Ülkenin en doğusundan tutunda en batısına kadar her ilde farklı farklı yapılır tarhana. Çoğunlukla yazın yapılarak kış için saklanır. Yapımında genellikle un, yoğurt veya süt, soğan, domates, kırmızıbiber, tuz ve çeşitli baharatlar kullanılır.
Soğanlı Tarhana Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır? Soğanı rendenin küçük bölümüyle rendeliyoruz. Sıvı yağ da kavuruyoruz ve salçayı ekliyoruz biraz daha kavuruyoruz ve suyu ekliyoruz biraz karıştırdıktan sonra en son tarhanayı ve tuzu ekleyip kaynatıyoruz piştikten sonra servis yapabiliriz . Afiyet olsun.
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
Tarhana çorbası: Tarhana çorbasına Karabiber, nane, pul biber ve kırmızı biber ilave edilir.
İlgili 28 soru bulundu
Tarhanada bolca probiyotik ve vitamin oluşmasını sağlamak için yapmanız gerekense doğal bir maya (tarhana veya ekşi maya) kullanmak, tarhanayı her gün besleyip yoğurmak ve fermantasyon sürecinde uygun sıcaklıkta ve güneş görmeyecek şekilde bekletmektir.
Tarhanaya tuz ne zaman konur? Piştikten sonra salça kıvamına gelene kadar rondodan geçiriliyor. İçerisine yoğurt, tuz ve un ilave edilip iyice yoğruluyor.
Uşak Tarhanası; buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin karışımı ile hazırlanan hamurun en az 21 gün fermente edildikten sonra, temiz bez üzerine serilerek ve belli aralıklarla boyut küçültülerek gölgede kurutulan granül yapıda bir tarhana çeşididir.
Tarhana hamurları ufalanmaya başladığında bir süzgeç yardımıyla küçük toz haline getirilir. Yani bir - iki kâse süzgece konulur, elin iç kısmı ile bastırılarak hamurun un haline gelmesi sağlanır. Kolaylık olsun diye bu muamele parçalayıcıda da yapılabilir.
Tarhananın ekşi olmasını sağlayan şey fermantasyon sürecidir. Tarhana maksimum ekşiliğine 8-9 günde ulaşır. Bundan sonra daha fazla fermante olamayan tarhana bekletildikçe ekşiliği gider.
Hamur en az sabah akşam olmak üzere her gün yoğurulmaya devam edilir. Eğer çok cıvık olmuşsa un ilave edilebilir veya temiz mutfak bezi örterek fazla suyunu çekmesi sağlanır. Hamur yoğurma işlemi yaklaşık on gün boyunca devam eder. Bu süre sonunda hamurun kabarması bitecek ve tarhana tamamen tadını alacaktır.
Tarhananın uzun ömürlü olması için en önemli kural iyice kurutmaktır. İyice kurumayan, nemli kalmış tarhana kısa süre içinde bozulur, küflenir. Tarhananızı doğrudan güneşte kurutmak yerine 70-80 dereceye ayarladığınız fırınlarda da kurutabilirsiniz.
- Tarhana, rutubet kokuyor yani normal kokusundan uzak bir koku yayıyorsa, bozulduğunu anlayabilirsiniz. - Görselliğini ise rengin turuncudan siyaha dönmesinden anlayabilirsiniz. Siyaha dönmesi böceklenmeye yüz tuttuğunu göstermesidir.
TARHANA TARİFİ
Acı biberi az miktar suda kaynatarak robottan geçirin. Ardından Soğanı ve sarımsakları da robottan geçirin. Dereotu, maydanoz, nane ve domatesi de robottan geçirip hepsini bir tencerede biraz pişirin. Soğuyunca 1 kilo yoğurdu, mayayı ve unu ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Kaynamaya başladığı zaman 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ardından da 1 tatlı kaşığı salçayı ekleyin. Bunları çorbaya iyice karıştırın. Sonra sarımsakları ince ince dilimleyip çorbanın içine atın. Tuzunu da ilave edip biraz daha karıştırarak kaynatın ve sonra sıcak sıcak servis yapın.
Uzmanlar tarhanaya, nohut ve fasulye gibi maddelerin koyulmaması gerektiğini, nohut ve fasulye gibi maddelerin mayalanmaya sebep olduğunu ve bu durumda da tarhananın temel yapısının bozulduğunu belirtir.
Sebzeler basitçe kıyıldıktan sonra tuz ile pişirilip sonra soğuması için bekletilir. Daha sonra bu karışımın içine ekşi maya, yoğurt ve un ilave edilir. Oluşan tarhana hamuru bir hafta ile on gün arasında fermente olması için bekletilir. Yöredeki deyişle “kabartılır”.
Yoğurdun 5. gününde bir kaba yoğurttan biraz alınıp maya yoğrulacak 2 gün bekletilecek. Hamuru için : 15 kilo un, 2 avuç tuz , yoğurdun 7. gününde mayanınsa 2. gününde hepsi karıştırılıp un ile yoğrulacak oluşan hamur 5 gün bekletilecek. 5. günün sonunda tarhana bir beze küçük parçalar halinde kuruması için serilecek.
Ev Tarhanası yapmanın Püf noktaları
Domatesli karışımı pişirdikten sonra, ılıyınca istiyorsanız tarhana otunu içine atabilirsiniz. Hamurun mayalanması için nohut yerine kuru maya veya ekmek mayası kullanabilirsiniz.
Yörede tadından dolayı ekşi tarhana olarak da bilinen Kütahya Kızılcık Tarhanası, Kütahya iline özgü ürünlerin başında gelir.
Yapılışı : Kırmızı biber, yeşil biber, domates ve soğanı iri parçalar halinde tencereye doğrayın. Üzerine haşlanmış nohut ve tarhana otunu koyun. 1 su bardağı su ekleyip ocağa alın. Kapağını kapatıp 30 dakika kadar pişirin.
Tuz, nane, karabiber, pul biber ilave edilir.
Besin değerini ve o güzel rengini kaybetmemesi için tarhanayı direkt ve şiddetli güneş ışığının altında kurutmak yerine görece gölge/yarı gölge alanları seçmeniz büyük önem taşıyor.
Dilerseniz tereyağı da kullanabilirsiniz.( Veya tarhanayı suyu ekledikten sonra ekleyip çırpıcı ile karıştırabilirsiniz. böylelikle topaklanma ihtimali azalır.) Suyu yavaş yavaş ilave ediyoruz ve devamlı karıştırarak pişiriyoruz. Topaklanmaması için tel çırpıcı ile karıştırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri