Ama zaten yine çoğu çocuk 6.30-7.00 gibi uyanmaya devam ediyor bu dönemde. Öğlen uykusu da sabah kalkış saatine bağlı olarak ortalama 12.30-13.30 arası bir saatte başlayabiliyor.
0-5 yaş arası tüm bebek ve çocukların, akşam uykusuna yatış saati en geç 20:00 – 21:00 arasında olması gerekirken, sabah kalkış saati ise en geç 8:00 olmalıdır. Bebeğinizin/çocuğunuzun, bu saatlerde salgılanan büyüme hormonlarına ihtiyacı büyüktür.
18-21 ay arası gündüz uykusu teke düşer. 21-36 ay arası çocukların büyük kısmı günde 1 kez yarım saat ile 3 saat arası öğlen uykusuna ihtiyaç duyarlar. 2 yaşında günde 10-12 saat uyurlar.
2 yaşında günde 10-12 saat uyurlar. Oyun çağı çocukları ise gün içinde 12-14 saat uyur. 1-3 kez gündüzleri uyurlar; ancak bunun akşam uykusuna yakın bir dönemde olmamasına özen gösterilmelidir. Okul öncesi dönemde ise geceleri 11-13 saat arası uyurlar, genellikle gündüz uyumazlar.
2 yaşından sonra bebeğinizin gece 11 saat, gündüz ise 1-1,5 saat uyuması yeterli olur. Büyüme hormonu bebekler uykudayken salgılanır. Bu nedenle bebeğinizin sağlıklı gelişimi için düzenli ve yeterli bir uykuya ihtiyacı vardır. Gece boyunca yeterli uykuyu alan bebeğiniz güne keyifli bir şekilde başlar.
İlgili 15 soru bulundu
Çocukların derin uykuya daldıktan sonra 1 ila 2 saat içerisinde çığlık, korku veya titreyerek uyanmasına uyku terörü denir. Uyku terörü diğer bir adıyla gece terörü olarak da bilinen uyku bozukluğudur. Bu durum genellikle uyurgezerlik ile eşleştirilebilir.
Ortalama 2.5-3 saat uyuyabilirler. Eğer gece uykuları da 10-11 saat olursa ideal bir uyku düzeni oluşmuş demektir. 24 aydan sonra gündüz uykuları ortalama 2 saat olur. 2.5 yaştaki uyku süresi gündüz 1.5-2 saat, gece kesintisiz 10-11 saattir.
Neredeyse tüm çocuklar 7 yaşına kadar öğle uykusu uyumaktadır.
Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
Bu nedenle, 'bebekler ne zaman kendi kendine uyur? ' sorusu için 3-4 aylık oldukları farkındalık dönemi, ideal bir zaman dilimi olacaktır. Yaklaşık 4 aylık olan bir bebek, yatağına tek başına bırakıldığında kendisi uykuya dalabilir.
Bu dönemde çocuklar 4 öğün beslenmeli, temel besin gurupları; a) süt ve sütlü gıdalar b) etler, yumurta ve baklagiller c) sebze ve meyveler. d)unlu ve nişastalı besinler, yeterli ve dengeli olarak tüketilmelidir. ** Her gün en az su bardağı süt veya yoğurt verilmelidir.
Çocuklar en geç 20.30'da yatakta olmalı
Yenidoğanın uykusu 18-20 saate kadar ulaşabilir. Büyüdükçe algısı açılan çocuğun, uyku süresi de kısalır. Büyüme hormonu saat 22.00 civarında n en yüksek düzeylere ulaşır. Bu nedenle çocuk hangi yaşta olursa olsun, bu saatlerde derin uykuda olmalıdır.
1-2 yaş döneminde bebekler gündüz uykusuna ihtiyaç duyarlar. Uyanıklık süreleri genellikle 4-6 saat arasıdır. Bazı bebekler gündüz uykusunu iki periyot haline alırken, bazı bebekler tek uyku ile gereksinimlerini karşılarlar.
Bu yaş grubundaki günlük dengeli olarak et, süt, tahıl, meyve, sebze, yağ ve şeker grubu gıdaları tüketmeleri gerekir. Bu dönemde günlük 350 mg kalsiyum ihtiyacı vardır. 250 - 300 gr. süt, yoğurt ve bir kibrit kutusu beyaz peynir bu ihtiyacı karşılar. Kemik gelişimi için bu dönemde de D vitaminine ihtiyaç vardır.
Bu dönemde bebekler fiziksel olarak hızla gelişirler. Ayakta durmaya, yürümeye ve hatta koşup zıplamaya başlarlar. Bu hızlı gelişim nedeniyle eğer gün içinde yeterli enerjiyi almazlarsa, gece acıkarak uyanabilirler.
Uzmanlar, 0 - 5 yaş arası tüm bebek ve çocukların en geç 20:00 - 21:00 arasında akşam uykusuna yatması, sabah da en geç 08:00'de kalkması gerektiğini belirtiyor. Melatonin hormonunun daha iyi bir şekilde salgılanması için çocuğunuzun kesinlikle tam olarak karanlık bir odada uyuması gerekiyor.
Gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda gece en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 olarak belirlenmiştir. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştıran ve uyku kalitesini artıran bir hormondur. Hücrelerin artışı saat 00.00 itibariyle en üst noktaya ulaşmış olur.
9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar. Beyin geliştikçe geceleri daha uzun uyuyup gündüz 1.5- 3.5 saat süreyle şekerleme uykusu yaparlar. Büyüdükçe şekerleme uykusu sayısı azalır.
Çocuklar için öğle uykusu, zihinsel gelişim açısından büyük bir öneme sahiptir. Öğle uykusu sırasında, çocuğun beyni dinlenir ve rahatlar. Bu, zihinsel yorgunluğun azalmasına ve bilişsel tazelik kazanılmasına katkı sağlar. Dinlenmiş bir beyin, daha iyi öğrenme ve düşünme yetenekleri sunar.
Bebek ve küçük çocuklarımızın kesintisiz ve uzun gece uykuları uyuyabilmeleri için iki önemli koşul vardır: Yatakta kendi kendine uykuya dalmak ve Doğru Zamanlama… 0-4 yaş arası bebek ve çocukların gece kesintisiz uyuyabilmeleri için 18:30-20:30 arasında akşam uykusuna yatmaları idealdir.
Kişinin 24 saat içerisinde uykuya yatkın olduğu dönemlerden biri de öğle uykusu saatleridir. Öğle uykusu, en az gece uykusu kadar insan vücuduna yarar sağlar. Gece yeteri kadar uyumuş, gündüz de öğle uykusu uyuyan bir kişinin vücudu tazelenir, performansı artar, düşünme ve problem çözme yeteneği hız kazanır.
İstedikleri yerine getirilmediğinde çocukların kendini yere atması, kafalarını bir yerlere vurması, elindeki nesneleri bir yerlere fırlatmaları, ağlama, çığlık atma, uyku bozuklukları, yemek yemek istememe, normalde eğlendikleri şeyleri yapmama 2 yaş sendromu bulgularındandır.
Uyku öncesi banyo yaptırılması, Gece gündüz ayrımının anlaşılabilmesi için ortamın karanlık olması, Bebek yağı ile baş, boyun, bacaklara ve sırta masaj yapılması uykuya rahatlıklar geçmeye yardımcı olur. Uyku arkadaşı pelüş ayı, bebek vb. uykuya geçişi kolaylaştırıcı olacaktır.
2 yaş çocuğun yürüme, konuşma, kendi kendine yemek yeme ve kısmen giyinme gibi becerileri kazanmasıyla birlikte tam anlamıyla bağımsız olmaya başladığı dönem olarak kabul edilebilir. Prof. Dr. Haluk Yavuzer bu yılki hızlı gelişimin çocuğu birçok alanda bağımsız hale getirdiğini vurgulamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri