Lisans sözleşmesi, iki taraf arasında gerçekleşen bir anlaşma ile belirli bir süre ve koşullar dahilinde bir kişiye, bir markayı, patent hakkını, teknolojiyi veya ticari bilgiyi kullanma hakkını veren bir sözleşmedir.
Bir yazılım alındığında genellikle elektronik olarak kullanıcıların kabul ettikleri yazılım lisansları veya bir firmanın fason üreticisine kendi markasını ürünlerinde kullanması için verdiği marka kullanım hakkı gibi anlaşmalar lisans anlaşmalarına örnek olarak verilebilir.
Lisans sözleşmesinin geçerli olabilmesi için marka ve patent hakkındaki sözleşmenin yazılı şekilde yapılması yeterlidir. Taraflar aralarında lisans sözleşmesini notere gitmeksizin yapabilirler. Ancak sicile tescil edilmek isteniyorsa noter onayı gerekir.
“Ticaret; ulusların zenginliğini eşit yapan bir güçtür.”
Lisans anlaşmasında, lisansör (lisans veren) bir üretim süreci, tekniği, marka ve patentleri belirli bir ücret karşılığında lisans alana satmaktadır. Lisans veren lisansör, alan lisansiye, yapılan anlaşma da lisans anlaşması olarak tanımlanmaktadır.
Royalti ve lisans ücreti deyimi; ithal eşyasının imalatı, ihraç edilmek üzere satışı veya kullanımı ya da yeniden satışı ile ilgili olarak patent, dizayn, know-how, model, marka, tescilli tasarım, telif hakkı ve imalat prosesleri gibi adlar adı altında yapılan ödemeleri ifade eder.
İlgili 17 soru bulundu
Gençlik ve Spor İl/İlçe Müdürlükleri'nden alınacak olan Sporcu Lisans bedeli tüm branşlarda 1,000 TL olup, bu bedel Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) banka hesabına yatırılacaktır.
Lisans derecesi, lise eğitiminizi tamamladıktan sonra okuyabileceğiniz ilk yüksek öğrenim derecesi türüdür. Lisans dereceleri sanat, sosyal bilimler, bilim, mühendislik ve tıp gibi aklınıza gelebilecek çoğu konu ve alanı kapsar.
Lisans ne demek? (Ekonomi)
(License) Fransızca "licence" kelimesinin okunuş şekliyle dilimize geçmiştir. 1. Yasa tarafından kısıtlanmış veya düzenlenmiş bir işin yapılması, bir girişimde bulunulabilmesi için, kamu otoritesince verilen ve devredilemeyen izin, yetki veya ruhsat.
Lisans, temel anlamda Sınai Mülkiyet Kanunu'nda da düzenlenen şekliyle lisans sözleşmesinden doğan kullanma hakkını ifade etmek amacıyla kullanılmaktadır. Lisans sözleşmesi içerisine girebilecek haklara markalar, müzik eserleri, yazılım veya teknolojilere ilişkin sınai mülkiyet hakları örnek olarak verilebilir.
Lisanslar genellikle yazılımların ücretli olarak satılacağı durumlarda devreye sokulur. Ücretsiz olarak yayınlanan birçok yazılım da lisansa sahiptir. Bu lisans, yazılımı geliştiren bir başka kişinin ücretli olarak aynı yazılımı tekrardan satışa sunmasını engellemek amacıyla alınmaktadır.
Buna göre lisans veren, sözleşme yapma ehliyeti bulunan bir gerçek veya tüzel kişi olabilir. Sözleşme yapma ehliyetine sahip olmama durumunda ise yani bir sınırlı ehliyetsiz ya da tam ehliyetsizin marka sahibi olması durumunda sözleşmeyi yapabilmesi yasal temsilcisinin onayı ile mümkün olabilir.
Telif hakkı (İngilizce: copyright), bir kişi ya da kişilerin her türlü fikrî emeği ile meydana getirdiği bilgi, düşünce, sanat eseri ve ürününün kullanılması ve kopyalanması ile ilgili hukuken sağlanan haklardır. Telif hakkının doğması için tescile gerek yoktur.
Dolayısıyla, lisans sözleşmesinin konusu hukuken mutlak olarak korunan fikri ve sınai haklarla fiilen korunan maddi olmayan mallardır. Sınai haklara, patent hakkı, marka hakkı, endüstriyel tasarım hakkı, fikri haklara da fikir ve sanat eserleri üzerindeki haklar gibi mutlak haklar misal gösterilebilir.
Lisans anlaşmaları, lisans alanın, ürüne ait mevcut marka değerinden faydalanmasına olanak sağlar. Çünkü yeni bir marka yaratmak ve onu yerleştirmek uzun ve maliyetli bir süreçtir. Lisans alana, daha önceden lisans veren tarafından belirlenmiş stratejiler doğrultusunda belli bir satış garantisi sağlanmaktadır.
Yönetmelik hükmü gereği lisanslar kural olarak devredilemez.
İnhisari (Münhasır) ve İnhisari Olmayan (Basit) Lisans
Şöyle ki, inhisari lisans yalnızca lisans alanın markayı kullanabildiği, lisans verenin aynı markaya ilişkin bir üçüncü kişiye lisans hakkı veremediği lisans türüdür.
Lisans: Ortaöğretime dayalı en az sekiz yarı yıllık (4 yıl) programı kapsayan bir yükseköğretimdir. Lisans düzeyinde örgün, açık ve dışarıdan (ekstern) eğitim verilmektedir. Bu eğitim türleri aşağıda tanımlanmıştır.
Lisans eğitimleri 4 yılda tamamlanan ve bazen bazı okullarda hazırlık yılıyla beraber 5 yıl da tamamlanan bir öğrenim türüdür. Öğrenciler genellikle 4 yıl sonunda okuldan mezun olarak diplomasını alabilir.
Dört yıl süren üniversite veya yüksekokul öğrenimi lisans olarak adlandırılır. Bu akademik derece, diploma ile belgelendirilir. Lisans alabilmek için bir üniversitenin fakültesinde veya bir bölümünde en az 4 yıllık eğitimi almak gerekir. Bu fakültelere üniversite sınavından yeterli puanı alarak girebilirsin.
Öğretim üyesi, doçent, ve profesör) doktora yapmanız gerekir. Genelde lisans eğitiminden sonra master (veya yüksek lisans) eğitimi alınır, doktora ise bu eğitimden sonra yapılır. 2. Yüksek lisans eğitimi boyunca ortalama 8 veya 9 ders aldıktan sonra yüksek lisans tezi hazırlanır.
İki yıllık programları tercih eden kişiler önlisans mezunu sayılırken, dört yıllık programlara kayıt yaptıran öğrenciler lisans mezunu sayılır.
Dört yıl süren üniversite veya yüksekokul öğrenimi ile elde edilir. Bu akademik derece, diploma ile belgelendirilir. Lisans alabilmek için bir üniversitenin fakültesinde veya bir bölümünde en az 4 yıllık eğitimi almak gerekebilir. Bu fakültelere de, üniversite sınavlarında yeterli puan alarak girilebilir.
Lisans, üniversitelerin genellikle dört (4) senelik bölümlerde okunarak elde edilen derecedir. Genellikle üniversiteler; lisans eğitimleri boyunca öğrencilere, ilk iki sene teorik dersler son iki yılda alan uygulama dersleri vererek hem akademik hem de iş hayatında hazırlamış olur.
Her yıl yetenek sınavı yapan üniversitelerin %60 ında lisansın hiç bir etkisi yoktur. Bu tarz okullarda amatör lisanslı- profesyonel sporcu- veya spor yapmayan öğrenci arasında hiç bir fark yoktur. Öğrenciler yetenek sınavlarında yaptıkları dereceye göre başarılı olurlar.
Lisans Nedir⬇
Spor dalında lisans, oyuncuların takımda olduğunu ve maçlara, turnuvalara katılmasının uygun görüldüğünü belli eden bir karttır. Lisansı olan sporcular maç veya turnuvalara katılabilirler. Ancak lisansı olmayan sporcular maç veya turnuvalara katılamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri