1 cm açılma sonrası saatlerce açılma gerçekleşmeyebilir. Bu sebeple, gebelikte 2 cm açılma olması da, doğumun başladığının kesin bir habercisi olmamaktadır. Normal doğum, aşama aşama ilerleme gösteren bir eylemdir ve minik yavrunuzun geçebileceği uygun genişlik sağlanmadan doğum başlamayacaktır.
Özellikle daha önce doğum yapmış kadınlarda rahim ağzında 2-3 cm lik açıklık olabilir ve kadın bu açıklıkla günler-haftalarca dolaşabilir. Nişan denilen kanla karışık sıvının gelmesi doğumun 24 saat içinde başlayacağının habercisidir. Yani nişan gelmesinden 24 saat sonra doğum başlar.
İlk doğumlar için ortalama saatte 1 cm, sonraki doğumlar içinse, satte 1.5 cm olacak şekilde ilerler ve 10 cm rahim ağzı açılması olduğunda, rahim ağzı tam olarak açılmış kabul edilir ve böylece 2. evre olan ıkınma evresi başlar.
Aktif doğum eylemi servikal açılmanın 3-4 cm'ye ulaşması ile başlar, bu noktadan sonra rahim ağzında açılma genellikle hızlanır.
Hamilelikte Rahim Açılması Kaçıncı Haftada Başlar? Hamilelik sürecinde rahim ağzının açılması genellikle 37. haftadan sonra başlar. Özellikle 37. haftadan önce amniyon kesesinin yırtılması ile erken doğum başlar.
İlgili 19 soru bulundu
NST sonucunda 40 mm Hg üzeri ve 20 dakika süreyle en az 3 düzenli sancının olması doğum başlamak üzere olduğu anlamına gelebilmektedir. Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Uzmanlar, kesin bir süre belirtmenin uygun olmamasıyla beraber, kanala girdikten 2 ila 4 hafta sonrasında doğumun başlama olasılığının yüksek olduğunu belirtmektedir.
SUNİ SANCI UYGULAMASI İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR
Doğumun gerçekleşebilmesi için rahim ağzının doğuma hazır olması gereklidir. Yani rahim ağzının açılmaya ve bebeğin çıkışına izin vermeye hazır olması şarttır.
Ancak doğumu başlatmak için; yürüyüş yapmak, merdiven çıkmak, cinsel ilişki, göğüslerin uyarılması, pilates topu üzerinde kalçanızla yapacağınız dairesel hareketler kısmen işe yarayabilir. Bazı 'hurma, ananas, ahududu yaprağı çayı' gibi gıdaların tüketimi de zararsızdır.
Anneler arasında erkek bebeğin daha geç doğabildiğine dair birtakım söylentiler olsa da bunun bilimsel bir gerçekliği yok. Bebek kaç haftalıkken doğar, sorusunun cevabı kız ve erkek bebek için farklılık göstermez. Erkek bebekler için geçerli olan doğum vakti, tıpkı kız bebeklerde olduğu gibi 37. ve 41. haftalar arası.
İkinci doğum ortalama 7-8 saat, üçüncü doğumda ise genellikle 3-5 saat sürer. Fakat bu sürelerden daha kısa doğumlar da gerçekleşebilir.
Nişan, kasılmalarla birlikte olan sancı ve/veya suyun gelmesi bize doğum eyleminin başladığını gösterir. Bu üç belirti sıra ile değildir. Her kadında ve bir kadının her doğumunda farklı sıralarla görülebilir.
Anne adayı saat başı hareket algılamalı ve hissettiğinin farkında olmalıdır. Bazı durumlarda bebeğe yeterince kan gitmezse veya doğum kanalına girmişse bebek hareketleri azalabilir. Bu durumda da hastane yoluna çıkılmalıdır.
Anne adayında planlanan doğum tarihinde ortalama 4 hafta öncesinde doğum sancıları başlar. Yavaş yavaş sancılar daha sık ve şiddetli hale gelmeye başlar. Gebeliğin 2-3 gün öncesinde ise doğum belirtileri daha sık ve şiddetli hale gelecektir.
UYURKEN DOĞURAN BİLE VAR
Ancak bebek, o gelmeden önce doğar. Kadın, uyurken doğurmuştur. Bunun farkına ancak, 5 yaşındaki kızının uyandırmasıyla varır.
İlk normal doğumdaki açılmaların gerçekleşmesi yaklaşık 12-14 saat aralığında sürerken, ikinci veya sonraki doğumunu yapan kadınlar için bu süre 4-6 saate kadar düşebilmektedir. Bunun nedeni de, rahim kaslarının daha önce gereken genişleme ve esnemeyi yaşamış olması ve dolayısıyla daha kolay açılma göstermesidir.
Doğum yaklaştıkça günde 4 bardak ahududu yaprağı çayı tüketmek, Doğumdan önceki son 4 haftada günde 2-3 adet hurma yemek, Ananasta bulunan bromelain enziminin rahim ağzını yumuşatarak açılmayı kolaylaştırdığı düşünülmektedir, Doğuma yakın meyan kökü suyu tüketmek.
Genellikle 8-12 saat sürer. Serviks incelir ve genişliği 3 cm ye ulaşır. Kasılmalar 30-40 saniye sürer ve aralıkları 5-30 dakikadır. Kasılmalar başlangıçta hafif , düzensiz ve yavaş yavaş kuvvetli daha sık olur.
Tıp dilinde doğum indüksiyonu olarak da adlandırılan suni sancı, yalnızca vajinal doğum yapabilecek durumda olan hamile kadınlara uygulanabilir. Suni sancı gerektiren durumların başında, anne karnındaki miadını tamamlanmasına rağmen hala doğum kanalına girmeyen bebek gelebilir.
Halk arasında bebeğin doğum kanalına girmesi olarak bilinen bu eylemi anne adayları da hissederler. Bu yerleşme sonrasında rahim ağzı yavaş yavaş yumuşayarak öne doğru değişime geçer. Son haftalarda hazırlık dalgaları olarak tanımlayabileceğimiz rahim hareketleri bu değişimi hızlandırır.
Erken evrede doğum sancısı 15 ila 20 dakikada bir gelir ve yaklaşık 30 ila 45 saniye sürer. Sancılar gittikçe sıklaşır ve süresi 1 dakikayı bulabilir. Sancılar düzenli bir şekilde rahim kasılmasını işaret eder ve doğumun başladığının göstergesidir.
NST sancı değeri kaç olmalı sorusuna gelince, 40 mm Hg üzerinde ve en az 3 düzenli sancının 20 dakika içinde yaşanması doğumun başlamak üzere olduğuna işaret edebilir. NST kasılma değerleri bu yönde olacaktır.
Genellikle gebeliğin 32-34. haftalarında uygulamaya başlanır. Erken doğum tehdidi gibi gebelikle ilgili risk faktörlerinin varlığında 26. gebelik haftası gibi daha erken haftalarda başlanabilir. Normal NST sancı değerleri tetkiki 1 hafta sonra ya da haftada 2 kez tekrarlanmalıdır.
“NST'de sancı çıkınca doğum ne zaman olur?” gebelerin en sık sorduğu sorulardan birisidir. NST sırasında ortalama 20 dakika içerisinde en az 3 sancı olması vücudun doğum için hazır olduğunu gösteren bir işarettir. Bu sancılar bebeğin doğumu gerçekleşene düzenli aralıklarla devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri