Çift rahmi olan kadınlarda hamilelik döneminde olumsuz durumlarla karşılaşılabilmektedir. Düşük riski artmaktadır, rahim büyüklüğü yetersiz olduğu için erken doğum riski artmaktadır. Rahim iç kavitesinin dar olması nedeniyle bebeğin rahim içinde ters durmasına neden olabilmektedir.
Çift rahim, doğuştan oluşan hastalık olarak tanımlanmayan bir anomalidir. Genellikle bu kadınlar ergenlik döneminde veya zaman zaman ağrı hissedebilir veya hiç şikayet olmayabilir. Çift rahim üreme sistemini olumsuz etkileyen bir durum değildir.
Bicornuate uterus : İki boynuzlu rahim olarak da bilinen bu şekil bozukluğunda rahim kalp şeklindedir. Eğer rahimdeki bu yapısal bozukluk, kalp şeklindeki gibi bir girinti yerine tepede bir çıkıntıya sahipse buna da kavisli uterus adı verilir.
Çift rahimde, genelde her birinin ayrı rahim ağzı olur. Bazı çift rahimli kadınların vajinaları da çift olur yada ikiye ayrılmış durumda bulunur. Çift rahim olması durumu oldukça nadir rastlanan bir durumdur, hatta bazen tanısı bile konmaz. Normal gebeliklerin %2 ile 4 ünde çift rahim gelişir.
İlgili 17 soru bulundu
Gebeliğin ileri ki aylarında ise oluşmaya başlayan yumurtalık tüpleri iyice gelişerek birleşir ve bebeğin rahmini oluşturur. Bu, normal bir rahim oluşmasının aşamalarıdır ancak bazı durumlarda tüplerin birleşmesi aşaması gerçekleşmez. Bu durumda bebekte bir değil, iki rahim oluşmuş olur.
Cift rahim sorunu 2 farklı tip olarak görülür. Bu problemle karşı karşıya kalan kadınlarda çift rahim durumu çift rahim ağzı veya ikiye ayrılmış şekilde bulunan 2 vajina şeklinde görülebilmektedir. Bu 2 tip çift rahim durumunda da cerrahi müdahaleler ile düzelme yani tedavi sağlanabilmektedir.
Ters rahim kadında cinsel ilişkiye ve cinsel ilişkiden doyum sağlamasına engel olmaz. Ancak ters rahim nedeniyle cinsel ilişki ağrılı olabilir. Kadının üstte olduğu cinsel pozisyonlarda ağrı daha belirgindir.
Rahim şekil bozukluğu her zaman gebe kalmaya engel değildir. Ancak düşük ve doğrudan gebeliği önleyici etkileri bulunur.
Çift rahim, kadınlarda nadir görülen bir durumdur. Doğum öncesi dönemde iki ayrı tüp şeklinde bulunan ve daha sonra birleşerek rahmi oluşturacak olan müllerian kanalların birleşmemesi durumunda oluşur. Sonuç olarak rahim iki ayrı boşluğa, yani embriyonun tutunacağı iki ayrı iç duvara sahip olduğu bir yapıdadır.
Doğuştan ve sonradan oluşmuş olabilen rahim bozukluklarının çok belirgin bir işaret verdiklerini söylemek yanlış olabilir. Ancak adet görememe, karın ve kasıklarda ağrı, sızı, adet döneminde ağrı, bebekte gelişim bozuklukları, düşük gebelikler ve erken doğum rahim bozuklukları belirtileri olarak sayılabilmektedir.
Septum (çatal rahim; rahim içi perde), rahimin doğuştan gelişen bir anomalisi olup, rahim boşluğunun bir duvar veya perde ile yukarıdan aşağıya doğru ikiye bölünmüş olmasına verilen isimdir. Rahim boşluğundaki bu doku fazlalığı rahim iç hacmini daralttığı için önemlidir.
Rahmi olmayan ya da rahmi kısmen gelişmiş olan hastalar doğal yollarla gebe kalamazlar.
Bu nedenle rahmi olmayan veya herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle operasyonla rahmi alınmış kadınlarda gebeliğin gerçekleşmesi mümkün değildir. Bu durumda tek çözüm yolu uterus nakli olsa da bu durum uzun yıllardır tartışılan, sıklıkla bilimsel çalışmalara ve etik anlamda tartışmalara konu olan bir alandır.
Sağa Deviye Uterus
Uterusun sağa doğru yatık olduğu görülüyor. Bu durum genellikle bir sorun teşkil etmez ancak bazen karın içi yapışıklıklar, iri kitleler vb sebeplerle meydana gelebilir.
Dölyatağı, bağırsakların alt tarafında, göden bağırsağı ile idrar torbasının arasında, dölyolunun üstünde bulunur. Önden arkaya doğru yassı, 6–7 cm uzunluğunda, kabaca bir armut biçimindedir. Orta kısmının biraz altında "kıstak" denen bir boğumlanmayla iki kısma ayrılır.
Rahmin ters durmasında tanı
Şayet hasta şişman değilse rahmin hangi pozisyonda olduğu çoğunlukla muayene sırasında anlaşılabilir. Ayrıca ultrasonda da rahmin ön ya da arka pozisyonda olup olmadığı tespit edilebilir.
Zor doğum, ağrılı bir jinekolojik müdahale (düşük yapma kürtaj gibi) de sonradan başlayan cinsel soğukluk sebebi olabilmektedir. Çevresel yaşam şartlarının güçlüğü, maddi sıkıntılar, iş veya sosyal hayattaki stres kaynakları, kronik hastalıklar, sürekli kullanılan ilaçlar da cinsel istek bozukluğuna yol açabilir.
İnterseks olarak da adlandırılan bu durum, bir insanda hem erkek hem de kadın cinsiyetine ilişkin özelliklerin çeşitli oranlarda yer alması anlamına gelir. Genetik bozukluklardan kaynaklanan hermafroditizm hastalığına sahip olan bireyler hermafrodit olarak adlandırılır.
Kalp şeklinde rahim, olarak bilinen Arkuat Uterus, rahmin üst kısmından hafif bir eğim olmasıdır. Normal şartlar altında rahmin dış üst kısmı dışarı doğru bombelidir. İç kısmı ise aynı doğrultuda düz ya da dışa dönük olabilir.
Normal vajinal doğum sonrası rahmin pozisyon değiştirmesiyle oluşabilir.Rahmi yerinde ve öne yatık pozisyonda tutan bağların , ligamentlerin gebelik esnasında zorlanmasıyla rahim ters pozisyonda arkaya doğru yer alabilir ve sonuçta "ters rahim" yani "retrovert uterus" sonradan oluşabilir.
Kadınlarda üreme sistemi, alt karın bölgesinde yerleşen iki yumurtalık, iki tüp, rahim ve vajinadan oluşur.
Semra Rahimli (Azerice: Səmra Rəhimli, d. 20 Ekim 1994, Bakü), Azerbaycanlı şarkıcı. 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Azerbaycan'ı "Miracle" adlı şarkıyla temsil etmiştir.
Doğuştan gelen rahim bozuklukları arasında yer alan yarım rahim probleminde yumurtalık tüplerinden yalnızca biri oluşur ve ikinci tüp gelişmez. Bu durumda, rahmin yalnızca yarısı meydana çıkar ve bu durum da doğurganlığı büyük oranda azaltır.
Vazektomi sonrası üretilen spermler nereye gidiyor? Vazektomi sonrası testislerde üretilen spermler, semen sıvısı içine katılmaz ve sperm kanallarından ilerlemez yani testislerde kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri