2 yaş çocuğu renkleri bilir mi? 2 yaş çocuk, renkleri ayırt etmenin yanı sıra eşleştirme dahi yapabilmektedir. Doğru eğitim yöntemleri ile çocuğun bu yaşta renk, sayı sayma gibi bilgileri öğrenmesi mümkündür.
Renklerin, özellikle üç ana rengin tanınması ve adlarının öğrenilmesi 4-5 yaşlarına rastlamaktadır. Çocuklar için erken çocukluk dönemlerinde renk çeşitliliği önemli olmamakta fakat 4-5 yaşlarından sonra parlak ve açık renklerden başlayarak yavaş yavaş çeşitli renk kullanmaya başlamaktadırlar.
Çocuklar, şekil ve renk ile organize edilen nesnelerin olduğu resim kitaplarına bakmayı çok seviyorlar. Ondan rengi sesli olarak tanımlamasını isteyerek başlayın. Örneğin, ona kırmızı rengi göstermesini isteyin ve daha sonraki bir gün de kırmızı renkte bir cisim gösterip rengi söylemesini bekleyin.
Çocuğunuz 15 ayını geride bıraktıktan sonra onu boya ile tanıştırabilirsiniz. Bir buçuk yaşını doldurduğunda ise –eğer boya kalemleri de ilgisini çektiyse, boyalarla eğlenmeye başlar. Bu dönem henüz boyamalı oyunlar için erken ancak serbest boyama yapabilir.
İlgili 40 soru bulundu
2 yaş çocuğu kaça kadar sayabilir? Bu yaş aralığındaki çocukların anlayarak 2'ye veya 3'e kadar sayması mümkündür. Bazı çocukların 10'a kadar da sayabildiği görülebilmektedir, ancak bu sayma işlemi anlamaktan öte ezber üzerine olmaktadır.
2 yaşına gelen çocuk 3 kelimelik cümleler kurmaya başlar, kelime dağarcığı 300 kelimeye ulaşır, sorular sorar ve yönergeleri anlayarak yerine getirir. Çocuk 3 yaşına geldiğinde anladığı kelime sayısı yaklaşık 900, kullandığı kelime sayısı ise 500'e ulaşır.
15-18 aylıkken renkleri bilir, 20-44 aylıkken levhaları okuyabilir, 15-24 aylıkken dörtten fazla kelimeli karmaşık cümleler kurar. 17-24 aylıkken tüm alfabeyi öğrenir.
Çocuklara renkleri öğretmeye ilk olarak mavi, sarı ve kırmızı gibi ana renklerden başlanması doğru bir adım olacaktır.
Çocuklar renkleri daha küçük yaşlarda da ayırt edebilirler ve renklerin isimlerini öğrenirler. 3 veya 4 yaşına kadar her gördükleri rengi doğru isimlendiremeyebilirler. Bazı rakamları söyleyebilirler.
“Anne” ve “Baba” 'nın yanı sıra, “güle gül”, “süt”, “mama”, “araba” ve “benim” gibi en sevdiği kelimeleri de sıkça kullanır. Çoğu 2 yaşındaki bebek aynı zamanda temel cümleleri oluşturmak için iki kelimeyi birbirine bağlayabilir.
2 yaşındaki bebeğin kilosu ve boyu, cinsiyetine göre farklılık gösterir. 24 aylık erkek bebeklerin kilosu ortalama 12,5 kilogram, boyu ise ortalama 88 santimetredir. Aynı yaştaki kız bebeklerde ise kilo ortalama 11,9 kilogram ve boyu ise 86,8 santimetredir.
2 Yaşındaki Çocuğun Dil Gelişimi
İki üç kelimelik cümleler kurarken dört beş cümlelik cümlelere geçiş yapabilir. 2 yaşındaki çocuklar günde ortalama 40-50 kelime konuşabilirler. Genelde konuşmalarını anne çocuk ilişkisine bağlı olarak anneleri anlasa da yabancı insanlarda ne söylemek istediklerini kavrarlar.
Bir pastel boya üreticisinin 7 yıl arayla yaptığı bir araştırmaya göre çocukların en sevdiği renk mavi imiş; yedi yıl sonunda ise en sevilen 10 renk arasından yedisinin yine mavinin farklı tonları olduğu tespit edilmiş.
Dörtten fazla kelimeden oluşan karmaşık cümleler ile konuşabilmeye başlar. Birçoğu 13-20 aylık iken. 10'dan daha büyük sayıları sayabilmeye başlar. Çoğu 3-4 yaşına gelinceye kadar.
Sayı kavramının kazanılması yaşa bağlı olarak 5 yaştan 8 yaşa doğru önemli bir artış göstermektedir. Piaget'e göre sayı kavramı 7 yaş civarında kazanılır. Sayıları hayatımızda 3 farklı şekilde kullanırız.
Renkleri ve renk kavramını bilmese de kendi dünyasında onları birbirinden ayırır. Renkleri öğretirken ana renklerden kırmızı, sarı ve maviden başlanmalıdır, daha sonra ara renkler öğretilmelidir.
Adını soyadını söyleyebilir. Bazı renkleri ve sayıları sayabilir.
Önce ana renkler öğretilir, sonra ara renklere geçilir. Renklerden sadece sarı renginin öğretim aşamaları üzerinde durulacaktır; diğer renklerin öğretilmesinde aynı işlem basamakları takip edilir. (Her oturumda başlama ve bitirme tarihleri, oturum süresi belirtilir ve oturum sonunda değerlendirme yapılır.
18 ile 24 ay arasında bağlaç ya da ek olmadan anlamlı iki kelimeli cümle kurabilirler.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
Adnan Ayvaz'a göre bir çocuğun 18. ayda hiç kelimesi yoksa 2 yaşında iki kelimeli bir cümle kuramıyorsa, üç yaşında normal bir cümle kuramıyor veya hiç konuşmuyorsa, anlaşılmaz konuşuyorsa mutlaka dil problemi ve konuşma gecikmesi açısından incelenmesi gerekiyor.
11 Aylık Bebek Gelişimi
Anlamlı kelimeler söylemeye başlar. Bebeğiniz bu dönemde yürümek ister. Oturduğu yerden ayağa kalkabilir ve geri oturabilir. Bebeğiniz söylenenleri net şekilde anlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri