Olumlu ve olumsuz olmak üzere iki çeşidi vardır. Olumlu pekiştirme davranıştan sonra ortama uyaran verilmesidir; olumsuz pekiştirme ise davranıştan sonra ortamdan uyaran çekilmesidir. Her iki durumda da hedef davranış artar. Örneğin, ayakkabısını yardımsız giyen çocuğa çikolata vermek olumlu pekiştirmedir.
İkincil Pekiştireçler – Birincil Pekiştireçler
Birincil pekiştireç örnekleri; Su, yiyecek, uyku, gibi temel hayatta kalma ihtiyaçlarını karşılayan şeyleri içerir. İkincil pekiştireçler ise öğrenme ile edinilir. Örneğin, para bir ikincil pekiştireçtir.
İkincil olumlu pekiştireçler ise başlangıçta organizma için hiçbir anlam ifade etmeyen fakat birincil olumlu pekiştireçlerle eşleştiğinde bir anlam kazanan pekiştireçlerdir.
Olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılan pekiştirme yöntemlerinde istenen davranış gerçekleştikten sonra ödül verildiği takdirde olumlu pekiştirme, hoşa gitmeyen bir uyarıcının ortamdan çekilmesiyle istenen davranışın gerçekleşme olasılığının arttırılmasıyla olumsuz pekiştirme yöntemi uygulanmış olur.
İlgili 29 soru bulundu
Tip Ceza. Bireyin yaptığı olumsuz bir davranış sonucu onun için hoş olan bir uyarıcıdan mahrum bırakılmasıdır. Örneğin, odasını toplamayan çocuğa oyun oynamanın yasaklanması, yemek yemeyen bir çocuğa tatlının verilmemesi bu tür cezaya örnektir.
2. tip ceza
Canlının istenmeyen davranışının engellenmesi için, hoşa giden bir etkinin ortamdan geri çekilmesidir. Örneğin, hırsızlık yapan bir kişiye, özgürlüğünden mahrum kalması için hapis cezası verilmesi.
azaltılmak istenen davranış ortaya çıktığında ortama rahatsız edici uyaranın verilmesidir. örnek:dayak,şiddet,azarlama,hakaret vb.
Olumlu ve olumsuz olmak üzere iki çeşidi vardır. Olumlu pekiştirme davranıştan sonra ortama uyaran verilmesidir; olumsuz pekiştirme ise davranıştan sonra ortamdan uyaran çekilmesidir. Her iki durumda da hedef davranış artar.
İstenen bir davranışın gerçekleştirildiğinde bireye hoş bir uyarıcı (ödül) verilerek bu davranışın tekrarlanmasının teşvik edilmesidir. Örnek olarak, bir çocuğun iyi davranışları için övgü ya da ödül vermek sayılabilir.
Olumsuz pekiştirmenin olumlu pekiştirmeden farkı ise olumlu pekiştirmede yapılan davranış sonrası bireyin hayatına olumlu bir uyarıcı girerken olumsuz pekiştirmede ise hayatından olumsuz bir uyarıcı çıkmaktadır. Her iki pekiştirmenin ortak noktası ise yapılan davranışın tekrarlanma sıklığını artırmalarıdır.
Bireyin yaptığı bir davranışı takiben onun hoşuna giden bir uyarıcının verilmesi sonucu davranışın sıklığında artış olmasıdır. Örneğin, bir çocuğun odasını toplaması sonucu annesinin övgü dolu sözleri çocuğun odasını toplama davranışını artıracaktır.
1.) Ödül Pekiştirme
Olumlu Pekiştirme : Ortama hoşuna gidecek uyarıcı eklenir . Ör: Aferin demek , Çikolata vermek.
Olumlu (pozitif) pekiştirme: Ortama eklendiği zaman davranışın yapılma sıklığını arttıran ve sürekli hale gelmesini sağlayan pekiştireçlerdir. Organizmanın istediği ve ona cazip gelen uyarıcılardır. 1.Ayşe hanim kızı yemekten önce ellerini yıkarsa, yemeğin ardından kızının en çok sevdiği meyveleri sofraya koymaktadır.
Başka bir deyişle, olumlu ceza, bir davranışa karşılık olarak, o davranışın ortaya çıkmasını azaltmak amacıyla hoş olmayan veya istenmeyen bir şeyin eklenmesini içerir. Örneğin, bir çocuk öfke nöbeti geçiriyorsa, bir ebeveyn çocuğa bağırarak veya şaplak atarak olumlu ceza kullanabilir.
Cevap: Davranışı izleyen ve organizma üzerinde bir etki yaratarak, davranışın ortaya çıkma olasılığını artıran uyarıcılar.
Sembol pekiştireç / SP: (İstenen davranışın / hedef davranışın hemen arkasından verilir. Gerçek nesne: plastik para, yıldız, düğme, ataş, sembol: + işareti, delinmiş kart, puan, gülen yüz) Bir değeri yok / gerçek pekiştirece ulaşmak için bir araç / SP görülen, dokunulan, sayılan bir şey olmalıdır.
Sosyal pekiştireçler şu başlıklar altında toplanabilir: sözsüz ifadeler (alkışlama, göz kırpma vb.), bedensel iletişim (saçını okşama, çak yapma vb.), sosyal ortamlarda yakınlık (yanına oturma, bir yerlere beraber gitme vb.), ayrıcalık tanıma (ev içinde bir şeyi yapmasına izin verme) ve övgü sözcükleri (aferin, ...
Sürekli pekiştirme, bir davranışın her gerçekleştirildiğinde pekiştirildiği bir tarifedir. Örneğin, bir öğretmen her öğrencinin her doğru cevabını bir şekerle ödüllendirmektedir. Bu tarife, yeni bir davranışın öğrenilmesi aşamasında etkilidir. Ancak pekiştirme kesildiğinde davranışın hızla söndüğü gözlemlenir.
Ceza birinci tür ve ikinci tür ceza olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Birinci tür cezada kişiye hoş olmayan sözler söyleme, azarlama, tersleme ve fiziksel güç kullanma vb. olumsuz davranışlar yer almaktadır (Özyürek, 1998). İkinci tür ceza ise öğrencinin davranışının sönmesi üzerine odaklanmaktadır.
Ceza, istenilmeyen davranışların azaltılması amacıyla davranışın sonunda uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemin iki türü vardır: Birinci tip cezada organizmanın istemediği bir uyarıcı ortama sokulur. İkinci tip cezada ise organizmanın istediği bir uyarıcı ortamdan çıkartılır.
Ara verme veya time-out cezası çocuğun istenmeyen davranışı gerçekleştiğinde ilgisini çekebilecek uyarıcıların olmadığı başka bir ortama gönderilerek orada kalmasıdır. Örnek: Eve kuzenleri gelince şımaran bir çocuğun 20 dakikalığına odasına gönderilmesidir.
5237 sayılı TCK'ya göre iki tür ceza yaptırımı bulunmaktadır: Hapis cezası ve adli para cezası. Ancak uygulamada adli para cezası bazen ödenmemektedir, ödenmediği takdirde adli para cezası da hapis cezasına çevrilmektedir.
Edimsel koşullanma açısından, iki tür sonuç vardır: pekiştirme ve ceza. Bunlarında iki türü vardır; pozitif ve negatif. Ceza için de geçerli; pozitif ve negatif.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri