Değişik yüklerde asenkron motorun devir sayısında değişimi, aşağıda örneği bulunan tork-hız grafiğinde görülebilir. Buradan görüleceği gibi 2 kutuplu bir motorun döner alan hızı 3000rpm ve 4 kutuplu bir motorun döner alan hızı 1500rpm olacaktır.
Asenkron motorlarda tek bir yapı büyüklüğünden iki veya daha fazla güç ve devir sayısı elde edilebilen motorlar “çok devirli motorlar” olarak adlandırılır. Çift devirli motorlar genel olarak statora yerleştirilen tek sargıdan veya iki ayrı sargıdan elde edilen iki farklı güç ve devirde imalat yapılır.
Cevap: BL motor kutup sayısı ve magnet sayısı ne anlama gelir? t(turn) sarım sayısıdır. sarım sayısı arttıkça tork artar devir düşer, azaldıkça devir artar tork düşer. kutup sayısı ise motorun üzerindeki besleme kablolarının sayısıdır. model motorlarında kömürlü motorlar 2, kömürsüz motorlar 3 kutupludur.
Motor Devir Hesabı Nasıl Yapılır
Devir (N) ile dişli sayısı (Z) ise ters orantılıdır. N1/N2=Z2/Z1 formülünü düzenleyecek olursak: Çıkış deviri N2=4000*10/40 = 1000 rpm olarak bulunur.
3 Fazlı Motorlar: Elektrik enerjisini üç ayrı fazda kullanarak mekanik enerji üreten motorlar. Endüstriyel uygulamalarda yaygın.
İlgili 25 soru bulundu
Motor eğer bu biçimde çalışmaya devam ederse çok tehlikeli ve istenmeyen bir durumdur. 3 fazla çalışma için yapılan motorlar, 2 faza kalırsa elektrik şebekesinden yüksek akım çeker. Yüksek akım ise sargıları ısıtır. 2 faz enerji uygulanan motorda dönme olmaz ve sargılar çok fazla ısınarak zarar görebilir.
Step motorlar, farklı adımlarla hareket eden DC motorlardır. "Faz" olarak adlandırılan gruplarda organize edilen çoklu bobinlere sahipler. Sırayla her faza enerji vererek, motor bir seferde bir adım dönecektir. Bilgisayar ile step kontrolü ile çok hassas konumlandırma ve / veya hız kontrolü yapabilirsiniz.
Ynt: 7000 devir
şöylede sorulabilir vitesi s ye alıp manuel kullanılıdığında 1. viteste 67km hız yapabildiği söyleniyor (ben hiç denemedim) ozaman 67*5=335 max hız demektir.
İngilizce Revolutions Per Minute (dakikadaki devir sayısı) kavramının kısaltması olan RPM, sabit bir eksende 1 dakika içerisinde meydana gelen dönüş/devir sayısını ifade eder. Genellikle 1000 RPM, 2000 RPM, 4000 RPM gibi değerlerle ifade edilir. 1000 RPM, dakikada 1000 devir anlamına gelir.
Genelde, motor ve alternatörler 50Hz için 1500 devir/dak. veya 3000 devir/dak., 60Hz için 1800 devir/dak. veya 3600 devir/dak. olarak üretilirler.
Buradan görüleceği gibi 2 kutuplu bir motorun döner alan hızı 3000rpm ve 4 kutuplu bir motorun döner alan hızı 1500rpm olacaktır.
Bir kuadrupol veya dört kutuplu genellikle daha karmaşık bir yapının çeşitli düzenlemelerini yansıtan çok kutuplu genişlemenin bir parçasıdır. Örnekle açıklamak gerekirse, kuadrupol elektrik yükü, elektrik akımı ya da ideal formunda bulunan çekim kütlesinin birer konfigürasyon dizisidir.
Kutup sayısı : AC motorlarda statorda sarımların yapıldığı bölmeler kutup olarak adlandırılır.
Devir sayısı aynı fakat 2 zamanlı motorda 2000 devirde 2000 patlama olurken. 4 zamanlı motorda 2000 devirde 1000 patlama gerçekleşiyor.
Daha yaygın olarak kullanılan dört zamanlı motordan farkı, pistonun doğrusal hareketlerinde 4 yerine 2 stroka sahip olmasıdır. İki zamanlı motorlarda emme ve sıkıştırma 1 strokta, yanma ve egzoz 1 strokta yapılır. Dört zamanlı motorlarda ise her iş için 1 strok gerekir.
Asenkron motorların devir sayısı, stator sargıları kutup sayısına veya motorlara uygulanan gerilimin frekansına göre değişir. Frekans sabit ise değişik devir hızları ya farklı kutup sayılı ayrı sargılardan veya aynı sargıda yapılan farklı kutup sayılı (Dahlender Bağlantı) bağlantıdan elde edilir.
RPM Nedir? İngilizce Revolutions Per Minute (dakikadaki devir sayısı) kavramının kısaltması olan RPM, sabit bir eksende 1 dakika içerisinde meydana gelen dönüş/devir sayısını ifade eder. Genellikle 1000 RPM, 2000 RPM, 4000 RPM gibi değerlerle ifade edilir. 1000 RPM, dakikada 1000 devir anlamına gelir.
Bu devir bandları aracın kullanım tarzına, motor gücüne, üretim amacına göre değişir. Örneğin 1.3 litre suzuki siwift marka aracın 5. viteste 1000 dev/dk daki hızı 38km/h dir. Buda 4000 devirde 152km hıza tekabul eder.
Devir: 1200 Rpm/Dk. Boşta Çektiği Akım: 180mA ± 60mA.
Vitesler aracın gücünü, motorun devrini ve hızını ayarlar:
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir. 2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.
Uzun yolculuklarda ise devir saatinizi, 1.800- 2.500 bandında tutarsanız maksimum yakıt verimliliğini sağlamış olursunuz.
Elektrik motorlarını sınıflandıracak olursak; DC motor doğru akımla çalışan elektrik motorlarıdır ve AC motor alternatif akımla çalışan elektrik motorlarıdır.
Tutma torku, step motorun belirli bir yük altında sabit kalabilmesi için gereken minimum tork miktarını ifade eder. Minimum akım miktarı ise, step motorun manyetik yapısı ve sargı sayısı ile belirlenir. Bir step motorun tutma torku hesaplaması için, öncelikle motorun manyetik ve mekanik özellikleri belirlenir.
750 devir/dakika ise step motorun etkin ve verimli çalıştığı 0-400 devir/dakika aralığının yaklaşık iki katıdır. Sonuç olarak yüksek devirli uygulamalarda düşük pulse çözünürlüğü, düşük devirli uygulamalarda ise yüksek pulse çözünürlüğü seçimi uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri