5'e Kadar Ameliyat Tekrarlanabilir Şayet hastanın damarlarında yeniden bir tıkanıklık oluşursa tekrar bypass uygulanabilir.
5- Bir Kez Koroner Bypass Yapıldıktan Sonra Tekrar Bypass Ameliyat Olunabilir mi? Evet. Eğer kalbin sol ön inen dalına yapılan bypass tıkanmış ve stent yapılamıyorsa tekrar koroner bypass yapılabilir. Bu durumda bu damar için yine sağ meme atar damarı gibi bir atar damar greft kullanılmalıdır.
Hastanın kendine bakması, düzenli ilaç kullanımı, egzersiz, kontrollerini düzenli yapması, diyet ve kilo kontrolüne dikkat etmesi halinde bypass damarlarının ömrü rahatlıkla 30 yıla kadar çıkmaktadır.
Tıbbi adı göğüs içi atardamarı olan bu damarlar kullanılıp baypas yapıldığında, daralma ve tıkanma ender görülüyor.
İlk yıllarda bu tekniği sınırlı sayıda damara uygularken artık çok damar hastalarına da 4, 5 damara kadar yapabilmekteyiz. Bypass ameliyatında kullandığımız meme damarı ki açık kalma oranı en yüksek damardır yine bu kesiden hazırlanıp kullanılmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Kalp-akciğer makinesi eşliğinde yapılan bypass yönteminde, vücut 28 C 'ye soğutulur ve kalp durdurulur. Bypass işlemleri yapıldıktan sonra vücut ısıtılmaya başlanır ve kalp tekrar çalıştırılır.
Ameliyat sırasında yapılan bypass damar sayısı 1 ila 6 arasında değişmektedir. Genelde 2-4 damara bypass yapılmaktadır.
Tansiyon yüksekliği de en önemli risk faktörlerinden olduğu için kan basıncı 130/80 mmHg ve altında tutulmalıdır. Bu amaçla öncelikle betabloker ve ACE inhibitörü denen ilaç grupları seçilir.
Bypass için alınacak damar için toplardamar değil de atardamarların tercih edilmesi daha iyidir. Bypass olmak ilerleyen süreçte gerekirse stent takılmasına engel olmaz. Stent takılması da sonradan bypass olmaya genellikle engel olmaz. Bypass ameliyatından sonra hastanın toparlaması stente göre daha uzun sürer.
Yine aort kapağında ciddi kaçak yani bizim tıp dilinde 4'üncü dereceye ulaşmış kaçak, kalpte büyümeye neden olduğu tespit edildi. Ameliyat riskli bir ameliyattı. Aort kapağının ana aort kapağının beyin çıkışlarına kadar tamamen değiştirilmesi olan Benthall ameliyatı, kalp cerrahisinin en zor ameliyatlarından birisidir.
Bypass,koroner arter damarın tıkanması ve ameliyatsız yöntemlerle açılamadığı durumlarda uygulanan bir cerrahi girişimdir. Kalbe ihtiyacı olan kanı sağlayan koroner arter atardamarların tıkanması sonucunda kalp yeterince beslenemez ve işlevlerini gerçekleştiremez.
Koroner arter baypas cerrahisi sonrası nefes darlığının önemli bir nedeni: Frenik sinir felci. Frenik sinir felci sonucu oluşan diyafram felci kalp cerrahisi sonrası görülen nadir bir komplikasyondur.
Alkol: Kalp sağlığında karmaşık bir durum
Az miktarda alkol tüketiminin kalp sağlığını koruduğu yönünde çalışmalar da mevcuttur. Özellikle az miktarda alkol tüketimini, iyi kolesterolü (HDL) yükselttiği ve damarlarda tıkanıklığa sebep olan plak oluşumunu engellediği yönünde bilimsel kanıtlar mevcuttur.
Cerrahi müdahalelerden, özellikle büyük ameliyatlardan sonra kalp krizi oluşması hiç de ender değildir. Vücudun müthiş bir stres altında olduğu bu dönemde sessiz sedasız durmakta olan damar sertliği plakları azar, kan kolay pıhtılaşır, böylece oluşan kriz, ameliyatların en ciddi komplikasyonlarından biridir.
Koroner bypess ameliyatı olanlar, spor yaparken dikkat!
- Egzersiz amacıyla asla koşmayın. koşma fizyolojisi ile yürüyüş arasında önemli farklılıklar vardır; kemik ve iskelet sistemimiz zarar görebilir. - Koroner bypass ameliyatından sonraki ilk altı hafta düz yolda yürümeyi tercih edin.
Bypass kesin çözüm müdür? Bypass, iyileşmek için tek başına bir çözüm değildir. Operasyon sonucu damar tıkanıklıkları ve daralmaları o an için açılır. Damar sertlikleri cerrahi müdahale sonucu ortadan kalkmaz.
Bypass ameliyatı sonrasında görülen komplikasyonlar, ameliyat sonrası tekrar ameliyat kararının verilmesi, kanamalar, felç (inme), pıhtı atması, kalpte ritim bozuklukları, enfeksiyonlar, uyku bozuklukları ve beslenme sorunlarıdır.
Hasta eğer koroner bypass ameliyatı geçirmişse kan sulandırıcı, kolesterol, ritim ve tansiyon düzenleyici tedavisi, aksi bir durum olmadıkça ömür boyu devam etmeli.
Bypass ameliyatı, hazırlık ve ameliyat dahil tüm aşamalar, 2-6 saat kadar sürer.
Bypass genellikle 50-60'lı yaşlardaki hastalarda gerekli olan bir ameliyat olarak biliniyordu. Günümüzde ise 40'lı, hatta 30'lu yaşlarda koroner bypass ameliyatı geçiren hasta sayısında da gözle görülür bir artış oldu. Ameliyat yaşının düşmesinin en önemli nedeni ise modern yaşam nedeniyle değişen alışkanlıklar.
Tıkalı kalp damarının açılmaması durumunda hastada kalp yetmezliği meydana geldiğini vurgulayan Prof. Dr.
Tüp mide operasyonu ya da gastrik by-pass gibi bariatrik cerrahi ameliyatları dahilinde bulunan operasyonlar, devlet hastanelerinde yapıldığında, bazı şartlar oluşturulduğunda SGK tarafından karşılanır. Bu şartların en önemli kriteri ise, obez hastasının vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde olmasıdır.
Akciğerlerin göğüs duvarına yapışmasıyla sonuçlanan, daha önceden geçirilen göğüs bölgesine yönelik ameliyat öyküsü olan hastalarda kapalı yöntem elverişli değildir. Kan basıncı stabil seyretmeyen hastalar uygun değildir. Aşırı obez olan hastalar uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri