2 yıllık iç mekan tasarımı bölümü, sanat, mimari ve teknolojinin sistematik olarak çalışarak, teknik çizime hakim ve bu teknik çizimler doğrultusunda dekorasyon yapabilecek bireyler yetiştirmeyi amaç edinmiş olan bir ön lisans programıdır.
İç mekan tasarımı 2 yıllık eğitimini tamamlayan mezunlar genellikle özel sektörde faaliyet gösteren iç mimarlık firmalarında ve mühendislik firmalarında görev alır. Bu kişiler proje departmanlarında çalışır.
İç Mekan Tasarımı Programı Mezunları;
İç mimarlık ofislerinin, mimarlık bürolarının, mobilya, yapı ve dekorasyon atölyelerinin tasarım ekibinde yer alırlar.
Öte yandan, bölüm öğretileri de aday öğrenciler için büyük bir merak konusudur. İç mekan tasarımı bölümünde, öğrencilere teknik resim, imalat bilgisi ve mobilya, tasarım tarihi, uygulama tasarımı ve iç mekan tasarımı gibi daha birçok derste gerek el ile gerekse de dijital olarak çizimler yapmaları istenmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Bu soru mesleği seçmeyi düşünen adayların neredeyse en sık sorduğu, sıkça da kaygılandıkları bir konudur. Çizim geliştirilebilen, geliştirilmesi vakit ve emek isteyen bir kabiliyettir. Adayın çizim kabiliyeti var ise bu konuya ilgisi olduğu, zaman harcadığı sonucu çıkarılabilir.
İç Mekan Tasarımı Teknikerleri; mimarlık bürolarında, mobilya üretimi ile ilgili sektörde ve iç mekanda kullanılan dekoratif unsurların üretimini yapan iş yerlerinde ara/teknik eleman olarak istihdam edilebildikleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler.
* İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nden mezun olmadan önce Atölye (20 iş günü), Şantiye (20 iş günü), Ofis (20 iş günü) staj yapma zorunluluğu vardır.
İç mekan tasarımı ön lisans programından mezun olduktan sonra, dikey geçiş yapabilecekleri lisans bölümleri arasında İç Mimarlık, Mimarlık ve Endüstri Ürünleri Tasarımı bulunmaktadır.
Mimari Restorasyon Programı mezunları; Kültür ve turizm varlıklarının bağlı olduğu kuruluşlarda, Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğünde, Müze ve saraylarda ya da özel kuruluşlarda kariyer oluşturma imkânına sahiptir.
MADDE 3: Staj Yapılabilecek Alanlar
Stajın yurtiçi ve/veya yurtdışında şu alanlarda yapılması söz konusudur. İç mimarlık ve çevre tasarımı büroları: İç mimarlık büroları temelde binaların iç mekan projelendirme (tasarım) işlerinin yapıldığı işletmelerdir.
İç mimarlık, bir yapıyı oluşturan elemanların farkında olarak, iç mekanı sanatsal ve teknik altyapısı ile en doğru şekilde çözen kişidir. Bu süreç binanın tasarımından itibaren başlar. İç mekan tasarımı, inşa edilmiş bir yapının iç planlamasını ve tasarımını yapan kişilerdir.
İç mekan tasarımı bölümü ön lisans bölümlerindendir. Dolayısıyla eğitim 4 yarıyıldan oluşmaktadır. İç mekan tasarımı bölümüne kayıt olduktan sonra erasmus gibi öğrenci değişim programlarından da faydalanabilirsiniz.
İç Mekan Tasarımı bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: İç Mekan Tasarımı bölümü toplam 56 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir.
Öncelikle 4 yıllık iç mimarlık bölümü bu alandan sonra okuyabileceğiniz en iyi bölümdür. Eğer 4 yıllık iç mimarlık bölümünü kazanmayı başaramazsanız 2 yıllık iç mekan tasarımı bölümü tercihiniz olabilir. Aynı zamanda mesleğe öğretmen olarak devam etme şansınızda var.
Binaların iç kısımlarının düzenlenmesi için sanat ve teknolojiyi kullanarak teknik çizim yapabilen kişilerin eğitim ve öğretim görerek yetiştirildiği bir eğitim programı olan İç Mekân Tasarımı Programından mezun olanlara “İç Mekân Tasarımı Teknikeri” unvanı verilir.
Programdan mezun olanlar “İÇ MEKAN TASARIMI TEKNİKERİ ” unvanını alacaklardır. Mezunların sınavsız olarak Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi 3.sınıfına geçiş yapma hakları vardır. Ek olarak DGS sınavında başarılı oldukları takdirde de örgün öğretimde ilgili lisans programına devam etme imkanları bulunmaktadır.
Mekanın Akışı: Cafe ve restoran tadilatı sırasında iç mekanın düzeni ve akışı önemlidir. Müşterilerin rahatça dolaşabilmesi, servis personelinin etkin bir şekilde hareket edebilmesi ve gerektiğinde gizlilik alanları yaratılması gereklidir. İyi düşünülmüş bir iç mekan tasarımı, verimli bir çalışma ortamı sağlar.
İç mimar olabilmek için mühendislik ve mimarlık fakültelerinde yer alan Mimarlık, İç mimarlık ya da İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümlerinden bir tanesinden mezun olmanız gerekir. Bu lisans bölümünün eğitim süresi 4 yıldır.
Bölümümüz, Eşit Ağırlık puan türü ile öğrenci kabul etmektedir.
Tablo sütunları aşağıdaki gibidir. İç Mimarlık Bölümü 2023 taban puanları en düşük 195,75932, en yüksek 435,09489'dur. İç Mimarlık Bölümü 2023 başarı sıralaması en düşük 689296, en yüksek 67604'tür.
Bölüm içerisinde en önemli ders tartışmasız matematiktir. Matematik dersinde hem 1. hem de 2. bölümlerde yüksek başarı elde etmeniz beklenir. Bunun yanında sayılan diğer dersleri de iyi bir not ortalamasına sabitlerseniz, kısa sürede hedeflediğiniz iç mimarlık bölümüne yerleşebilirsiniz.
hiçbir özel yetenek gerektirmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri