1. Akşam yatış ve sabah uyanma saatleri. 0-5 yaş arası tüm bebek ve çocukların, akşam uykusuna yatış saati en geç 20:00 – 21:00 arasında olması gerekirken, sabah kalkış saati ise en geç 8:00 olmalıdır.
0-2 yaş arasında akşam uykusuna yatış saati genellikle 18:30-19:30 civarında, 2-4 yaş arasında ise 20-20:30 civarında olmalıdır.
2 yaşında günde 10-12 saat uyurlar. Oyun çağı çocukları ise gün içinde 12-14 saat uyur. 1-3 kez gündüzleri uyurlar; ancak bunun akşam uykusuna yakın bir dönemde olmamasına özen gösterilmelidir. Okul öncesi dönemde ise geceleri 11-13 saat arası uyurlar, genellikle gündüz uyumazlar.
2 yaşından sonra bebeğinizin gece 11 saat, gündüz ise 1-1,5 saat uyuması yeterli olur. Büyüme hormonu bebekler uykudayken salgılanır. Bu nedenle bebeğinizin sağlıklı gelişimi için düzenli ve yeterli bir uykuya ihtiyacı vardır. Gece boyunca yeterli uykuyu alan bebeğiniz güne keyifli bir şekilde başlar.
Bebeklerin artık yavaş yavaş çocukluğa adım attıkları bir dönemdir. Ortalama olarak gündüzleri 2-3 saat ( bir veya iki gündüz uykusu) geceleri ise 10-12 saat arasında uyurlar.
İlgili 35 soru bulundu
Bu dönemde çocuklar 4 öğün beslenmeli, temel besin gurupları; a) süt ve sütlü gıdalar b) etler, yumurta ve baklagiller c) sebze ve meyveler. d)unlu ve nişastalı besinler, yeterli ve dengeli olarak tüketilmelidir. ** Her gün en az su bardağı süt veya yoğurt verilmelidir.
24 aylık kız bebeğin vücut ağırlığı ortalama 15,1 kg ve boyu ise ortalama 93,5 cm'dir. 24 aylık erkek bebeğin vücut ağırlığı ortalama 16 kg ve boyu ise ortalama 95,5 cm'dir.
Çocukların derin uykuya daldıktan sonra 1 ila 2 saat içerisinde çığlık, korku veya titreyerek uyanmasına uyku terörü denir. Uyku terörü diğer bir adıyla gece terörü olarak da bilinen uyku bozukluğudur. Bu durum genellikle uyurgezerlik ile eşleştirilebilir.
Neredeyse tüm çocuklar 7 yaşına kadar öğle uykusu uyumaktadır.
Bu nedenle, 'bebekler ne zaman kendi kendine uyur? ' sorusu için 3-4 aylık oldukları farkındalık dönemi, ideal bir zaman dilimi olacaktır. Yaklaşık 4 aylık olan bir bebek, yatağına tek başına bırakıldığında kendisi uykuya dalabilir.
İsteklerini tam olarak anlatamayabilirler. Bu dönemde çocuklarda genelde "Hayır", "Olmaz", "İstemiyorum" gibi kelimeler bolca duyulur. Bebeklerde 2 yaş sendromu belirtileri çok farklıdır. Ağlama krizleri, kendilerine vurma eylemleri, inatlaşma, bağırma, iştahın kesilmesi de belirtilerdendir.
Uyku gerilemesi, ortalama 1 hafta içerisinde sonlanır. Ayrıca bunun bebeğinizin sağlıklı gelişiminin bir parçası olduğunu bilmeniz sizi sakinleştirebilir 🙂 .
Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
1-2 yaş döneminde bebekler gündüz uykusuna ihtiyaç duyarlar. Uyanıklık süreleri genellikle 4-6 saat arasıdır. Bazı bebekler gündüz uykusunu iki periyot haline alırken, bazı bebekler tek uyku ile gereksinimlerini karşılarlar.
2 yaş çocuğun yürüme, konuşma, kendi kendine yemek yeme ve kısmen giyinme gibi becerileri kazanmasıyla birlikte tam anlamıyla bağımsız olmaya başladığı dönem olarak kabul edilebilir. Prof. Dr. Haluk Yavuzer bu yılki hızlı gelişimin çocuğu birçok alanda bağımsız hale getirdiğini vurgulamaktadır.
Öğlen uykusu da sabah kalkış saatine bağlı olarak ortalama 12.30-13.30 arası bir saatte başlayabiliyor. Bu dönemde çocukların, gece ortalama yine 11-11,5 saat ve genelde gündüz ortalama 2 saat uzunluğunda (tek uyku şeklinde) uykuya ihtiyacı oluyor.
Kişinin 24 saat içerisinde uykuya yatkın olduğu dönemlerden biri de öğle uykusu saatleridir. Öğle uykusu, en az gece uykusu kadar insan vücuduna yarar sağlar. Gece yeteri kadar uyumuş, gündüz de öğle uykusu uyuyan bir kişinin vücudu tazelenir, performansı artar, düşünme ve problem çözme yeteneği hız kazanır.
Uyku terörü genellikle 3 yaş sonrası görülür. Ancak nadir de olsa daha erken dönemde görülen vakalar da vardır. Bebek ya da çocuk o sırada çığlık atabilir, korkmuş bir ifade ile etrafa bakabilir. Ancak ebeveynlerin bilmesi gereken o sırada uyanıklık olmadığıdır.
Çocuklarda gece terörü genellikle 5-7 yaş arasında görülür. Bu yaş grubunda görülme sıklığı yüzde 1-6 iken ergenlik döneminde sıklık azalır.
Parasomnia, bireyin gece uyudukları sırada istem dışı ortaya çıkan davranışlarını ve deneyimlerini içerir. Bu soruna sahip kişiler, uyurken konuşabilir, hareket edip ev içerisinde gezebilir, uyandığı halde hareket etmekte zorluk çekebilirler. Bazı durumlarda kişide uyku felci de görülmektedir.
“Anne” ve “Baba” 'nın yanı sıra, “güle gül”, “süt”, “mama”, “araba” ve “benim” gibi en sevdiği kelimeleri de sıkça kullanır. Çoğu 2 yaşındaki bebek aynı zamanda temel cümleleri oluşturmak için iki kelimeyi birbirine bağlayabilir.
2 yaşına gelen çocuk 3 kelimelik cümleler kurmaya başlar, kelime dağarcığı 300 kelimeye ulaşır, sorular sorar ve yönergeleri anlayarak yerine getirir. Çocuk 3 yaşına geldiğinde anladığı kelime sayısı yaklaşık 900, kullandığı kelime sayısı ise 500'e ulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri