Yaşar Nuri Öztürk, Hz. Muhammet'in üçüncü eşi Ayşe ile 9 yaşında evlendiğine ilişkin tarihi bilginin çarpıtma ve iftira olduğunu, Ayşe'nin 18 yaşında evlendiğini öne sürdü. İslam dünyasında yıllardır devam eden tarihsel bir tartışmaya Prof.
Hazret-i Âişe validemiz 9 yaşında iken nikahlandı, daha sonra evlendi. Resulullah efendimize, Hazret-i Âişe'den başka, hiçbir zevcesinin yatağında (vahiy) gelmedi. Bu da, Hazret-i Âişe'nin Allahü teâlâ indinde kıymetinin pek çok olduğunu göstermektedir.
Türk İslam profesörü Yaşar Nuri Öztürk, Aişe'nin evlilik yaşının 17 ile 20 yaş aralığında olduğunu ifade etmektedir. Tarihçilerin ve bibliyografların tespitine göre Aişe, Peygamberimizin kızı Fatıma'dan beş yaş küçüktür.
konusu ele almaktadır. Buhârî ve Müslim'in bir rivâyetlerinde peygamber onunla evlendiğinde yaşını altı olduğunu ve yaşını dokuza varınca onunla zifafa girdiklerini söylemektedir. esas aldığı delil, Hz. Âişe ve ablası Esmâ'nın yaşını tarihi mukayeseye tabi tutmalarıdır.
Aişe'nin ilmî yetkinliği ve özellikle hadis rivayetleri bilinmektedir. Yine bilinmektedir ki Hz. Aişe (R.A.), Peygamber Efendimizle (S.A.V.) dokuz yıl evli kalmıştır.
İlgili 16 soru bulundu
âişe'ye atılan ikinci iftira, yani onun yaşı ile ilgili iftira olacaktır. arap-emevî dinciliğinin, islam düşmanı oryantalistlerle işbirliği halinde iddia ettiğinin aksine, hz. âişe, peygamberimizle evlendiği zaman, 9 yaşında değil, 18 veya 19 yaşındaydı.
Evlendiklerinde Muhammed'in 25, Hatice'nin ise 40 yaşlarında olduğu ifade edilir. Hatice ölünceye kadar başka biriyle evlenmedi. Muhammed'in Hatice'den, 2 oğlan ve 4 kız olmak üzere 6 çocuğu olmuştur. Hatice vefat ettikten 2,5 yıl sonra, 53 yaşından sonra Polijinik evlilikler yapmıştır.
Dolayısıyla Hz. Ayşe'nin Peygamberimizle evlendiği yaşın on yedi-on sekiz olduğu ortaya çıkar.
Aişe'nin de yaşı -Medine'de evlendiğine göre- 20 yaş civarındaydı.
Hatice annemiz ile evlendiğinde kendisi 25 yaşında, Hz. Hatice annemiz ise 40 yaşındaydı. Evlilikleri 25 yıl devam etti. Peygamberimiz (sav) 50 yaşına geldiğinde Hz.
*Aile hukuku ve kadınların değişik halleri ile ilgili bütün ayrıntıların ortaya çıkıp cevaplandırılması için, Resulullah'ın çok evlenmesi bir ihtiyaçtı. Müslüman kadınlar, bir erkeğe sormaktan çekinecekleri değişik halleri konusunda, Hz. Peygamber'in hanımlarına müracaat ederek bilgi sahibi olmuşlardır.
Hz. Ayşe vahiy başlangıcından beş altı yıl önce doğmuştur. Dolayısıyla Hz. Ayşe'nin Peygamberimiz ile evlendiği yaşın on yedi-on sekiz olduğu ortaya çıkar.
Hz. Peygamberin (asm) yalnız bu iki hanımından değil, onlarla beraber olan diğer hanımlarından da çocukları olmamıştır.
Aişe yedi yaşında nişanlanmış, dokuz veya on yaşında da evlenmiştir. İbn Hişam'ın belirttiğine göre "Rasulullah (s), Hz. Ebu Bekr'in kızı Aişe ile o yedi yaşındayken Mekke'de nişanlanmış, dokuz veya on yaşındayken de Medine'- de onunla dünya evine girmiştir.
Hatice ile olduğu gibi tek eşli bir hayat yaşadı. Hicretin ikinci yılında Hz. Aişe ile evleninceye kadar Hz. Peygamber'in aile hayatıyla ilgili problemlerle karşılaşmadığını söyleyebiliriz.
(Turan Dursun'un) diğer yapıtlarında ileri sürüldüğüne göre Muhammed aynı anda dokuz kadınla evli olmuş. Taberî gibi bazı tarihçiler, 15 kadınla evli olduğunu söylerler. Bu doğrulanmış değildir. Rivayetlerden şu bilgiler çıkarılabiliyor: Zifaf olduğu 11, olmadığı 2 karısı olmuştur.
Muhammed'in hayatı değil. Eşi, sevgilisi, ilk aşkı olan Hz. Hatice'nin hayatı.
Onun Hz. Peygamber'le evlendiğinde dokuz yaşında olduğunu söyleyenler bulunduğu gibi , on dört, on yedi ve on sekiz yaşlarında olduğu kanaatini taşıyanlar da bulunmaktadır . Tarih kitaplarında on yedi veya on sekiz yaşında değil de daha çok dokuz yaşında evlendiğine dair rivayetler tercih edilmiştir.
şimdi; hz. aişe 606 yılında doğduysa, çoğu kaynakta da belirtildiği üzere hz. muhammed ile 17-18 yaşlarındayken evlenmiş oluyor.
Hicretten iki yıl sonra, 18 yaşında iken 21 Mart 624 miladi tarihte Hz. Ali ile evlendirilir. Evlenme olayları kısaca şöyle olur.
s.a.v efendimizin kutlu doğum haftasının kutlandığı tarih baz alındığında kabak gibi ortaya çıkan gerçektir.
Peygamber, prensip olarak tek eşlilikten yana olmuş ve kızlarını evlendirirken de onların üzerine evlenilmemesi gerektiğini damatlarına tembihlemişti. Onun aynı anda birden fazla kadınla evliliği ömrünün son sekiz yılına tekabül etmiştir.
1- Açıklamalarınızda kız ve erkek çocuklardaki cinsel uyanışın başladığı yaşı/çağı buluğ yaşı/çağı olarak nitelendiriyorsunuz; evlilik yaşını/çağını da buluğ yaşına/çağına indirgiyorsunuz. Böylece buluğa ermiş 9 yaşındaki bir kız çocuğunun evlenmesine dinen bir engel olmadığı sonucuna ulaşıyorsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri