Ve ışık hızına ne kadar yaklaşırsanız sizin için zaman o kadar yavaşlayacaktır. Einstein ilk başta özel görelilik kuramını oluşturmuştur. Bu kuramda ışık hızı sabitliği ile zamanın ve hareketin kişiye göreceliğinden bahseder. Fakat özel görelilik newtonun kütleçekim kuramı ile ters düşüyordu.
Her şey birbirine görelidir. Işık hızına yaklaşınca zamanın yavaşlaması ve nihayetinde durması, hiçbir şeyin ışık hızını aşamıyor oluşunun bir diğer nedenidir.
Işığın hızı boşlukta yaklaşık 299 bin 792 km/saniyedir ve kütleli hiçbir cisim ışık hızına ulaşamaz veya ışıktan hızlı gidemez. Neden öyle diye sorduğumuzda ise ışık hızına yaklaşan cisimlerin kütlesi sonsuza erişir, zamanın akışı durma noktasına gelir ve boyu hareket yönünde kısalır gibi garip yanıtlarla karşılaşırız.
Takyon, "atik" veya "hızlı" anlamına gelir ve parçacık fiziği dahilindeki teorilerden birkaçına göre ışıktan her zaman daha hızlı gidebilen hayali bir parçacıktır.
Işık hızına ulaşmak şart değil
Hareket halindeki cisimlerin boyu duran veya daha yavaş giden gözlemcilere göre her zaman kısalır ve zamanı her zaman daha yavaş akar.
İlgili 26 soru bulundu
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Evrendeki en hızlı şey nedir? Evrendeki en hızlı hareket eden şey saniyede yaklaşık 300.000 km ile ışıktır. Yani Dünya'dan Ay'a ulaşması sadece 1.3 saniye sürer. Mars'a ulaşması 182 saniye, Güneş'e ulaşması ise 8 dakika 20 saniye sürer.
Elektriğin akım hızı, iletkenin niteliği, kalınlığı ve sıcaklığa bağlı olarak değişkenlik gösterse de, ışık hızının yarısı ile üçte ikisi arasındadır. Aktarım hızı, ortamın niteliğine göre saniyede birkaç kilometre veya birkaç metreye dahi düşebilir.
Yıldırım ve şimşeğin hızı ise saniyede 150 bin kilometredir yani normal ışık hızının yaklaşık yarısı kadardır (ışık hızı saniyede 300 bin kilometredir). Bu yüzden önce ışığı görürüz ve daha sonra patlama sesini duyarız.
Işık yılı, ışığın, bir Dünya yılında aldığı yoldur. Bir ışık yılı yaklaşık olarak 9 trilyon kilometredir. Bu 9'un yanında 12 sıfır demek!
Işık yılı, astronomik uzaklıkları ifade etmek için kullanılan ve yaklaşık 9,46 trilyon kilometreye (9,46×1012 km) karşılık gelen uzunluk birimi. Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) tanımına göre bir ışık yılı, ışığın bir Jülyen yılında (365,25 gün) boşlukta kat ettiği mesafedir.
Zihnimizde yarattığımız zaman durdurulamaz. Zihnimizde yarattığımız zaman her zaman akar, her şeyden bağımsız başka bir değişkendir, parametredir. Bu yüzden bütün cisimler dursa da zaman akar ya da akar durur deriz. Özel ve genel görecelilik teorisinde ki zaman bir çeşit hareket-uzay-madde birimidir.
Kütle etkisiyle bükülmüş uzayzaman alanında, zaman bükülmenin etkisiyle yavaşlar. Uzayda daha düz bir uzayzaman, kütle bükülmesine uğramadığı için kütleye yakın alanlara göre daha hızlıdır. Yani insan ya da başka herhangi bir şey için, içinde bulunduğu uzayzaman şartları neyse o zaman akışına tabidir.
Zamanın hızı, ışık hızından güneş ile dünya arası mesafe olan 149,6 milyon kilometrede 8,44 dakika hızlıdır. Sonuç olarak ışık hızının zamanı durdurması imkansızdır.
Kısacası geminiz üstüne 1 trilyon kere trilyon fil oturmuş gibi ezilecektir. Bu nedenle warp motoru çalıştırmak pratikte imkansızdır.
- Sesin süratini aşmak mümkündür. Örneğin Jet uçakları yüksek hızda uçtuğu zaman ses hızını geçmektedir. - Sesten daha hızlı giden araçların yaptığı hıza süpersonik hız denmektedir. - Ses hızı aşıldığı zaman süpersonik bir patlama meydana gelir.
Kaynaklar. Ses hızı havada yaklaşık 20 °C (santigrat) sıcaklıkta 343.2 metre/saniye iken, Işığın hızı ise tam olarak saniyede 299.792.458 metredir. Yani Işık hızı ses hızından yaklaşık olarak 874.635 kat daha hızlıdır.
Bu bir şok dalgası üreten çevredeki açık havayı sıkıştırır, ardından da şimşek kanallarından dışarı doğru yayılırken akustik dalgaya dönüşür. Aslında şimşek (parlama) ile gök gürültüsü aynı zamanda oluşmasına rağmen, ışık 186.000 mil/sn hızla ulaşır ki bu ses hızının hemen hemen bir milyon katıdır.
Işık hızında seyahat eden bir iğne, Dünya'ya çarptığı andaki kinetik enerjisi nedeniyle felaketlere yol açabilir. Dünya'nın yüzeyinde büyük bir krater oluşabilir ve çevredeki alanlar yıkıcı bir şekilde etkilenebilir. Ayrıca, iğne tam enerjiye dönüşecek ve nagasakiden 2.864 kat daha büyük bir patlamaya neden olacaktır.
Yani hızımız arttıkça zaman yavaşlıyor çünkü zaman, ışık hızında akıyor. Zamanın hızı ışık hızı bu yüzden ışık hızından daha küçük hızlar ile ışık hızı ile aynı hızda olan gözlemciler ya da maddeler için zamanın yorumu farklı oluyor.
Işığın hızı saniyede 300 milyon metre olduğu bilgisi, sadece vakumda iken doğrudur. Yani uzay boşluğunda hiçbir atomun var olmadığı, sadece elektrik ve manyetik alanlar gibi uzay-zaman dokusuna kuantum niteliği kazandıran alanların bulunduğu bir ortamda, ışık bu hızda hareket eder.
Soğuk atom bulutundaki atomlar, kelimenin tam anlamıyla bir salyangoz hızından daha yavaş hareket ederler ve bu bulut dünyadaki en yavaş şeydir.
Uzay bitmiyor çünkü sürekli genişliyor, ışık hızından daha hızlı. Bizim bakış açımıza göre, uzay bizden yaklaşık 93 milyar ışıkyılı uzaklıkta sona eriyor, ancak bu Evrenin sonu değil. Sadece ne kadar uzağı görebiliyoruz.
Beyinde düşünce hızı saatte 1.6 kilometre ile 432 kilometre arasında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri