aylarında kullanımı uygundur.
Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
“Hangi kumaş terletmez?” sorusuna herkesin vereceği cevap şüphesiz ki pamuklulardır. En az terleten kumaş kategorisinde birinciliği kimseye kaptırmayan pamuklular vegan olma özelliği ile de gönülleri fethetmektedir.
Yazın en büyük sorunlardan biri giysilerimizde hangi kumaşı tercih edeceğimizdir. İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
İki iplik kumaşın üretiminde likra gibi elastik maddeler eklendiğinde esneme yeteneği kazanır. Daha çok eşofman takımı gibi günlük, rahat kıyafetlerin üretiminde kullanılır. Ön ve arka yüzü birbirinden oldukça farklı görünüme sahiptir.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Poplin, 15. yüzyılda Fransa'da ortaya çıkmış bir terimdir. Adını, Avignon kentinde bulunan ve genellikle o dönemin en popüler ham maddesi olan ipekten üretilen papelino adı verilen kumaştan alır. Bu materyal 20. yüzyıla kadar yoğun olarak kışlık elbise yapımında tercih edilmiştir.
Şardon bilinenin aksine, ayrı ve özel bir kumaş türü değildir, sadece farklı çeşitteki kumaşlara yapılan tüylendirme işlemidir. Şardonlama işlemi, şardon makinesi ile kumaş yüzeylerinin diken şeklindeki iğneler yardımıyla tüylendirilmesi olarak adlandırılmaktadır.
Ribana kumaş bünyesinde pamuk ile birlikte likra bulunduran, yapı itibariyle penye kumaşa göre daha esnek olan bir kumaştır. Esnek yapısı sayesinde ürün bir beden büyüyebilir. Genellikle yüksek kilolu insanlar tarafından tercih edilmektedir. Ribana kumaş penye kumaşa göre daha kalındır.
Süprem kumaşın üretiminde tek iğne yatağı üstünde tek iğne grubu kullanılmaktadır. Süprem kumaşların üretimi sırasında tek iğne yatağı üzerinde sıralama yapılır. Süprem kumaş düşük gramajlı ve pamuk ipliğinden imal edilen tek katlı örme bir kumaş olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri