Kredi tahsis ücreti, kredi alan banka müşterilerinden kesilen yasal bir ücrettir. Alınan kredi miktarına göre değişen bu tutar, bankalardan alınan kredilerin neredeyse tümünden tahsil edilir.
Kredi Tahsis Ücreti Nedir? Müşterilerimizin kredi ihtiyacının karşılanmasına olanak sağlayan sistemin işletilmesi ve operasyonel süreçlerin yönetilmesi amacıyla kredi açılışında alınan ücrettir.
Kredi tahsis ücreti iade edilmez. Tahsis ücreti Financell'den kullanmış olduğunuz kredinizin karşılanmasına olanak sağlayan sistemin işletilmesi ve operasyonel süreçlerin yönetilmesi amacıyla alınmıştır.
Kredi kullandırım ücreti, tahsis edilen limitlerden nakdi kredi kullandırımına istinaden, rotatif kredilerde dönemsel, diğer nakdi kredilerde kullandırım anında peşin olarak alınan ücrettir. Finansal kiralama işlemlerinden alınan tahsis ve kullandırım ücretleri de bu tanım kapsamındadır.
Kredi Tahsis Ücreti: Limit tahsis edilmesi ya da tahsis edilen limitlerin yenilenmesi ve güncellenmesi durumlarında yapılan istihbarat, mali analiz ve değerlendirme çalışmaları kapsamında alınan ücrettir. Umumi limitinizin onbinde 25'i kadar yıllık alınır.
İlgili 33 soru bulundu
Kredi talebinde bulunan müşteri çekeceği krediye ek olarak kredi tahsis ücreti öder. Kredi talebinde bulunulduğu andan itibaren bankaların yapmış olduğu tüm inceleme ve hizmetlerin bedeli müşteriye ödetilir. İşte bankaların kredi çekmek isteyenlerden kestiği masraflar bu şekilde ortaya çıkmaktadır.
Bankaların aldığı dosya masrafı faiz hükmünde midir? Bir sürü masrafı olan kurumun 'Dosya masrafı' veya 'idarî masraf' ismiyle borç verip para alması faiz değildir.
Kredinin dosya masrafı iadesi için Tüketici Hakem Heyetine başvurmanız gerekir. Bankaların kredi dosya masrafı iadesi konusunda tek yetkili olan Tüketici Hakem Heyetine başvurarak son 10 yıldaki kesintileri geri alabilmeniz mümkündür.
BSMV hariçtir. Kredi tahsis ücretleri; 0-3 ay arası 0,10%, 4-6 ay arası 0,20%, 7-9 ay arası 0,30%, 10-12 ay arası 0,40% olarak uygulanmaktadır. 20.000.-TL 36 ay vadeli Tüketici Kredisi için kredi tahsis ücreti ve vergiler dahil hesaplanan maliyet oranıdır.
Dosya masrafı (Kredi tahsis ücreti): Kredi tutarının binde 5'i oranında bir dosya masrafı talep edilir. Ekspertiz ücreti: Ekspertiz ücreti değişebilmekte olup genellikle 800-1.000 TL arasında olur. İpotek tesis ücreti: Yine değişebilmekte olup 300-400 TL arasında bir meblağa denk gelir.
Dosya masrafı iadesi için başvuru yaptıktan sonra ise Hakem Heyeti veya Tüketici Mahkemelerinin kararı beklenmelidir. Başvurular, heyetlerin yoğunluğuna göre 3 aya varan süreler çerçevesinde sonuçlanır. Tüketici mahkemeleri için de benzer bir bekleme süresi söz konusudur.
Ev Kredisi ile ilgili Kredi kullandığınız bankadan aldığınız belgelere ve dekont miktarı sizden kesilen miktar 3.300 TL'nin üzerinde iseTüketici Hakem Heyetine değil, doğrudan Tüketici Mahkemesine dilekçe ile başvuru yapılarak dava açmak suretiyle geri alnır.
Kredi tahsis uzmanı; kişilerin ya da kurumların yaptığı kredi başvurularını inceler, yaptığı finansal analizlerin sonuçlarını kredi komitesine rapor halinde bildirir ve kredi alanında çalışan personelin denetiminden sorumludur.
Tahsis ücreti, kredi tutarının %0,5'i kadar olup, %15 oranındaki BSMV dahil edilmemiştir. Sigorta primi; kredi tutarı, vadesi ve müşteri özelinde değişiklik gösterebilir. Yıllık maliyet oranı olarak ifade edilen oran efektif yıllık faiz oranı olup, hesaplamasına sigorta primi dahil edilmemiştir.
Banka Kredisi Dosya Masra İadesi için Mahkeme veya heyet kararlarının tüketici lehine karar verdiğinde alınan dosya masrafı dava tarihinden veyahut daha öncesinde ihtarname ile talep edilmiş ise temerrüt tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte tüketiciye dosya masraf iade karar vermektedir.
Kredi Borcundan Dolayı Banka ve Maaş Hesaplarına Haciz Gelmesi. Ödenmeyen kredi borçları, bir süre sonra yasal takibe düşer. Yasal takipte banka ya da borcu devralan varlık yönetim şirketi, tüketiciden ödemeyi tahsil etmeye çalışır. Bu süreçte tüketiciye çeşitli ödeme kolaylıkları sağlanır.
Borcunuzu tamamen kapattıysanız, alacağınız borcu yoktur yazısı ile öncelikli olarak maaşınızın yattığı bankayı ya da kredi kartı gibi bankacılık ürünlerini kullandığınız diğer bankaları tercih ederek tekrar kredi talebinizi iletebilirsiniz.
Kredinin dosya masrafı iadesi eğer 7550 TL ve altındaysa belge ve dosya masrafı için mutlaka iade dilekçesi Tüketici Hakem Heyeti'ne verilir. Ancak bu tutardan daha fazla ise Tüketici Mahkemesine başvurulmak durumundadır. Başvuru sonucunda son 10 yıldaki kesintileri geri alabilmeniz mümkündür.
400.000 TL Konut kredisinin geri ödemesi, 120 ay vade ve % 1,14 faiz oranı ile toplam 736.071,30 TL'dir. Ortaya çıkan ödeme planına göre aylık taksitler 6.133,93 TL tutarındadır.
50.000 TL İhtiyaç kredisinin geri ödemesi, 12 ay vade ve % 2,56 faiz oranı ile toplam 60.536,61 TL'dir. Ortaya çıkan ödeme planına göre aylık taksitler 5.044,72 TL tutarındadır.
100.000 TL İhtiyaç kredisinin geri ödemesi, 48 ay vade ve % 2,56 faiz oranı ile toplam 192.505,42 TL'dir. Ortaya çıkan ödeme planına göre aylık taksitler 4.010,53 TL tutarındadır.
Kredi tahsis ücreti ödemek zorunlu mudur? Kredi tahsis ücretleri tamamen yasal ücretler olduğundan, kredi alan müşteriler, bu tutarı ödemek durumundadır. Yapılan kredi sözleşmesine bağlı olarak bu tutarın nasıl tahsil edileceği ve ne kadar olacağı da kredi alan müşteriye bildirilir.
Kredi Tahsis Ücreti: Müşterilerimizin kredi ihtiyacının karşılanmasına olanak sağlayan sistemin işletilmesi ve operasyonel süreçlerin yönetilmesi amacıyla kredi açılışında alınan tek seferlik bir ücrettir.
Kredi tahsis ücreti, bankaların kredi kullanan müşterilerinden masraf adı altında tahsil ettiği ek ücrettir. Bu ücret, kredi tutarının binde 5'inden daha fazla olamaz. Kredi tahsis ücreti, bireysel ya da kurumsal tüm kredi türlerinde ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri