Stajyer ehliyeti alan sürücüler, 2 yılı doldurduktan sonra aday sürücülükten çıkarlar. Bu durumda ehliyeti yenilemeye veya değiştirmeye gerek yoktur. 2 yılı başarıyla doldurmuş stajyer sürücüler, aktif bir sürücü olarak trafiğe çıkabilir ve bu sürücülere, normal trafik prosedürleri uygulanmaya başlanır.
Stajyer ehliyetin süresi 2 yıl olarak belirlenmiştir. Bu ehliyetle normal ehliyet arasında çok fark yoktur. Örnek vermek gerekirse stajyer sürücülerin 0.20 promil alkolle trafiğe çıkmaları durumunda ceza puanlarına bakılmaksızın ehliyetlerine el konulmaktadır.
İlk kez ehliyet alan (her ehliyet sınıfı için geçerli.) herkese ilk olarak stajyer ehliyet verilir. Stajyer ehliyetin süresi ise 2 yıldır.
Trafikte araç kullanmak için gerekli sürücü belgesine sahip olmanın yolu zorunlu eğitim ve sınav süreçlerinin başarı ile tamamlanmasından geçer. Ancak yakın tarihli bir uygulama değişikliği ile günümüzde ilk defa sürücü belgesi almaya hak kazanan sürücüler stajyer ehliyet ile trafiğe çıkıyor.
İlgili 23 soru bulundu
Stajyer ehliyeti alan sürücüler, 2 yılı doldurduktan sonra aday sürücülükten çıkarlar. Bu durumda ehliyeti yenilemeye veya değiştirmeye gerek yoktur. 2 yılı başarıyla doldurmuş stajyer sürücüler, aktif bir sürücü olarak trafiğe çıkabilir ve bu sürücülere, normal trafik prosedürleri uygulanmaya başlanır.
Stajyer Ehliyet Kaç Yaşında Alınır? Türkiye'de sürücü adayları, 18 yaşını doldurduktan sonra sürücü kurslarına kayıt yaptırarak stajyer ehliyet sürecine başlayabilirler.
Stajyer ehliyet şehir dışına çıkabilir mi? Stajyer ehliyeti olan sürücü aynen normal bir sürücü gibi şehir dışına çıkabilir.
Stajyer ehliyet ile araba kiralanabilir mi? Üzülerek cevaplıyoruz ki maalesef stajyer ehliyet sahibi kişi araç kiralayamaz. Kiralama rehberi sayfamızdan da detaylıca yazıp belirttiğimiz gibi oto kiralama için öncelikle 2 yıl ehliyet şartı koyulmaktadır. Bunun yanında 25 yaş altı kişiler de araç kiralayamaz.
Eğer stajyer ehliyetiniz varken alkollü araç kullanma esnasında yakalanırsanız hem 1240 TL para cezasını ödemek zorunda kalırsınız hem de 20 ceza puanı alırsınız. Yakalandığınız sırada hali hazırda ceza puanınız 75 üstünde ise bu durumda ehliyetinize de el konulur.
(B) Sınıfı Sürücü Ehliyeti
2 Yıl stajer olarak araç kullanabilir, Azami yük ağırlı 4250 kg geçmeyen Otomatik veya manuel vites ehliyet alabilirler, Otomobil ve Kamyonet kullanabilirler. En az ilkokul mezunu olmak veya 2. kademe okur yazarlık belgesinin olması. M-B1-F sınıfı araçları kullanabilir.
Kayıt olduğunuz kurs tarafından hazırlanarak ehliyet sertifikası size teslim edilecek. Fakat bu sertifikanın ehliyet yerine geçmediğini belirtmemiz gerekiyor. Bu yüzden ehliyet sertifikası ile herhangi bir sebeple trafiğe çıkmanız mümkün değil ve ağır cezalara tabi.
Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri (2) ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar.
- Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir. Daha önce yalan haberler yapılıp insanların kafaları karıştırıldı. Aday sürücünün yanında tecrübeli birinin olmasına gerek yok kurallara uymak koşuluyla dilediği gibi aracına binebilir.
Avrupa Birliği Uyum Süreci kapsamında ülkemizde de 2016 yılından itibaren ehliyette stajerlikuygulaması başlamıştır. Stajyerlik sürecinde belirli kuralları ihlal eden stajyer sürücülerin ehliyetleri iptal olur ve sürücü kursuna tekrar müracaat ederek yeniden ehliyet almak zorunda kalırlar.
Stajyer ehliyet, stajyer sürücülerin ehliyetlerine verilen isimdir. Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü adayının 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşmaması isteniyor. Eğer sürücü bu ceza puanına ulaşırsa ehliyetine el koyuluyor ve psikolojik durumunun tespit edilmesi için psikoteknik testine giriyor.
2. TikTak'tan Araba Kiralamak için Hangi Adımları Takip Etmelisin? Akıllı telefonuna TikTak uygulamasını yüklemen yeterli. Unutmadan belirtelim en az 1 sene önce alınmış bir ehliyete sahip olmalısın.
Araba kiralamak için ehliyetiniz en az 2 yıllık olmalı. Ancak genel anlamda 2 yıllık ehliyet şartı aransa da bazı araç kiralama firmaları 1 yıllık ehliyete sahip olan sürücülere araç kiralama imkanı sunuyor. 1 ya da 2 yıllık ehliyete sahip olma şartı genelde ekonomik ve orta sınıf araçlar için geçerli oluyor.
Ekonomi segmentinde bulunan araçları kiralayabilmek için en az 21 yaşında ve 1 yıl ehliyet sahibi olunması gerekmektedir. 19-21 yaş aralığında ve 1 yıl ehliyet sahibi olan kişiler Genç Sürücü ücreti ödeyerek ekonomik gruptan araç kiralayabilmektedir.
Stajyer Ehliyet İçin Alkol Sınırı Nedir? Alkollü araç kullanma cezalarında stajyer ehliyete sahip kişiler için durum farklıdır.Stajyer sürücüler için trafikteki alkol sınırını ve ihlali durumundaki trafik cezasını şu şekilde açıklayalım: Alkol oranı 0,20 promilin altında ise: Oara cezası ve 20 ceza puanı alır.
Stajyer ehliyeti alan kişilerin 2 sene süresince 75 ceza puanını geçmemesi gerekiyor. Eğer sürücüler bu puanı geçerse, ehliyete el konuluyor. Daha sonra kişiler psikolojik durumunun tespitini yaptırıyor. Yapılan bu tespitler psikoteknik testiyle yapılıyor.
Aday sürücülük diğer bir adıyla stajyer sürücülük ilk defa ehliyet alacak kişilerin veya ehliyeti belli nedenler ile iptal olmuş kişilerin ehliyet aldıktan sonraki 2 yıl boyunca aday sürücü olarak nitelendirilmeleri durumuna denir.
1 Ocak 2016'da yürürlüğe girecek stajyer ehliyet dönemi ile yeni dönemde sürücü kursu ücretlerinin 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında değişiyor.
Ehliyet ceza puanı sistemi ile araç sürücüleri yaptıkları hatanın büyüklüğüne göre ceza puanı ile cezalandırılmaktadırlar. 2023 yılı itibariyle yapılacak kural ihlallerine karşılık gelen ceza puanları şu şekilde belirtilebilir: Alkollü araç kullanmak: 20 puan. Emniyet kemeri takmamak: 15 puan.
2005 doğumlu olanlar doğdukları aya göre 2023 yılında araba ehliyeti için müracaat edebilirler. Ehliyet almak için 18 yaşını doldurmak gerekiyor mu? Evet araba ehliyeti almak için 18 yaşınızı doldurmanız gerekiyor.Ancak A1 motosiklet ehliyetini 16 yaşında alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri