Kendi kendine uyuma becerisini henüz kazanmamış olabilir. Korkuyor olabilir, yalnız kalma konusunda korkuları olabilir. Yatma saati geç ya da erken olabilir. Sorun her ne olursa olsun, çözülebilir ancak unutulmaması gereken bu becerilerin sadece gece yatma saatinde değil gün boyunca çalışılması gerektiğidir.
Çocuklarda uykusuzluğun nedenleri arasında; astım,kolik sancılar, reflü, otizm, gece beslenme, diş çıkarma, uyku apnesi, dikkat eksikliği, obezite, hiperaktivite bozukluğu, akut üst solunum yolu enfeksiyonları, aile içi sorunlar, çocukta zor mizaç olarak sıralayabiliriz.
Uyku gerilemesi, ortalama 1 hafta içerisinde sonlanır. Ayrıca bunun bebeğinizin sağlıklı gelişiminin bir parçası olduğunu bilmeniz sizi sakinleştirebilir 🙂 .
Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
İlgili 18 soru bulundu
2 yaşında günde 10-12 saat uyurlar. Oyun çağı çocukları ise gün içinde 12-14 saat uyur. 1-3 kez gündüzleri uyurlar; ancak bunun akşam uykusuna yakın bir dönemde olmamasına özen gösterilmelidir. Okul öncesi dönemde ise geceleri 11-13 saat arası uyurlar, genellikle gündüz uyumazlar.
Çocukların derin uykuya daldıktan sonra 1 ila 2 saat içerisinde çığlık, korku veya titreyerek uyanmasına uyku terörü denir. Uyku terörü diğer bir adıyla gece terörü olarak da bilinen uyku bozukluğudur. Bu durum genellikle uyurgezerlik ile eşleştirilebilir.
Ebeveynlerin önemli bir çoğunluğu çocuk gelişiminde "2 yaş sendromu" adı verilen dönemde zorlandıklarını ifade ediyor. Bu süreçte çocuklar daha öfkeli, daha saldırgan olabiliyorlar ve ani ruh hali değişimleri ile uyku düzeninin bozulması gibi tablolar görülebiliyor.
Ancak genellikle dördüncü ayına girdiğinde uyku düzeni değişir. Daha az ve daha kısa uyumaya başlayan bebeğin uyku düzeni sağlanamazsa ona bakan yetişkinler için kabus gibi günler ve geceler söz konusu olabilir 🙂 Daha sonra 8. ayda, 10. ayda, 18. ayda ve 24. ayda da uyku gerilemesi yaşanır.
9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar. Beyin geliştikçe geceleri daha uzun uyuyup gündüz 1.5- 3.5 saat süreyle şekerleme uykusu yaparlar. Büyüdükçe şekerleme uykusu sayısı azalır.
9-14 ay aralığında bebeklerin çoğu gündüz 2 kez, toplamda 2.5-3.5 saat uyur. Geceleri 10-11 saat kesintisiz uyuyabilirler. 15-18 ay aralığı, bebekler için tek gündüz uykusuna geçiş dönemidir. Ortalama 2.5-3 saat uyuyabilirler. Eğer gece uykuları da 10-11 saat olursa ideal bir uyku düzeni oluşmuş demektir.
Bebeklerde uyku gerilemesinin öncelikle dönemsel ve geçici bir durum olduğunu bilmekte yarar vardır. (genellikle 1 ile 4 hafta sürer) Bir anda gece boyunca uyuyan bebeğiniz ya da küçük çocuğunuz ortada hiçbir neden yokken gece uyanmaya başlayabilir, gündüz uykuları kısalabilir veya gündüz uyumayı tamamen reddedebilir.
0-2 yaş arasında akşam uykusuna yatış saati genellikle 18:30-19:30 civarında, 2-4 yaş arasında ise 20-20:30 civarında olmalıdır.
Bebeğinizin bu dönemde akşam 20:00-21:00 gibi uyuması gerekir. Daha geç saatlere kalırsa o saate kadar yorulup uykuya dalmakta zorlanabilir. Gündüz uykuları için de aynı uyku rutinini oluşturmalısınız. Bebeğiniz fazla yorulmadan onu gündüz uykusuna yatırmalısınız.
2 Yaş Sendromu Ne Zaman Biter? Çocukların negatif ve agresif tutumları genellikle 3 ile 3.5 yaş arasında son bulur ancak bu durumun 4 yaşın sonuna kadar sürdüğü durumlar da görülebilir. Çocuğun kişisel ve duygusal gelişimine göre farklılık gösteren 2 yaş sendromu, kesinlikle bir hastalık değildir.
Çocuğun uyku saatlerinin düzenli olması, uykuya dalmayı kolaylaştıracaktır. Her seslendiğinde çocuğun odasına gidilmemeli, odanın dışında veya kapısında durarak onunla konuşulmalıdır. Gece korku içinde uyanan çocuğun yanına hızlıca gidilmeli ve kendisinin hep yanında olduğunuzu hissettirip güven verilmelidir.
Uyku bozukluğu olduğu düşünülen bebeklerde tanı ve tedavi için sağlık kuruluşlarının Nöroloji polikliniklerine başvurulmalıdır.
Sabah güne başlama saatini de yine en geç 7.30-8.00 olacak şekilde düzenlemek faydalı. Ama zaten yine çoğu çocuk 6.30-7.00 gibi uyanmaya devam ediyor bu dönemde. Öğlen uykusu da sabah kalkış saatine bağlı olarak ortalama 12.30-13.30 arası bir saatte başlayabiliyor.
Uyku terörü genellikle 3 yaş sonrası görülür. Ancak nadir de olsa daha erken dönemde görülen vakalar da vardır. Bebek ya da çocuk o sırada çığlık atabilir, korkmuş bir ifade ile etrafa bakabilir. Ancak ebeveynlerin bilmesi gereken o sırada uyanıklık olmadığıdır.
Parasomnia, bireyin gece uyudukları sırada istem dışı ortaya çıkan davranışlarını ve deneyimlerini içerir. Bu soruna sahip kişiler, uyurken konuşabilir, hareket edip ev içerisinde gezebilir, uyandığı halde hareket etmekte zorluk çekebilirler. Bazı durumlarda kişide uyku felci de görülmektedir.
Zihinsel algısı somut olan çocuk hayal ettiği, açıklayamadığı, tanımlayamadığı ses ve durumlardan korku duyar. Bunun yanı sıra, çocuk günlük yaşamında korktuğu, endişelendiği ve çözümleyemediği durumlara tepki olarak da gece korkuları yaşar.
sorusunun ilk yanıtı D vitaminidir. D vitamini, beyindeki çeşitli alanlarda bulunan reseptörlerin uykuyu düzenlemesinde rol oynar ve melatonin hormonunun salgılanmasında da etkilidir. Melatonin, vücudun uyku döngüsünü kontrol etmeye yardımcı olan bir hormondur.
Eğer uyku problemi yaşıyorsan en yakın market veya aktardan melisa, pasiflora, papatya, lavanta veya rezene çayı almalısın. Bu çayların her biri ayrı ayrı antidepresan etkili, sakinleştirici bitkilerden oluşmaktadır. Uyku öncesi sıcacık bir fincan bitki çayı içerek kendini günün stresinden arındırabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri