Bir taşınırın teslimine dair ilamın icra dairesine verilmesiyle icra müdürü taşınır teslimine ilişkin örnek 2 numaralı icra emri düzenler. İcra emri takip talebine ve ilama uygun olmalıdır. İlamda yazılı yargılama gideri, vekâlet ücreti alacakları için ise, örnek 4-5 nolu icra emrinin gönderilmesi gerekecektir.
Takip işlemleri Örnek 1 nolu takip talebi ile icra dairesine başvurulması ve başvuru masraflarının ödenmesi ile başlamaktadır. Bono ( Senet), poliçe, çek, fatura, sözleşme, mahkeme kararı ve sair belgelerle ya da belgesiz icra takibi başlatmak için ofisimizim icra avukatı departmanından avukatlık hizmeti alabilirsiniz.
Takip talep edilen icra dairesi takip talebinin kanundaki şartları sağladığını görürse ödeme emri düzenler ve borçluya gönderir. Ödeme emri ile borçluya borcunu ödemesi, itirazı varsa bunu bildirmesi iletilir. Bunları yapmadığı takdirde mallarının haczedileceği ihtar edilir.
İlamsız takiplerde ödeme emri geldiğinde eğer böyle bir borcunuz varsa borcunuzu 7 gün içinde ödeyerek dosyanın infazen kapanmasını sağlayabilirsiniz. Aksi durumda yani borcunuz bulunmuyor ise ya da borcunuz fazla gösterildiyse bu borca icra müdürlüğüne giderek itiraz edebilirsiniz.
Yalnızca para teminat alacaklarına ilişkin olarak başlatılan ve Örnek No:7 şeklinde düzenlenen ödeme emirlerine ilamsız takiplerde ödeme emri denir. Ödeme emri; alacaklı tarafından takip talebinin icra müdürlüğüne sunulmasının ardından icra müdürlüğü tarafından düzenlenen belgedir.
İlgili 39 soru bulundu
Bir taşınırın teslimine dair ilamın icra dairesine verilmesiyle icra müdürü taşınır teslimine ilişkin örnek 2 numaralı icra emri düzenler.
Örnek:10 Ödeme Emri Nedir? lcra müdürü senedin kambiyo senedi olduğunu ve vadesinin geldiğini görürse borçluya senet sureti ile birlikte hemen bir ödeme emri gönderir. İcra dairesi tarafınca hazırlanan bu ödeme emrine Örnek No: 10 ödeme emri de denmektedir.
İcra Emri Geldiğinde Yapılması Gerekenler
Genellikle bu süre, tebligatın size ulaştığı tarihten itibaren 7 gündür. Ancak bu süre, takibin niteliğine göre yasal düzenlemelerine göre değişiklik gösterebilir.
İcra dairesinin vermiş olduğu süre içerisinde borçlu üst mahkemeye (hangi kanun yolu aşamasında olduğuna göre Yargıtay veya Bölge Adliye Mahkemesi) başvurarak icranın durdurulması talebinde bulunur. Üst mahkeme borçlunun talebini haklı bulursa incelemesini tamamlayıncaya kadar icranın durdurulmasına karar verir.
Haciz işlemi, borçlunun borcunu tamamen ödemesi veya mahkeme kararıyla kaldırılabilir. Haciz işleminin kaldırılması için alacaklının talebi üzerine mahkeme kararı gereklidir. Borçlunun alacağını tamamen ödemesi durumunda, alacaklı veya icra dairesi bu durumu mahkemeye bildirerek haczi kaldırabilir.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
İcra Takibinde Zamanaşımı Süresi
Genel Zamanaşımı Süresi: Türk Borçlar Kanunu'na göre, genel zamanaşımı süresi 10 yıldır. Yani, bir alacak 10 yıl boyunca talep edilmezse, zamanaşımına uğrayabilir.
Borçlu, 7 gün içinde itiraz etmezse veya itirazı iptal edilirse, ödeme emri ve buna bağlı olarak takip kesinleşir. Borçluya ödeme emri tebliğ edilmeden ve itiraz etme imkanı tanınmadan sonraki aşamalara geçilemez.
Borçlu borcunu ödemediği takdirde ilk önce maaşına haciz koyulacaktır. Ardından evine haciz işlemi başlatılabilir. Maaşa konulan haciz işlemi evde başlatılan hacze engel değildir.
Alacağın türüne göre 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nda düzenlenen takip yollarından birisiyle icra takibi başlatılabilir. Genel olarak icra takipleri iki türdür. Bunlar; ilamsız icra takibi ve ilamlı icra takibidir. Bunların de kendi içlerinde alt türleri mevcuttur.
Bu aşamalar; 1) Takip talebi, 2) Ödeme Emri, 3) Takibin kesinleşmesi, 4) Haciz, 5)Satış, 6) Paraların paylaştırılmasıdır. İcra takibi için görevli merci icra daireleridir. Yetki konusu takip yapılacak işlemlerin hangi yerdeki icra dairesi tarafından yapılması gerektiğine ilişkindir.
Peki, tebligattan kaç gün sonra haciz gelir ? Bu süre tebligatın teslim alınmasından itibaren 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse ve ödeme işlemi yapılmadıysa haciz işlemleri başlatılmaktadır.
Alacaklı icra dosyasını güncel tutarak borcun ödenmesini sağlamak amacıyla icra takibini devam ettirebilir. 5 yıl süresince ödeme yapılmaması durumunda alacaklı mahkemeden icra takibinin devam etmesi için talepte bulunabilir. Mahkeme borçlunun mali durumunu değerlendirerek çeşitli icra işlemlerine karar verebilir.
Kanunlarda yer alan hükümler kapsamında icra takibinin başlatılması için avukat şartı bulunmamaktadır. İcra takibi avukatlar tarafından açılabilmekte olup şahsi başvuru ile de gerçekleştirilmektedir.
İcra takibinin borçlusu 7 gün içerisinde icra takibinin yapıldığı icra dairesinden yahut başka bir şehirde ise ;muhabere yoluyla icra takibine itiraz edebilir.Borçlu 7 gün içerisinde itirazda bulunmaz ve icra dairesinin banka hesabına ödemede de bulunmazsa ;icra haciz safhasına geçilir.
Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde aşağıdaki 3 yola başvurabilir: Borç tutarını ödeyebilir, Borcunu ödeyemeyecekse mal bildiriminde bulunabilir, Haklı olduğunu düşünüyorsa, ödeme emrine karşı dava açabilir.
Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, 15 günlük süre içinde borcunu ödemez ve mal bildiriminde de bulunmazsa mal bildiriminde bulununcaya kadar bir defaya mahsus olmak ve üç ayı geçmemek üzere hapisle tazyik olunur.
Ödeme emrinde; senet veya senet yoksa borcun sebebinin yazılması gerekir. Borçluya tebliğ edilen ödeme emri ekinde, takip dayanağı belge örneği gönderilmemiş ise, borçlunun şikayeti üzerine, icra mahkemesi, 'ödeme emrinin iptaline' karar verir…”
İMZAYA İTİRAZ EDİLMESİ
Bu itiraz satıştan başka icra takip muamelelerini durdurmaz. İcra mahkemesi duruşmadan önce re'sen yapacağı inceleme ile itirazı ciddi görmesi halinde, itirazla ilgili karar verilene kadar icra takibinin geçici olarak durdurulmasına karar verebilir.
borçluya ikinci kez ödeme emri tebliği ile ona yeni bir itiraz hakkı tanınmış olur. Her ne kadar borçluya ikinci kez gönderilen ödeme emri tebliğ edilememiş ise de, tebliğe gönderilmesi itiraz hakkını yeniden başlaması için yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri