Cam filmleri aracınızın camlarına veya camların bağlantı bölgelerine hiçbir şekilde zarar vermez. Bundan dolayı sağlam ve uzun ömürlü olduğu anlaşılan cam filmlerinin kullanımı oldukça rahattır. Işık geçirgenliği en az %70 olduğu için 2 numara cam filmi gece yolculuklarında oldukça kullanışlıdır.
Güneş geçirmeyen cam filmi hem UV ışınlarının zararlı etkilerinin önlenmesi hem de güneşli havalarda sürüş güvenliğinin de sağlanması açısından faydalı özelliklere sahiptir. Ancak gündüz her ne kadar faydalı özellikler sunsa da geceleri koyu tonlar nedeniyle görüşün engellenmesine neden olabilir.
Ülkemizde cam filmi kullanmak yasak değildir, ancak kullanımı serbest olan cam filmlerinin 1 ya da 2 numara olması, yani filmlerin ışık geçirgenliğinin en az yüzde 70 olması gerekir.
1 numaralı cam filmi %85 geçirgenlik sağlarken son derece rahat bir şekilde sürücü kontrolünü sunuyor. 2 numaralı cam film ise %70 geçirgenliğe sahip olmasıyla sınıfı geçiyor. Geçirgenlik durumunda %70 en alt sınırı oluştururken diğer cam filmi seçeneklerinin kullanımları yasaklı durumdadır.
Sıklıkla tercih edilen cam filmi numarası ikidir. Diğerlerine göre daha az mat görünürde olan 2 numara filmin kullanımı oldukça rahattır. Arabanın ön, arka ve yan camlarında olmak üzere pek çok alanda 2 numara film tercih edilebilir. Cam film, aracın cam yanlarına hiçbir şekilde zarar vermez.
İlgili 19 soru bulundu
Arka camlarda da bu cam filmi seviyeleri değerlendirilebilir. 2 numara cam filminde ise %70 görüş durumu söz konusudur. Sınırda olmasının yanında kullanımında da herhangi bir sakınca yoktur. 3 numaralı cam filminde ise %55 görme durumu tespiti vardır.
Ön cama ya da sürücünün sol ve sağ tarafında kalan ön camlara renkli cam filmi uygulanması yasaktır. Ancak herhangi bir renk bulunmayan şeffaf cam filmi bu camlara takılabilir.
Cam Filmi Kullanımı İçin Sağlanması Gereken Kriterler
Bu kurallardan bazıları ise şunlardır: Ön cama veya sürücünün sağ ve sol camlarına renkli cam filmi yapıştırılmamalıdır. Yapıştırılsa bile ışık geçirgenliği en az %70 olan cam filmleri tercih edilmelidir. Aracın camlarına 4 numara cam filmi yapıştırılması yasaktır.
Ön camı filmi olan araçlar muayenelerde ağır kusurlu sayılırlar ve muayeneden geçemezler. Cam filmi numaraları içinde 4 numara filmin tamamen yasaklanmasının nedeni 4 numaranın camları tamamen karartması ve görüşü engellemesidir. 4 numara film sadece ön camlarda değil yan ve arka camlarda da yasaklanmıştır.
Aynalı cam filmi sizin içerisinde bulunduğunuz yerden dışarıyı gözlemleyebilmenizi ancak dışarıdaki kişilerin içeriyi görmemesini sağlar. Bu özelliği sebebiyle sıkça tercih edilmektedir. Aynalı cam filmi gece içeriyi gösterir mi, sorusunun cevabı da, hayır olacaktır.
1 numara cam filmi, %85 oranında ışık geçirgenliğine sahip olduğu için camdan dışarıyı görmek mümkündür. Aynı durum %70 ışık geçirebilen 2 numara için de geçerlidir. Otomobillerde bu iki çeşit kullanılır. 3 numara %55, 4 numara ise %40 oranında ışık geçirir.
Reflekte Cam Balkon
Isı yalıtımını sağlar ve ayrıca içeriyi de göstermeyen özelliği ile de işlevsel bir tasarım oluşturmaktadır. Reflekte camlar iç mekanlarda ve dış mekanlarda tercih edilmektedir. Evlerde, ofislerde, korkuluk camları vb. yerlerde kullanım alanı bulunmaktadır.
Başlangıç olarak, yapıştırma yapıştırıldıktan en az bir hafta sonra yıkanması gerektiğini bilmeliyiz, çünkü tutkal cama sıkıca sabitlenmelidir. Tutkal tamamen kavranana kadar filmi dikkatsizce yıkarsanız, soyulma olasılığı yüksektir. Filmi aşındırıcı özelliklere sahip maddelerle yıkamaktan kaçınmak gerekir.
Filmleri söktürmek araç sahibinin işidir. Görevlinin müdahalesi söz konusu değil.
Ancak, 4 numara olarak tanımlanan koyu siyah camlar hiçbir yerde kullanılamayacak. Arka camlarda serbest olan cam filmler, tamamen karartmayan oranda belirlenecek. Ön camda cam filmi kesinlikle yasak olacak. Ön yanlar için uygulanacak oran yüzde 30'u geçemeyecek.
Cam Filmler uzun yıllar kullanılsın diye dizayn edilmiştir; Cam filmi tipine göre filmin garanti süresi değişir. Ortalama filmin kullanılma süresi uygulamalar için 15-20 yıl iken dış uygulamalarda 7-8 yıldır.İçeriden yapılan uygulamalarda garanti süresi on (10) yıl,dışarıdan yapılan uygulamalarda ise iki (2) yıldır.
2 Numara Cam Filmi
Bunu hesaba katarsak camın toplam ışık geçirgenliğinin en %70 olması gerektiği sonucuna varabiliriz. Aksi takdirde ön camda sürücünün görüş problemi yaşaması olasıdır. 2 numara cam filmi için ışık geçirgenliği oranına baktığımızda ise bunun %70 ve %75 arasında değişiklik gösterdiğini görebiliriz.
Cam filmi cezası 2023 yılında her yıl olduğu gibi yeniden düzenlendi. 30/1-b kapsamında cam filmi ile ilgili kurallara uymayan sürücülere uygulanan para cezası 951 TL'dir. Cam filmi sebebiyle ceza alan sürücülerin 7 iş günü içerisinde cam filmini çıkarttırması gerekir.
Sonax Amerikan Cam Filmi markasında, dünyanın en iyisi olarak kabul edilen ASWF cam filmi kullanılıyor. Amerikan standartlarına uygun olarak üretilen Sonax Cam filmi, %99 oranında UV ışınlarını bloke ediyor. Ömür boyu garantili olan Sonax Cam filmi, diğer cam filmlerine göre fiyat olarak da avantajlı.
Karayolları Trafik Kanunu madde 30/1-b'ye göre:
Kanunda da belirtildiği üzere cam filmi taktırmak ve cam filmini belirtilen süre içinde çıkarttırmamak da cezaya tabi. 2023'de cam filmi taktırma cezası ise 20 ceza puanı ve 951 TL; ancak ilk 15 gün içinde ödenmesi durumunda indirimli tutar 713 TL'ye düşüyor.
Sonradan takılan cam filmler ruhsata işlenmemektedir. Sadece fabrika çıkışlı cam filmler ruhsata işlenmektedir. Cam film uygulaması kullanımına bir takım şartlar koyularak izin verilmektedir. Burada amaç araç içi görünümünü çok fazla kapatarak, bunun kötü niyetli kullanımının önüne geçmektir.
Kimi süs, kimi güvenlik, kimisi de sağlık problemleri nedeniyle araçlarına cam filmi taktırıyordu. Ancak bu işlemi yaptıran araç sahiplerine, trafik kurallarına uygun olmadığı gerekçesiyle cezai yaptırımlar uygulanıyordu. Bugün yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, artık araçlara cam filmi takmak serbest hale geldi.
Güncel yasa ve yönetmeliklere göre cam filmlerinin en az %70 ışık geçirmesi gerekiyor. %70 ışık geçirgenliği sadece 1 ve 2 numaralı filmler için uygun görülüyor. Bu orandan daha az ışık geçiren cam filmleri araçlarda yasak olarak biliniyor. Bu nedenle 3, 4 veya daha fazla numara film kullanmak yasaktır.
İşte ceza kısmının en büyük ayrımı da bu özelliğidir. Eğer cam filminiz görüşü bozmayacak oranda yapılmışsa bir ceza bulunmuyor ama görüşü engelleyen cam filmleri trafik cezası olarak görülüyor ve para cezası bulunuyor. 2020 yılında araç cam filmi kullanmanın cezası: 288 TL, ceza puanında ise 20 olarak belirlenmiştir.
Cam filmleri en az %98 oranında UV koruması sağlamalıdır. Uygulama yalnızca cam panellerinin iç yüzeyine yapılmalıdır. Sürücü hizasındaki yan camlar en az %70 oranında, arka camlar ise en az %20 oranında ışık geçirgenliğine sahip olmalıdır. Oto cam filmi numaraları da ışık geçirgenliğine göre belirleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri