Ada olması nedeniyle kara yolu ulaşımı için uygun olmayan Kıbrıs'a arabayla gidiş ise düzenlenen vapur seferleriyle mümkün hale gelir. Araçlarla birlikte binilebilen feribotlar, Türkiye'nin Mersin ilçesindeki Taşucu'ndan kalkış yapar.
TC vatandaşı olup TC plakalı aracınız ile Kuzey Kıbrıs'a gelirken; Kısa süreli turist olarak gelecekseniz; Yeni tip çipli TC kimliğiniz veya pasaportunuz ile Kıbrıs'a aracınızı götürebilirsiniz.
Araç ulaşımında ise tahmin ettiğiniz üzere tek seçenek deniz yolu oluyor. Yani feribotlar. · Taşucu ve Mersin limanlarından Kıbrıs'a hareket eden feribotlar, araba ulaşımında da tek araç. · Feribot seferleri, Girne ve Magosa üzerinden ya da tam tersi sefer üzerinden gerçekleştirilebiliyor.
Aracın Türkiye'den çıktıktan sonra Kıbrıs'ta 6 ay kalması gerekiyor. Asker araç getiremez ! Zorunlu askerlik görevi için Kuzey Kıbrıs'a giden Türk vatandaşları araç satın alabilir, T.C. ehliyeti ile kullanabilir ancak araç getiremez.
Kıbrıs, Doğu Akdeniz'in incisi, pek çok savaş sahnesine tanık olmuş nadide güzellikteki bir ada ülkesidir. Akdeniz'in en büyük üçüncü adası olma özelliğini taşıyan KKTC'ye ülkemiz üzerinden hava yolu ve karayolu ile ulaşım sağlanabilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Kıbrıs, bir ada ülkesi olduğu için ulaşımlar havayolu ve denizyolu (feribot) araçları ile yapılabilmektedir. Daha hızlı olması ve daha çok sefer düzenlenmesi sebebiyle, Kıbrıs'a seyahatler genellikle havayolu araçlarıyla yapılmaktadır.
Kıbrıs dört tarafı denizlerle çevrili olduğu için uçak ya da deniz yolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Kara yolu ile ulaşım sağlanamayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, feribot ile ulaşım sağlanmak istenirse 2.5 veya 3 saat sürebilmektedir.
Ada olması nedeniyle kara yolu ulaşımı için uygun olmayan Kıbrıs'a arabayla gidiş ise düzenlenen vapur seferleriyle mümkün hale gelir. Araçlarla birlikte binilebilen feribotlar, Türkiye'nin Mersin ilçesindeki Taşucu'ndan kalkış yapar.
Kıbrıs'ta araç kullanmak aslında araç kullanma pek de zor değildir. Kıbrıs'ta kiralık araçların direksiyonları yasa gereği sağ taraftadır. Çünkü trafiğin sol şeritten akması sebebiyle öndeki aracı da geçebilmenin tek yolu direksiyonun sağ tarafta olmasıdır. Türkiye'ye göre trafiğimiz daha rahattır.
MADDE 1- (1) 7 Haziran 2022 tarihinde Lefkoşa'da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ulusal Sürücü Belgelerinin/ Sürüş Ehliyetlerinin Karşılıklı Olarak Tanınması ve Değişimi Anlaşmasında Değişiklik Yapılmasına Dair Anlaşma”nın onaylanması uygun bulunmuştur.
DENİZ YOLU İLE ULAŞIM;
Mağusa – Mersin arası feribot servisleri haftada 3 gün yapılmaktadır. Taşucu – Girne arası feribot servisleri ise haftanın hergünü mevcuttur. Bu yolculuk hızlı feribot ile 2 saat yavaş feribot ile 4-5 saat arasında sürmektedir. Alanya – Girne seferleri ise yaz aylarında olmaktadır.
İstanbul-Kıbrıs arası uçuş mesafesi toplam 779 kilometre. İki şehir arasındaki uçak yolculuğu 1 saat 30 dakika sürüyor.
Mayıs-Ekim ayları arasında düzenli seferler yapan Akgünler 3 gemimizin Mersin Limanı ve Girne Limanı arasındaki seyri 4 saat sürmektedir. Girne-Taşucu limanları arasındaki seyri ise 2.5 saat sürüyor. Sadece yolcu taşıyan bu gemimiz KKTC ve TC arasındaki gündüz seyahatlerinizde en hızlı seçeneklerden biridir.
Trafiğin sol şeritten aktığı Kıbrıs'ta, kullanılan araçların da sağ direksiyonlu olduğunu hatırlatan Doç.
Bildiğiniz üzere sağdan direksiyon/soldan trafik sadece Kıbrıs'a özel bir durum değil. Başta İngiltere ve onun geçmişte sömürgesi olan ülkelerde hala soldan trafik ve sağdan direksiyonlu otomobiller kullanılıyor. (İstisnai olarak Japonya'da da trafik soldan akıyor.)
Kıbrıs'ta trafik lambası yoktur, bunun yerine döner kavşaklar vardır. Kıbrıs'ta alkollü araç kullanmanın cezası çok yüksektir.
Bir diğer yalnızca kimlikle ziyaret edilen ülkelerden biri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ise yurt dışı çıkış harcı uygulamasından muaf tutuluyor. KKTC'ye seyahat eden kişilerin kimlikle seyahatleri sırasında harç ödemelerine gerek yok. Pasaportla çıkışlarda ise harç ödenmesi zorunlu tutuluyor.
Türk vatandaşları Kıbrıs'a sadece kimlikleriyle giriş yapabilir. Pasaport gerekli değildir. Ancak pandemi dolayısı ile Kıbrıs'a dijital seyahat belgesi alarak giriş yapmak mümkün olmaktadır. Seyahatten 72 saat öncesinde dijital seyahat belgesi oluşturmak zorunludur.
Kıbrıs'tan ne alınır en çok neler alınıyor diye merak ediyorsanız alkol, peynir, zeytinyağı, yerel ürünler gibi ürünlerin ilk sıralarda geldiğini görebilirsiniz. Yiyecek ve alkol dışında adanın kültürünü yansıtan hediyelik ürünlerde tercih edilebilir.
Kuzey Kıbrıs'ta yaşam masrafları Türkiye'ye göre %5 ile %10 arasında pahalılık göstermektedir. Bu oran birçok Avrupa ve Akdeniz ülkesine göre oldukça düşüktür. Kuzey Kıbrıs'ta asgari ücret 9.985₺'dir. Markalaşmış fastfood ve tekstil firmaların ürün fiyatları Türkiye'deki fiyatlarla aynıdır.
İstanbul'dan 1 saatlik uçak yolculuğu ile Kıbrıs'a gitmek mümkündür. Kıbrıs'a feribotla ulaşım ise Mersin Taşucu Limanından ve Alanya Limanından gerçekleşir. Bu iki limandan kalkan feribotlar Girne Limanına yanaşır. Feribotla Kıbrıs'a gitmek ise 4 saat sürer.
Konumu: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Akdeniz'de yer alan Kıbrıs adasının kuzey bölgesinde konumlanır. Ada, Türkiye'nin 70 km güneyinde, Suriye'nin ise 100 km batısında bulunur. Akdeniz'in üçüncü büyük adası olma özelliği taşıyan Kıbrıs'ın güneyinde Mısır, güneydoğusunda ise Lübnan ve İsrail yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri