Ülkemizde avukat olmak için, üniversitelerin Hukuk fakültelerinden mezun olmak şartı gerekir. Hukuk fakültelerinde eğitim ise dört yıldır, hem zorunlu hem de seçmeli derslerin yer aldığı bu fakülteyi kazanmak için YKS yani Yükseköğrenim Kurumları Sınavı kazanılmalıdır.
Adalet Bölümünden mezun olan kişilerin hukuk sistemi içerisinde çalışması mümkündür. Adaleti sağlamaya çalışan kişilere yardımcı olan ve geniş bir çalışma alanına sahip olan bu kişiler 2 yıllık bir eğitim alarak Adalet bölümünü tamamlayabilirler.
Bu programdan mezun olduktan sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile eğitiminizi 4 yıllık hukuk bölümüne geçiş yapabilirsiniz ve avukat olabilirsiniz.
Bu programdan mezun olanlar, Adalet ön lisans derecesine sahip, “Adalet Meslek Elemanı” unvanını alırlar. Mezunlarımızın iş bulma imkânları genel olarak şöyle sıralanabilir; Adliyeler, Bakanlık (Adalet Bakanlığı) ve diğer kamu kurumları ile özel sektörde hukuk büroları ve noterlik bürolarıdır.
Hukuk fakültesine girmek için 2 farklı yolunuz var demiştik: Ya üniversite sınavından belli bir derece yapacaksınız, ya da adalet okuyup daha sonra adalet DGS ile hukuk okuma yolunu tercih edeceksiniz. Dikey geçiş sınavı üniversite sınavından daha kolay diye adalet DGS ile hukuk okumak da kolay bir şey sanmayın!
İlgili 41 soru bulundu
Adalet mezunlarının hangi lisans programlarına tamalayabilecekleri belirsizliği de bu süreçte cevaplanması gereken bu sorulardandır. Bu sorunun cevabı adalet meslek yüksekokulu mezunlarının örgün olarak hukuk programına tamamlama yapabileceği yönündedir. Hukuk tamamlama genelde 2 yılda bitirilmektedir.
Eğer 2 yıllık Adalet Meslek Yüksek Okulu okuduysanız o halde 4 yıllık Hukuk tamamlama imkanına da sahipsiniz. Hem de direkt olarak 3. Sınıftan başlama hakkına da kavuşmuş olacaksınız. Adalet okuyarak Hukuk Fakültesi'nin temelini alacak ve 4 yıllık hukuk okuyunca bu bölüme hakim olabileceksiniz.
Kamu Kurumları: Adalet bölümü mezunları, kamu kurumlarına (örneğin mahkemeler, savcılıklar, adalet bakanlığı) girerek hukuki süreçlerde çalışabilirler. Bu kurumlarda hâkimlik, savcılık, zabıt katibi, adli müşavir, kaymakamlık gibi görevleri üstlenebilirler.
Hukuk fakültelerinde okuyan öğrenci sayısı ise 85 bine yaklaşmakta olup her yıl 20 bin öğrenci mezun olmaktadır.
Adalet Uzmanı Ne Kadar Maaş Alır? Adalet Uzmanı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Adalet Uzmanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 20.600 TL civarındadır.
Hukuk bölümü öğrencileri mezun olduktan sonra avukat unvanına sahip olur ancak hakim ve savcılık yapmaları için gerekli sınavlarda başarılı olmaları istenmektedir. Mezun bireyler meslek hayatları içerisinde adli hakimlik, savcılık, kaymakamlık, sayıştay denetçiliği, idari hakimlik ve daha birçok görevleri bulunabilir.
İşte konuyla ilgili YÖK açıklaması... ADALETTEN HUKUKA GEÇİŞ KALKTI MI? ADALET BÖLÜMÜ KAPANDI MI? Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), 18 Haziran 2021 tarihli yazısında AÖF Adalet bölümünün kapatıldığını bildirdi.
Hukuk fakültesinden mezun olmuş adayların, Adli Yargı Sınavı'na girebilmeleri için 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir. Avukatların bu sınava girebilmelerinde ise 45 yaşını doldurmamış olmaları şartı aranmaktadır.
Avukat olmak için, hukuk fakültesinde lisans eğitimi almak ve baro sınavını geçmek gerekmektedir. Hukuk fakültesi eğitimi, üniversitelerin hukuk fakültelerinde verilmektedir ve genellikle 4 yıl sürmektedir.
Öncelikle belirtmek gerekir ki; ülkemizde avukat olabilmek için hukuk eğitimi veren 4 yıllık bir hukuk fakültesinden mezun olma şartı vardır. Bu lisans eğitiminin ardından bir yıllık avukatlık stajı tamamlanır ve ardından ruhsat alınarak avukatlık mesleğine başlanır.
İsterlerse Dikey Geçiş Sınavına yani DGS sınavına girerek yüksek bir puan alarak Üniversitelerin Hukuk bölümünde okuyabilme imkânı olmaktadırlar. Bu şekilde avukat, savcı ve hâkim gibi mesleklere de sahip olabilirler.
Hukuk fakültelerine dikey geçiş için Eşit Ağırlık (EA) puan türü kullanılmaktadır. Adalet MYO, Adalet AÖF veya adalet meslek eğitimi bölümü mezunları DGS'ye girerek hukuk fakültelerine geçiş yapabilir.
Adalet bölümü zor bir bölüm değildir. Önemli olan iyi bir planlama yapmak ve ders çalışmaya ne zaman çalışacağını belirlemektir. Bir öğrenci için yeterli zaman iki haftayken, bir diğeri için bir ay olabilir. O halde kendinizi tartmalı ve sınavlardan ne kadar süre önce ders çalışmaya başlayacağınızı belirlemelisiniz.
Hukuk DGS zor mu? Bu durumda evet, DGS'de hukuk fakültesine girebilmek için gerekli puanları elde etmek oldukça zor bir sürece tekabül etmektedir. Her yıl bu sınava girenlerin sayısının da arttığını düşünürsek bu durum çok daha güç bir hal almaktadır.
Adalet mezunlarına sevindirici bir haberimiz var. Artık adalet mezunları da sınavsız hukuk fakültesine geçme imkanına sahip oluyor.
Tarihsel süreçte 2001 yılında Avukatlık Kanununda değişiklik yapılmış ve adayların stajdan sonra bir yeterlilik sınavında başarılı olmaları halinde avukat unvanını kazanabileceği hükmü getirilmiştir. Ancak bu hüküm sınav uygulanamadan 2006 yılında kaldırılmıştır.
26.05.2021 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısıyla mevcut öğrencilerin statülerinin korunması şartı ile 2022 YKS'den itibaren Fakültemiz Adalet Önlisans Programına öğrenci alımı durdurulmuştur. Adalet Önlisans Programına İkinci Üniversite kapsamında başvuru yapılmamaktadır.
açıköğretimde hukuk okunamaz, değinildiği üzere 2 senelik adalet okunabilir. 2-3 sene önce değişen sistemle, artık adalet bölümü okuyanlar dikey geçiş sınavı(dgs) ile hukuk lisans eğitimine 3. sınıftan devam edebiliyorlar.
Sözel dersleri tm ve sayısal bölümlerinin de iyi yaptığını düşündüğümüzde ayırıcı noktanın matematik olduğunu görürüz. Sözel okuyan birinin hukuk kazanabilmesi için sözeli fullemesi ve matematiğinde yarısını yapması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri