satış işlemleri esnasında hem alıcı hem de satıcının devlete ödediği tapu devir ücretlerinin varlığı söz konusudur. Tapu devir ücreti veya diğer adıyla tapu harcı satışı devri gerçekleştirilen gayrimenkulün tapu dairesinde gösterilen bedelinin %4'ü olarak hesaplanır.
Nitekim Kanunun 14. maddesinde “İşyerlerinin devir veya intikali yahut herhangi bir suretle bir işverenden başka bir işverene geçmesi halinde işçinin kıdemi işyeri veya işyerlerindeki hizmet akitleri sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanır” hükmü bulunmaktadır2.
Tapu Devir İşlemleri Ücreti
Tapu devir işleminde satıcı ve alıcı ayrı ayrı olmak üzere tapu harcı olarak taşınmazın beyan edilen satış bedelinin %2'sini ödemekle yükümlüdür. Buna göre örneğin 1.000.000 TL değerindeki bir taşınmazın tapu harcı alıcı ve satıcı için 20.000 TL olup toplamda 40.000 TL ödenecektir.
işyeri devri,yazılı veya sözlü bir anlaşma şeklinde hukuki işleme dayalı olarak yapılabilir. İşgücünün önem taşıdığı sektörlerde ekonomik birliğin önemli unsuru olan işçilerin devri, işyeri devri olarak kabul edilmektedir. İşyerinin devri çalışma koşullarında değişiklik anlamına gelmez.
4857 Sayılı İş Kanununda düzenlenen işyeri devri; bir hukuki işleme dayalı olarak işyerinin veya işyerinin bir bölümünün, başka bir kişiye devredilmesidir.
İlgili 29 soru bulundu
İşyeri kira sözleşmesinde tüm borçların ve hakların kiracı sıfatıyla yeni kiracıya geçmesine işyeri kira devri denir. Uygulamada sıklıkla görülen bu devir işleminde genellikle hava parası denilen bir devir bedeli ödenmektedir.
Kiracı, kirayaverenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kirayaveren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.
Gayrimenkul (konut, arazi, arsa, işyeri, arsa vb.) satış işlemleri esnasında hem alıcı hem de satıcının devlete ödediği tapu devir ücretlerinin varlığı söz konusudur. Tapu devir ücreti veya diğer adıyla tapu harcı satışı devri gerçekleştirilen gayrimenkulün tapu dairesinde gösterilen bedelinin %4'ü olarak hesaplanır.
İşyerinin devri halinde, hem devreden işveren hem de devralan iş veren kıdem tazminatından sorumludur. İşyerini devreden işverenin sorumluluğu, işçinin bu işverene ait iş yerinde çalıştığı süre ile sınırlıdır. İhbar tazminatı ve yıllık izin ücretinin tamamından ise, devralan işveren tek başına sorumludur.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere, kira sözleşmesinin devredilebilmesi için mal sahibinin yazılı onayının alınması gerekmektedir. Buna göre mal sahibi onay vermedikçe kira sözleşmesinin devredilmesi mümkün değildir. Bununla birlikte dükkan sahibinin onay vermekten kaçınabilmesi için haklı bir sebebinin olması gerekir.
Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur.
Yapılan devirden sonra yeni kiracı kirayı mal sahibine ödemeye devam eder. Devren kiralık olayı ile ilgili Borçlar Kanunu'nda bir bölüm yer almaktadır. Borçlar Kanunu'nda yapılan açıklamaya göre; kiracı mal sahibinin yazılı şekilde kabulünü almadıktan sonra kira hakkını başka bir kişiye devredemez.
Cevap : Şahıs firmasının devri olmaz. Mükellefiyet kapatılır.
Gelir yolu ve ya gelir yöntemi ile işyeri satış ücreti belirlerken “Gayrimenkulün değeri ve ücreti kazancına bağlıdır” mantığından yola çıkılır. Mülkün gelecekteki faydaları ve üretme kapasitesi incelenir ve bu kazancın bugünkü değeri hesaplanır. Genelde mülkün satış ücreti ve kira arayışı arasındaki ilişkiyi yansıtır.
Devir, bir miktar paranın fakire fidye olarak verilmesi, fakirin bunu alıp kabul ettikten sonra parayı tekrar verene iade etmesi, aynı paranın tekrar fakire fidye olarak verilmesi ve bu işlemin fidye meblağına ulaşıncaya kadar devam etmesidir.
Yukarıda açıkladığımız üzere işyeri devri fesih niteliğinde olmadığından, devir sebebiyle feshe bağlı olarak ihbar tazminatı, kıdem tazminatı gibi hakların istenmesi mümkün değildir. Aynı zamanda işyerinin devri kural olarak işçiye haklı fesih imkânı da vermez.
Sonuç itibariyle; iş sözleşmesinde herhangi bir hüküm yoksa, maaş zammı nedeniyle anlaşmazlık sonucu ile işten ayrılan işçi kıdem tazminatı alamaz.
İşyerinin devredilmesi halinde işçinin iş sözleşmesi yeni işverenle devam eder. Yani işyeri devredildi diye işyerindeki işçilerin iş sözleşmeleri sona ermez. Hukuken işyerinin devredilmesi halinde işyerine ait unsurlardan olan işçiler de yeni işverene devrolurlar.
Ticari İşletme Nasıl Devredilir ? Devir sözleşmesi yazılı şekilde yapılmalı ve ticaret siciline tescil ve ilan ettirilmelidir. Devir, alacaklılara bildirilmeli veya ilanla duyurulmalıdır. Bildirim ve ilan tarihinden itibaren, alacaklılara ve diğer kişilere karşı devralan sorumlu olur.
Kira sözleşmesinin devri, sözleşme ilişkisinden çıkmak isteyen kiracıya tanınmış bir haktır. Buna göre kiracı, kiraya verenin yazılı onayı ile kira sözleşmesini üçüncü kişiye devredebilir. Her türlü kira sözleşmesinin devri mümkündür.
Bir yerin mülküyle birlikte satışa koyulduğunu anlatır. Mülküyle birlikte araç ve gereçler, ekipman ve ruhsat gibi belgeler de bu süreçte satışa sunulur. Devren Satılık Avantajları Nelerdir? Devren satılık bir yeri aldığınızda içerisindeki bütün eşyaları da satın alırsınız.
Yeni malikin edinim tarihinde itibaren 1 ay içinde kiracıdan yazılı bildirim ile konut ya da işyeri gereksinimi dolayısıyla kiralananı tahliye etmesini talep etmesi gerekir. Yeni malikin edinim tarihinden itibaren 6 ay sonra tahliye davasını açmış olması gerekir.
Yüzde 25'in üzerinde bir zam talep etme hakkı yok. Evi daha yüksek fiyatla başkasına kiraya vermek için kiracısını tahliye de edemez. Mal sahibi ancak kendi ya da bakmakla yükümlü olduğu birinin ihtiyacını ispatlarsa tahliye talep eder.
10 yıllık kiracının tahliyesi için 10 uzama yılının tamamlanması gerekir. Türk borçlar kanunu 347. maddesine göre 10 yılını dolduran kiracı hiçbir sebep gösterilmeksizin tahliye edilebilir. Buna göre; 10 yıllık sürenin ne zaman başlayacağı hususu üzerinde durulması gereken önemli bir noktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri