Habere göre insanların aya geri dönmemesinin tek nedeni maliyet, bütçe ve siyaset değil. Çünkü ayda hafife alınmayacak riskler de mevcut. Yüzeyi, güvenli inişleri tehdit eden kraterler ve kayalarla dolu.
Ancak özellikle Soğuk Savaş döneminden sonra durumlar değişti. NASA'nın 2011 bütçesi toplam bütçenin sadece %0.5'i kadardı, yani yaklaşık 18 milyar dolar. Kısaca, diğer uzay görevlerine kıyasla Ay'a gitmek artık çok pahalı bir hedef halini almıştı. İşte bu nedenlerden dolayı Ay cazibesini kaybetti.
NASA'nın Artemis II olarak adlandırılan bir sonraki Ay görevi 2024'te başlayacak. Bunu 2025 ya da 2026'da, Artemis III isimli, Ay'a ilk kadın ve ilk siyahın inmesinin planlandığı misyon takip edecek. Böylece NASA'nın 1972'deki son Apollo görevlerinin ardından Ay'da ilk kez insan yürüyecek.
Seferlerin Bitişi. 1972 tarihli Apollo 17 Ay'a yapılan son yolculuktur. Ay'a yapılan bu yolculuklardan sonra, insanlı seferlerin başka gezegenlere yapılma fikri doğmuştur ancak yolculuk zamanlarının çok uzun ve projelerin aşırı masraflı olması bu düşüncelerin uzun süre uygulanmasına engel olmuştur.
Bundan 50 yıl önce 20 Temmuz 1969'da ilk kez iki insan Dünya'dan başka bir gök cisminin üzerine indi. Takip eden yıllarda sevgili uydumuza 6 kez daha insanlı uçuş gerçekleşti ve Ay yüzeyinde toplam 12 kişi yürüdü. Bu kişilerin hepsi de Amerikalı ve NASA astronotu.
İlgili 15 soru bulundu
UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km'dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır. Ay'a en kısa yolculuk 8 saat, 35 dakika olarak gerçekleşti.
Astronotların Ay ortamında hayatlarını devam ettirebilmesi için gerekli şeylerin yanı sıra itki sistemleri ve yakıt tankları içeriyordu. Kütlece komuta modülünün yarısı kadar olan bu modül, astronotların Ay'ın yüzeyinden komuta modülüne geri dönmesini sağladıktan sonra Ay'ın yörüngesinde bırakıldı.
Mart 2020 itibarıyla, toplamda 566 kişi uzaya gitti. Aralarında kozmonotların, astronotların, uzay istasyonu komutanlarının da bulunduğu 65 kadın uzayda bulundu. Yuri Gagarin'in 1961'de uzaya çıkan ilk insan olmasının ardından Sovyetler Birliği ve ABD arasında süregelen uzay yarışında Sovyetler Birliği öne geçmişti.
EUGENE CERNAN: 1934 doğumlu Cernan, Apollo 17 misyonu kapsamında Ay'a ayak basan on ikinci ve son insan oldu. Cernan hâlâ, “Ay'daki son insan” unvanını taşıyor.
Atmosfer dışına çıkmak için hem yerçekiminden hem de atmosfer direncinden daha büyük bir itiş gücü gerekir.” Atmosferden çıkıp“yörüngeye girdikten sonra yapılanlar için ise neredeyse hiç güç gerekmez.”
NASAnın yanıtına göre, bayrak Ayda rüzgar yüzünden dalgalanmıyor. Çünkü Ayda atmosfer ve dolayısıyla rüzgar yok. Bayrağın hareketi zayıf yerçekiminden kaynaklanıyor. Astronotlar bayrağı Ay yüzeyine çakarken derine inmesi için bayrak direğini eğimli olarak Ay toprağına soktu.
Uzaya insan gönderen ilk ülke olmak için kıyasıya girdikleri yarışta kazanan Sovyetler Birliği oldu. Yuri Alexeyevich Gagarin, 12 Nisan 1961'de dünya yörüngesinde tur atarak uzay çağını resmen başlattı.
İlk Apollo uçuşu 1968'de gerçekleşirken, Ay'a ilk iniş 1969'da yapıldı. Ay'a son iniş ise 1972'de yapıldı. Ay'da toplam 12 astronot yürüdü.
NASA'nın Artemis II olarak adlandırılan bir sonraki Ay görevi 2024'te başlayacak. Bunu 2025 ya da 2026'da, Artemis III isimli, Ay'a ilk kadın ve ilk siyah astronotların inmesinin planlandığı misyon takip edecek. Böylece NASA'nın 1972'deki son Apollo görevlerinin ardından Ay'da ilk kez insan yürüyecek.
NASA dünyanın sonu için tahminlerde bulunmaya devam ediyor. Yapılan açıklamada Güneş'in zamanla Dünya'daki oksijeni tüketerek yeryüzünün yaşanamaz hale geleceği belirtildi. Araştırma ekibinin sonuçlarına göre Dünya'nın sonunun gelmesine ise tahmini olarak bir milyar yıl var.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'ya iat uzay aracı Cassini, yedi yıllık araştırmalarının ardından, Satürn gezegeninin altıncı büyük uydusu olan Enceladus'un buz yüzeyinin altında, tüm küreyi kaplayan bir okyanus olduğuna dair yeni deliller keşfetti.
İsmail Akbay 1963-1975 yılları arasında NASA'da yönetim kademelerinde görev yapmıştır. İsmail Akbay, NASA deneyiminden sonra uzay teknolojilerinin Amerikan uzay sektörüne transferi ve diğer federal bütçeli teknolojilerin ticarileştirilmesi alanında çalışmıştır.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Sovyetler Birliği'nin uzay görevlerinde bugüne kadar 21 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Live Science'ın haberine göre NASA Emniyet ve Uçuş Güvenliği Direktör Yardımcısı Nigel Packham, uzay görevi veya yer testleri esnasında 21 astronotun öldüğünü açıkladı.
Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçecek. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak.
Bu kapsamda Türkiye'nin ilk uzay yolcuları olmak isteyenler başvurulara yoğun ilgi göstermişti. Uzaya çıkacak ilk Türk uzay yolcularının isimleri 29 Nisan 2023 tarihinde TEKNOFEST İstanbul'da açıklandı. Asil olarak açıklanan uzay yolcusu, Hava Kuvvetleri Komutanlığında F-16 pilotu olarak görev yapan Alper Gezeravcı.
Armstrong, Aldrin ve Collins üçlüsü toplamda 8 gün Ay'da kaldı. 16 Temmuz 1969'da Ay'a fırlatılan ekip, 24 Temmuz 1969 günü Dünya'ya döndü. Üçlü, 24 Temmuz günü Büyük Okyanus'a iniş yaptı. Astronotlar, Ay'dan zararlı mikrop taşımalarına karşın biyolojik izolasyon kıyafetleri giydikten sonra Columbia'dan ayrıldı.
Kızıl Gezegen'in gizemlerini çözmek üzere NASA tarafından Mars'a gönderilen uzay aracı Perseverance, Mars yüzeyine inişini tamamladı. Tüm dünya bu anları canlı olarak takip etti. 480 milyon kilometrelik tarihi yolculuk başarıyla sona erdi. Perseverance aracının ilk mesajı ve Mars'tan gönderdiği ilk fotoğraf.
Amerikalı astronot, dönüşüyle birlikte NASA'nın uzayda kesintisiz geçirilen gün sayısı rekorunu elde etmiş olacak ama dünya rekoru, 1994 ve 1995'te Rus Mir uzay istasyonunda 437 gün kalan Valeri Polyakov'a ait.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri