✔ Bir gliserol, iki yağ asidi ve bir fosfat grubundan oluşmuş lipitlerdir. ✔ Gliserol ve fosfatın bulunduğu kısım baş, yağ asidi kısmı ise kuyruk yapısını oluşturur. ✔ Hücre zarının yapısına katıldığından yapıcı - onarıcı olarak kullanılırlar. ✔ Hücre zarının temel yapısını oluştururlar.
Trigliseritler bir gliserol molekülü ile üç molekül yağ asidinin ester bağlarıyla bağlanması sonucu oluşur. Gliserol ile yağ asitleri arasında üç ester bağı kurulur. Doymuş, doymamış yağlar ve mumlar bu gruba girer.
Gliserol yağlarda ve çeşitli lipitlerde bulunan üç karbonlu alkoldür.
Ester bağı: Vücutta yağ sentezi yapılırken, yağ asidi ile gliserol arasında gerçekleşen bağa denir. 3 molekül yağ asidi ile 1 molekül gliserol ester bağı ile birleşirler. Birleşme sırasında 3 ester bağı kurulmaktadır. Ve 3 su (H2O) açığa çıkmaktadır.
Trigliserit; besinlerde yer alan yağların yapısını oluşturan yağ asitleri ile gliserol moleküllerinin bir araya gelmesiyle oluşan bir depo besin molekülüdür.
İlgili 21 soru bulundu
Trigliserit (TG)'ler, 1 gliserol ve esterleştirilmiş 3 yağ asidi (YA) molekülü içerir.
Trigliserit (triaçilgliserol, TAG veya triaçilgliserit olarak da bilinir); gliserol (gliserin) ve üç yağ asidinden oluşan bir esterdir. Bitkisel ve hayvansal yağların ana bileşenidir.
Gliserol, trigliseritlerin (yani katı ve sıvı yağlar) ve fosfolipitlerin önemli bir bileşenidir. Gliserol, yağlardaki yağ asitlerinin omurgasını oluşturan üç karbonlu bir maddedir. Vücut depolanmış yağı bir enerji kaynağı olarak kullandığında, gliserol ve yağ asitleri kan dolaşımına salınır.
Yağlı maddelerin sabunlaştırılmasıyla elde edilen gliserol, bir trihidrik alkoldür; yani her biri farklı bir karbon atomuna bağlı üç hidroksil grubu (OH) içerir. Gliserolün diğer kullanımları arasında patlayıcı madde yapımı, sanayi çözücüleri üretimi sayılabilir.
Gliserid: Yağ asitlerinin + gliserin ile yaptığı esterlere--gliserid denir.
Tıbbi anlamı gliserol olan gliserin, gıda, sabun, ilaç ve cilt ürünlerinde kullanılan, poliol olarak bilinen tatlı bir tada ve şurup kıvamına sahip, hem bitkisel hem de hayvansal yağlardan elde edilen renksiz ve kokusuz doğal bir bileşiktir.
Gliserinin moleküler formülü C3H5 (OH) 3'tür. Her bir karbon atomunun bir hidrojen atomuna (H+) ve bir hidroksil grubuna (OH-) bağlı olduğu üç karbon atomlu bir zincirden oluşur.
✔ Bir tane gliserol molekülü ile üç yağ asidinin dehidrasyon sentezi ile birleşmesiyle oluşmuş lipitlerdir. ✔ Nötral yağ oluşumu sırasında yağ asitleri gliserole üç yerden ester bağı ile bağlanır. Bağlanmanın olduğu her yerden su çıkışı görülür.
Bir trigliserid molekülü 1 molekül gliserol ile 3 molekül yağ asidinin ester bağları ile birleşmesi sonucu meydana gelir ve bütün hayvansal ve bitkisel yağların büyük çoğunluğunu oluşturur.
Gliserol karaciğerde glikoneojenez reaksiyonlarıyla glikoza dönüşür ve kana verilir. Gliserol, glikoneojenezin diğer ön maddelerinden daha az enerji sarfı ile glikoza dönüşebilen bir bileşiktir. Gerekli enerji, yağ asitlerinin oksidasyonundan sağlanır.
TAGların parçalanması sonucu açığa çıkan gliserol yağ dokusunda metabolize edilemez, bu nedenle kana verilerek karaciğere taşınır. Gliserol karaciğerde, gliserol kinaz enzimi aracılığıyla fosfatlanarak gliserol-3-fosfat'a çevrilir.
Gliserin, daha resmen gliserol olarak bilinen bir organik bileşiktir. Ortak kaynakları hayvansal yağ ve bitkisel yağtır.
Gliserol nükleik asit (GNA) omurgasının bütünlüğünde farklılık gösteren, DNA veya RNA'ya benzeyen bir polimerdir.
Katı ve sıvı yağlar
Yağ asitleri bir karboksil grubuna bağlanan uzun hidrokarbon zincirinden oluşurken, gliserol üç hidroksil gruplu (OH) küçük organik bir moleküldür.
Tüm hayvanların metabolizmasında önemli bir madde olan glikozun ön maddesi olan gliserol hemen her tür hayvanın beslenmesinde kullanılabilmektedir.
Trigliserid, kanda bulunan bir yağ çeşididir. Kanda esas olarak trigliserid ve kolesterol olmak üzere iki çeşit lipid (kan yağı) bulunur. Hiperlipidemi; kanda yağların yüksekliğini ifade etmek için kullanılan tıbbi bir terimdir. Genel olarak hiperlipidemi “yüksek kolesterol” olarak bilinmektedir.
Trigliseritler kolesterolden farklı, başka bir lipit türüdür. İnsan vücudu hücre çeperlerini, belirli hormonları ve D vitaminini oluşturmak için kolesterol kullanırken, enerji kaynağı olarak trigliserit kullanır.
Trigliserid ne demek sorusuna yanıt arayanlar için en kısa tanım, kanda bulunan bir lipid (yağ) türü olmasıdır. Besinlerle alınan ve anlık olarak kullanımına ihtiyaç duyulmayan yağlar, vücutta trigliserid formunda depolanmaktadır. Bu depolar, yağ dokusu (adipoz doku) içerisinde yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri