Kaynak köpürmesi sanayide kullanılan bir tabir olup, çok sayıda gözenek oluşumu anlamına gelmektedir. Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur.
«Cüruf kalıntısı» tabiri kaynak dikişinin içinde kalan herhangi metallik olmayan bir maddeye şâmildir. Ark kaynağındaki bu kalıntı, elektrod örtüsünden ileri gelir. Cüruf, kaynak ameliyesi müddetince ark tarafından erimiş banyonun İçerisin. de dağılabilir.
Oksijen ve azotu az olan argon temiz ve parlak bir kaynak dikiş yüzeyi verir. Eğer azot ve oksijen miktarı sınır üzerinde bulunursa, yapılan kaynakta dikişin yüzeyi ve geçiş bölgeleri gri kahverengi veya mat bir durum alır. Argon gazı 150-180 atmosfer basınç altında tüplere doldurularak nakledilir.
Eğer ille de kaynak %100 CO2 ile yapılacaksa, kaynak hızının artırılması gerekir. Aksi halde parça aşırı ısıya maruz kalacağından berbat bir çapak ve bozuk geometrili olarak üretilecektir. Anlayacağınız, 1 nolu madde için kısa kesersek; CO2 miktarı arttıkça çapaklanma artar diyebiliriz.
İlgili 17 soru bulundu
Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur. Bunun önüne geçmek için yapılacak şeylerin başında kaynak torcu ucundan gaz akış debisi ölçülmesi gelir.
Kaynak metalinin üst kısmında ergimiş metal fazla olduğu için üst kısımda büzülme fazla, alt kısımda ise büzülme azdır. Bu büzülme farkından dolayı çarpılma olur. Bu hatayı önlemek için x – kaynak ağzı açılır ve nötr eksene simetrik kaynak yapılır. Parçayı kaynatmadan önce puntalamak çarpılmayı engeller.
Çekiçle ve fırça ile temizlemenin yetersiz kalabileceği. durumlarda hızlı ve etkin çözüm olarak malzemeye. uygun spiral temizleyiciler tercih edilebilir.
Kaynağın çok hızlı soğuması. Daha yüksek sıcaklıklarda veya sürelerde ön ısıtma yapılmalıdır. Kaynak içerisindeki hidrojen kaynakları (nemli malzeme, iyi temizlenmemiş kaynak ağzı, yanlış elektrod seçimi veya rutubetli kaynak sarfları vb). Kaynak bölgesinden rutubet uzaklaştırılmalıdır.
Argon kaynağı çok ince malzemelerin kaynağında sıklıkla kullanılır. Bu nedenle ark kararlılığı genellikle 10 amperin altında olmalıdır.
Tig (argon) kaynağı yönteminde kullanılan elektrodlar kendileri erimeden, kaynak yapılan gereci ergiterek birleştirmeyi sağlar. Gerekli görüldüğü hallerde ilave kaynak çubukları, oksi gaz kaynağında olduğu gibi, kaynakçı tarafından veya otomatik tel sürme tertibatlarıyla kaynak bölgesine iletilir.
Argon Gazının Özellikleri
Havadan ağırdır. Yanıcı değildir. Ancak havadaki oksijen azaldığında boğucu etkileri ortaya çıkar.
Cüruf, tamamen saf olmayan metaller ergitildiği zaman yoğunluk farkı nedeniyle yüzeyde biriken daha hafif metallere verilen isimdir. Hafif metalin havaya temas edip oksitlenmesiyle oluşur. Bu nedenle metal küfü olarak da bilinir. Günümüzde çimento, seramik yapımında ve yapay kordon yapımında kullanılır.
TIG kaynağında en sık kullanılan koruyucu gaz argondur (l1). Saflık oranının en az %99,95 olması gerekir. Ancak alüminyum veya bakır gibi çok iyi ısı iletkenliğine sahip metallerde helyum (l2) kullanılır. Koruyucu gaz olarak helyum kullanıldığında ark daha sıcak olur.
Elektrik çarpmaları bir kaynakçının karşı karşıya olduğu en ciddi ve anlık risklerden birisidir. Elektrik çarpmaları maruz kalınan elektrik akımı nedeniyle veya çarpılmaya verilen reaksiyon kaynaklı düşme sonucunda ciddi yaralanmalara ve hayati riske neden olabilir.
Cüruf, metallerin veya metal içeren cevherlerin, eritildiklerinde oluşan ve metalden daha hafif oksitler ve silikatlar kompleksi olan ve yoğunluk farkı nedeniyle yüzeyde biriken bir yan ürün olarak tanımlanmaktadır (Ünal ve Ark., 2014).
Birçok ark kaynağı ve kesme işlemi insan vücuduna zararlı olan radyasyon yayarlar. Radyasyonun etkileri ortaya çıkan ışının dalga boyuna, yoğunluğuna ve ışınıma maruz kalınan süreye göre değişir. Radyasyon özellikle gözlerde ve vücudun açık bölgelerinde derinin tahrişine neden olur.
Sarf malzemesi elektrotları genellikle kaynak sırasında eriyen akıya sahiptir. Bu, kaynak havuzunu ve arkı koruyan koruyucu gaz ve cüruf oluşturur. Kaynak tamamlandıktan sonra cüruf ufalanır. Akı ayrıca kaynak bölgesi için oksijen gidericiler, temizleyiciler ve alaşım elementleri sağlar.
Işığa karşı hassasiyet ve ağrı: Gözler, kaynak ışığına maruz kaldığında aşırı hassas hale gelebilir. Parlak ışığa bakmak rahatsızlık ve ağrı hissiyle sonuçlanabilir. Kızarıklık ve yanma hissi: Gözler, kaynak ışığına maruz kaldığında kızarabilir ve batma ve yanma hissi ortaya çıkabilir.
Makine çıkışında eksi kutup elektroda, artı kutup kaynatılacak parçaya (şaseye) bağlanır.
Kaynaklı birleştirme, çözülemez bir bağlantı türü olmasının yanında ayrıca diğer bazı avantajları sayesinde endüstride sıkça tercih edilmektedir. Fakat kaynaklı birleştirme yönteminin birleştirme sonrası malzemede bıraktığı bazı ısıl deformasyonlar ve kalıntılar vardır. Bu ısıl etkiye distorsiyon denmektedir.
En sağlam kaynak TIG ve MIG kaynaklarıdır.
Tek taraftan mesnetle tek taraftan kaynak edildiğinde b, kalınlığa göre 1 ile 3 mm arasında değişebilir. ki taraflı kaynakta tablodaki değerler alınacaktır. Alttan mesnetli tek taraftan kaynak sadece küt alın kaynağında 5 ile 10 mm ve açı kaynağında da 5 ile 8 mm kalınlığa kadar tavsiye edilir.
Kaynak ağzı açılmasında temel neden, kaynak bağlantısının kesit boyuna gereken derinlikte iĢleyebilmesi olarak belirlenmektedir. Buradan yola çıkarak 8 mm'den daha kalın iĢ parçalarında, kaynak metalinin derinlere kadar iĢlenmesi isteniyorsa kaynak ağzı açma zorunluluğu vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri