Tanılama, toplanan verilerin analizi ve sentezini içerir. Hemşirelik tanıları problem odaklı (mevcut) tanı, potansiyel risk tanısı veya sağlığı geliştirme tanısı olabilir. Hemşirelik tanısı, problemi NANDA-I taksonomisinde yer alan şekliyle ifade etmektir.
Hemşirelik tanısı; "bir birey, aile ya da toplumun mevcut ya da olası sağlık problemlerine/ yaşam süreçlerine tepkileri hakkında klinik bir karardır". Doğru bir tanılama ve tam bir tanısal ifade duruma en uygun olan hemşirelik girişimlerinin ve ulaşılacak sonuçların belirlenmesine temel oluşturur.
Sağlıklı / hasta bireyin, ailenin ve toplumun bakım gereksinimlerinin / sorunlarının belirlenmesi, gerekli hemşirelik girişimlerinin planlanması, uygulanması ve sonucun değerlendirilmesi aşamalarından oluşan sistemli bir yaklaşımdır.
Hemşirelik tanıları, bireyin var olan ya da olası sağlık problemlerini önlemek, hafifletmek veya çözümlemek için hemşirenin yasal olarak uygulamaya yetkili olduğu klinik kararlardır (Dikmen, Ak ve Yorgun 2015, Mendi 2016).
Tıbbi tanı, tanı ve tedaviye yetkili hekim tarafından bireyin probleminin belirlenmesi ve tedavi edilmesidir. Hemşirelik tanısı ise bakım vermeye yetkili hemşire tarafından bireyin sağlığını geliştirme, koruma ve hastalık halinde iyileştirme amacı ile belirlenmiş, hasta problemleridir.
İlgili 23 soru bulundu
Tanı, teşhis veya diyagnoz (Dx ya da DS olarak kısaltılabilir), bir kişinin sahip olduğu semptom ve bulgulara dayanarak kişinin hastalık ya da durumunun belirlenmesini içeren tıbbi işlem. Tanı için gerekli bilgiler genellikle tıbbi bakım isteyen kişinin anamnez ve fizik muayenesinden toplanır.
Tanılama, bireyin şimdiki ve geçmiş sağlık durumu ile ilgili bilgi edinmek ve sağlıktan sapma durumunda kullanılan baş etme yöntemlerini saptamak amacıyla kapsamlı ve sistematik olarak veri toplanmasıdır. Tanılama, hastanın sağlık durumuna ilişkin kapsamlı bir veri tabanının oluşturulmasını sağlar.
1982 yılında “Hemşirelik Tanıları Terminolojisi”, 1986 yılında ilk sınıflama sistemi ve 2003 yılında ise günümüzde kullanılmakta olan Taksonomi-II NANDA hemşirelik tanıları oluşturulmuştur (14). NANDA, 176 hemşirelik tanısından oluşmaktadır.
Hemşirelik tanısı, problemi NANDA-I taksonomisinde yer alan şekliyle ifade etmektir. Tanılar belirlendikten sonra, planlama aşamasına geçilerek öncelikler belirlenir. Ayrıca bakımın hedefleri ve beklenen sonuçlar belirlenir. Planlama aşamasında hemşirelik girişimlerine karar verilerek bakım planı yazıya geçirilir.
Belirli bir durum ya da olaydan dolayı tahmin edilen bir grup mevcut olan ya da görülme riski olan hemşirelik tanılarıdır. hemşirelik bakımı verileceğine karar verme aşamasıdır. bakımın hedefleri belirlenir.
Kaliteli sağlık hizmet sunma sorumluluğunu hekim ile servis sorumlu hemşiresi (SSH) birlikte taşır. Proje yöneticisi olan hekim ile fonksiyonel yönetici olan SSH arasında hiyerarşik bir bağ bulunmadığından, biri diğerine emir veremez.
Hemşirelik Tanısı:
Büyük cerrahi girişimlerden sonra akut ağrı “gerçek hemşirelik tanısı” olarak sıklıkla ifade edilmektedir.
NANDA International (NANDA-I) North American Nursing Diagnosis Association Kuzey Amerika Hemşirelik Tanıları Birliği.
Modern hemşirelik rolleri olan bakım verici, eğitici, araştırıcı, yönetici, karar verici, savunucu, kariyer geliştirici, özerk ve sorumluluk sahibi olma rolüne ek olarak; iletişim ve koordinatörlük, rehabilite edici, rahatlatıcı, tedavi edici, danışman rolü de eklenmiştir.
Kuzey Amerika Hemşirelik Tanılama Birliği (1990) (North America Nursing Diagnosis Association - NANDA), hemşirelik tanısını; "Birey/aile veya toplumun gerçek ve olası sağlık sorunları veya yaşam süreçlerindeki yanıtları hakkındaki klinik karar" olarak tanımlamıştır.
- Saygı, itina ve ihtimam gösterilerek, güler yüzlü, nazik, şefkatli sağlık hizmeti almalıdır. - Her türlü hijyenik şartlar sağlanmış, gürültülü ve rahatsız edici bütün etkenler giderilmiş bir ortamda sağlık hizmeti almalıdır. - Hastanın, şartların gerektirdiği her türlü sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı vardır.
* Bakım planı süreci 'hemşirelik süreci' olarak hemşireler tarafından kullanılır; ✓ sağlıklı/hasta bireyin mevcut durumunun tanımlanması, ✓ bakımla ilgili gereksinimlerinin belirlenmesi, ✓ tanımlanan gereksinimler doğrultusunda uygun girişimlerin planlanması ve uygulanması, ✓ sonuçların değerlendirilmesini içerir.
Hemşirelik andı da Hipokrat yemini metininden geliştirilmiş olup, mesleğin gelişimine ve günün koşullarına göre birçok düzenlemeden geçmiştir. Hekim ve hemşirelerin, göreve başlamadan önce and içme zorunluluğu bulunmamakta, ancak mezuniyet törenlerinde and içmektedirler (Özsoy ve Dönmez, 2017).
Tanılama İlkeleri
a)Erkenlik ilkesi; tanılama mümkün olduğunca erken yaşta yapılır. b)Bütünlük ilkesi; tanılama çok yönlü, bireyin tüm gelişim öyküsü değerlendirilerek yapılır. c)Çeşitlilik ilkesi; tanılama sürecinde uygulanan tekniklerde, yöntemlerde, disiplinlerde çeşitlilik esastır.
Tanılama; özel eğitim gerektiren bireylerin yeterli ve yetersiz yönleri ile bireysel özelliklerini, ilgilerini belirlemek amacıyla tıbbî, psiko-sosyal, eğitim alanlarında yapılan değerlendirme sürecidir.
Bu dersin amacı; öğrenciye, sağlıklı ve hasta erişkin bireyin sağlık tanılamasına ilişkin kapsamlı teorik bilgi vermek, objektif ve subjektif veri toplama becerisini kazandırmaktır. Dersin içeriği; tanılama yöntemleri, sistemlerin tanılanması, yaşam evrelerine göre tanılamada hemşirenin sorumlukları ve uygulamalarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri