Tabi ki riske girmeyip katılacağız görüşmeye. Ama merak ettiğim husus acaba arabuluculuk başvurusu yapılırken daha önce başvuru yapıp yapmadığı, taleplerinin farklı olup olmadığı incelenerek mi başvuru alınıyor. Yoksa keyfi olarak birden fazla defa başvurular olabilir.
Arabuluculuk toplantıları 4 defa yapılabilir. Fakat taraflar ilk toplantıda anlaşma sağlarsa veya kesinlikle anlaşma sağlanamayacağını beyan ederse, toplantı ilk görüşme sonrasında sonlandırılabilir.
Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması hâlinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren, iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açabilir.
(1) Daire Başkanlığı, arabuluculuk için aranan koşulları taşımadığı hâlde sicile kaydedilen veya daha sonra bu koşulları kaybeden arabulucunun kaydını siler.
Taraflar anlaşma belgesini icra edilebilirlik şerhi verdirmeden başka bir resmî işlemde kullanmak isterlerse, damga vergisi de maktu olarak alınır. (5) (Ek: 12/10/2017-7036/24 md.) Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde, üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamaz.
İlgili 44 soru bulundu
Arabuluculuk, yabancılık unsuru taşıyanlar da dâhil olmak üzere, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri iş veya işlemlerden doğan özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde uygulanabilir. Arabuluculuk sürecinde bir karar mercii bulunmadığı gibi, süreç sonunda da “karar” verilmez.
Buna göre taraflardan birisi geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmazsa ve bu sebeple arabuluculuk faaliyeti sona ererse bu durum tutacağa geçirilir. Arabuluculuk görüşmesine katılmayan taraf, davada haklı da çıksa haksız da çıksa yargılama giderlerini ödemeye mahkum edilir.
Bir arabulucu, en fazla üç komisyon listesine kaydolabilir. MADDE 31 – (1) Arabuluculuk için aranan koşulları taşımadığı hâlde sicile kaydedilen veya daha sonra bu koşulları kaybeden arabulucunun kaydı Daire Başkanlığınca silinir. Arabulucunun ölümü hâlinde de aynı işlem yapılır.
Arabuluculuk Nasıl İptal Edilir? Arabuluculuk iptali için tarafların ya arabulucuya gerek kalmadan anlaşmaya varmaları ya da arabulucuya gitmekten vazgeçmeleri lazımdır. Fakat zorunlu arabuluculukta bu mümkün değildir. Mahkeme çekişmeye neden olan konu hakkında dava açmadan önce arabulucuya gidilmesini isteyebilir.
Bu durumda işçinin bir iptal davası açarak söz konusu tutanağın iptalini sağlama imkânı bulunmaktadır. Yani bu sorumuzun cevabı; evet, arabuluculuk tutanağının iptali mümkündür.
Arabuluculuk kurumunun dava şartı haline getirilmesiyle bundan sonra arabulucuya başvurulmadan açılacak iş davalarının dava şartı eksikliği sebebiyle usulden reddedileceği anlamına gelmektedir.
6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu'nun 18. maddesine 7036 sayılı Kanunla1 eklenen 5. fıkraya göre, “Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılması hâlinde, üzerinde anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamaz.” 7036 sayılı Kanun'un gerekçesinde bu yeni düzenleme, “dava açma yasağı” ...
Arabuluculuk neticesinde anlaşılan tazminatlar ödenmez ise alacağına kavuşamayan taraf icra takibi başlatabilir.
Dava şartı arabuluculukta taraflar anlaşamazsa, 2 saate kadar olan ücreti devlet ödüyor. Tarafların anlaşması halinde ise, ücret taraflarca yarı yarıya ödeniyor. İhtiyari arabuluculuk dosyalarında ücret taraflarca yarı yarıya ödenir.
Dava şartı olarak arabulucuya gitmek zorunlu, ancak arabulucuda uzlaşmak zorunlu değildir. Bu nedenle taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa mahkemeye gidilmesinde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Arabulucuda anlaşılamaması halinde tarafların mahkeme huzurunda haklarını aramaları mümkündür.
(3) Arabuluculuk sürecinin sonunda anlaşma sağlanamaması halinde, arabuluculuğun konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki uyuşmazlık olsa bile arabulucu, arabuluculuk ücretini bu Tarifenin eki Arabuluculuk Ücret Tarifesinin birinci kısmına göre isteyebilir.
Arabuluculuk tutanağı, arabuluculuk sürecinde taraflar arasında varılan anlaşmanın yazılı hale getirildiği ve tarafların imzaladığı belgedir. Arabuluculuk tutanağı, arabuluculuk sürecinde taraflar arasında varılan anlaşmanın bir kanıtı olarak kullanılabilir. Ancak, arabuluculuk tutanağı bir ilam niteliği taşımaz.
Arabuluculuk Görüşmelerinde Taleplerin Arttırılması ve Değiştirilmesi. Arabuluculuk faaliyeti bir yargılama faaliyeti olmadığından görüşmeler sırasında talepler artırılabilir, değiştirilebilir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2019/510 E. , 2019/3277 K.
Tarafların arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaları hâlinde, arabuluculuk ücreti, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesinin eki Arabuluculuk Ücret Tarife- sinin İkinci Kısmına göre (iki saatlik ücretten az olmamak üzere) ödenir. Bu ücret kural olarak taraflarca eşit şekilde karşılanır (6325 sayılı HUAK md. 18/ A-12).
Arabulucu bu aşamada çözüm önerisinde bulunamaz. Ancak tarafların çözüm üretemediklerinin ortaya çıkması hâlinde arabulucu menfaat temelli bir çözüm önerisinde bulunabilir. Bununla beraber tarafları bir çözüm önerisi ya da öneriler dizisini kabule zorlayamaz.
Arabulucular siciline kayıt şartlarını taşıdığı anlaşılan ve belgelerinde eksiklik bulunmayan başvuru sahiplerinin kayıtlarının yapılacağı hususunda Daire Başkanlığınca iki ay içinde karar verilir.
Niteliği gereği, yargısal bir yetkinin kullanımını gerektirdiği için hakim tarafından yapılması gereken işlemlerin(Keşif, bilirkişiye başvuru, tanık dinleme gibi), arabulucu tarafından yapılması mümkün değildir.
Arabuluculuk sürecinde tarafların Avukatla temsil gibi bir zorunluluğu bulunmamakla birlikte; hemen her uyuşmazlıkta olduğu gibi avukatla temsil, hak ve menfaatlerin korunması konusunda taraflara çok önemli avantajlar kazandıracaktır.
Yapılan düzenleme ile iş ve ticari davalarda dava şartı olarak arabuluculuğa başvuru zorunlu hale getirilmiştir. Peki arabuluculuk görüşmesine avukatsız katılınabilir mi? Evet, katılınabilir(!).
Arabuluculuk görüşmelerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, sürecin bir kötülük, zarar içermediğini bilmektir. Arabuluculuk, tarafların iradelerini ortaya koyan ve hiçbir şekilde tarafları anlaşmaya zorlamayan, medeni bir uyuşmazlık çözüm yoludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri