Çocuklar Neden Uykuya Direnirler? Bir şey onu rahatsız ediyor olabilir (parlak ışıklar, yüksek ses, sıcak, soğuk, tıkanık burun, geç akşam yemeği vs.) Çok meraklı ve inatçı bir çocuk olabilir. Odaya gitmek istemeyebilir çünkü evdeki herkesin ne yapacağını merak edebilir.
2 yaşındaki çocuk için tuvalet eğitimi, değişen beslenme düzeni, daha fazla sosyalleşme ihtiyacı gibi başa çıkılması gereken değişiklikler söz konusudur. Bu değişimin getirdiği endişe de uyku reddine veya uyuyamamaya neden olur.
ÇOCUKLAR UYKUYA NİYE DİRENİR? Çocuğunuz yeteri kadar ilgi görememiş ve ilgi bekliyor olabilir. Çok sevdiği,onu heyecanlandıran veya korkutan bir televizyon programı uykusuna etki etmiş olabilir. Kabuslar, kötü rüyalar ya da karanlıktan korktuğu için uykuya dalmak istemiyor olabilir.
Bebekler yorgun olduklarında ve uyumaya ihtiyaç duyduklarında; ağlama, sızlanma ve esneme gibi belirtiler gösterirler. Bebeğin verdiği sinyalleri kaçırmak ve onu uyanık tutmaya çalışmak uyku sürecinin uzamasına neden olur. Fazla uyarılmış ve çok yorgun bebekler uyumamaya direnirler.
Uyku gerilemesi, ortalama 1 hafta içerisinde sonlanır. Ayrıca bunun bebeğinizin sağlıklı gelişiminin bir parçası olduğunu bilmeniz sizi sakinleştirebilir 🙂 .
İlgili 29 soru bulundu
Çocukların derin uykuya daldıktan sonra 1 ila 2 saat içerisinde çığlık, korku veya titreyerek uyanmasına uyku terörü denir. Uyku terörü diğer bir adıyla gece terörü olarak da bilinen uyku bozukluğudur. Bu durum genellikle uyurgezerlik ile eşleştirilebilir.
Ebeveynlerin önemli bir çoğunluğu çocuk gelişiminde "2 yaş sendromu" adı verilen dönemde zorlandıklarını ifade ediyor. Bu süreçte çocuklar daha öfkeli, daha saldırgan olabiliyorlar ve ani ruh hali değişimleri ile uyku düzeninin bozulması gibi tablolar görülebiliyor.
Çocuk uyku saatinde odasına götürülmelidir. Uykuya dalıncaya kadar çocuğa masal ve hikâyeler anlatılması, rahatlatan bir müzik dinletilmesi uykusunun gelmesini kolaylaştırır. Bunun yanı sıra, çocuğu yatağa yatırdıktan sonra günü ile ilgili sohbet etmek çocuğa rahatlatıcı gelebilir.
Tutarlı ve Eğlenceli Bir Rutin Oluşturun: Uyku öncesi rutinleri ile çocuğunuza uyku zamanı işaretini verebilirsiniz. Bu yaş dönemi için diş fırçalama, kitap okuma, gün içerisinde en çok hoşuna giden bir olayı paylaşma,ışıkları kapatma ve iyi geceler öpücüğü vermek uygulayabileceğiniz aktivitelerden bazılarıdır.
2 yaşında günde 10-12 saat uyurlar. Oyun çağı çocukları ise gün içinde 12-14 saat uyur. 1-3 kez gündüzleri uyurlar; ancak bunun akşam uykusuna yakın bir dönemde olmamasına özen gösterilmelidir. Okul öncesi dönemde ise geceleri 11-13 saat arası uyurlar, genellikle gündüz uyumazlar.
Bebeğinizin bu dönemde akşam 20:00-21:00 gibi uyuması gerekir. Daha geç saatlere kalırsa o saate kadar yorulup uykuya dalmakta zorlanabilir. Gündüz uykuları için de aynı uyku rutinini oluşturmalısınız. Bebeğiniz fazla yorulmadan onu gündüz uykusuna yatırmalısınız.
Bebeklerde Uyku Sorunu İçin Hangi Doktora Gidilir? Uyku bozukluğu olduğu düşünülen bebeklerde tanı ve tedavi için sağlık kuruluşlarının Nöroloji polikliniklerine başvurulmalıdır.
Sabah güne başlama saatini de yine en geç 7.30-8.00 olacak şekilde düzenlemek faydalı. Ama zaten yine çoğu çocuk 6.30-7.00 gibi uyanmaya devam ediyor bu dönemde. Öğlen uykusu da sabah kalkış saatine bağlı olarak ortalama 12.30-13.30 arası bir saatte başlayabiliyor.
İki gündüz uykusu uyuması gerekirken uykuya direnme, reddetme, ağlama ya da erken uyanma yaşanabilir ve bunlar tek gündüz uykusuna geçiş için doğru zamanmış gibi algılanabilir. Halbuki tek gündüz uykusuna 15-18. ay civarı geçilmelidir. O zamana kadar iki gündüz uykusunu korumak gerekir.
SMA, yani spinal müsküler atrofi, Türkiye'de gevşek bebek sendromu olarak da adlandırılmaktadır. Gevşek bebekler kendi ağırlıklarını taşıyamazlar. Motor becerilerinde ise gerilik vardır. Kendi ağırlıklarını taşıyamayan bebeklerde bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Uyumakta güçlük çeken bebeklerin veya çocukların Fatida'yı çok sık okuduğu bilinmektedir. Bebeğinizin rahat ve huzurlu uyuyabilmesi için, bebeğinizin uykuya dalması niyetiyle Fatiha okuyabilirsiniz. Türkçe telaffuzu: Bisillahirrahmanirrahim. Elhamdü lillahi rabbil alamin.
Çocuklarda uykusuzluğun nedenleri arasında; astım,kolik sancılar, reflü, otizm, gece beslenme, diş çıkarma, uyku apnesi, dikkat eksikliği, obezite, hiperaktivite bozukluğu, akut üst solunum yolu enfeksiyonları, aile içi sorunlar, çocukta zor mizaç olarak sıralayabiliriz.
Uyku öncesi banyo yaptırılması, Gece gündüz ayrımının anlaşılabilmesi için ortamın karanlık olması, Bebek yağı ile baş, boyun, bacaklara ve sırta masaj yapılması uykuya rahatlıklar geçmeye yardımcı olur. Uyku arkadaşı pelüş ayı, bebek vb. uykuya geçişi kolaylaştırıcı olacaktır.
2 yaşına gelen çocuk 3 kelimelik cümleler kurmaya başlar, kelime dağarcığı 300 kelimeye ulaşır, sorular sorar ve yönergeleri anlayarak yerine getirir. Çocuk 3 yaşına geldiğinde anladığı kelime sayısı yaklaşık 900, kullandığı kelime sayısı ise 500'e ulaşır.
2-3 yaşındaki çocuğunuzla çok fazla zaman geçirmek durumundasınız. Boyama yapma, resim çizme, şarkı söyleme, hikaye anlatma gibi etkinlikler çocuğunuzu mutlu eder. Çocuğunuzla ne kadar bu etkinliklere dahil olursanız, o da o kadar daha doğru davranışlar gösterecektir.
2 yaş döneminde çocuk sıklıkla öfke nöbeti yaşayabilir, inatçılık ve hırçınlığı tetiklenebilir. Çocuk, yürümeye, keşfetmeye başlar. Hareket halindeki çocuk kurallar ve yasaklarla karşı kaşıya kalır. Çocuk yasaklara ya aşırı uyum sağlar yada bağımsızlığını ortaya koymak için direnebilir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri