Önlisans veya iki yıllık üniversite olarak bilinen kurumlar meslek yüksekokulu olarak adlandırılırlar. Lisans veya 4 yıllık üniversite olarak bilinen kurumlar uygulamalı bilimler yüksekokulu olarak adlandırılır, fakülteler ile eşdeğer özelliğe sahiptirler.
Üniversite de seçilecek olan programlarda alınan eğitimlerin süresi son derece önemlidir. İki yıllık programları tercih eden kişiler önlisans mezunu sayılırken, dört yıllık programlara kayıt yaptıran öğrenciler lisans mezunu sayılır.
Ön lisans, üniversite ya da kolejlerde ortalama 2 yıllık yükseköğretim sürecine verilen isimdir. Yükseköğretimin en temel kademesi olan ön lisans derecesi, liseden sonra meslek yüksekokullarında (MYO) ve üniversitelerin iki yıllık bölümlerinde öğrenim gören kişiler tarafından alınır.
2 Yıllık Bölüm Nedir? İki yıllık bölümler ön lisans bölümleridir ve meslek yüksekokullarıdır. Tıpkı üniversiteler gibi meslek yüksekokulları da yüksek öğretim kurumlarıdır. Dört yıllık üniversite bölümlerinden farklı olarak meslek yüksekokullarının varlık amacı mesleki eğitim vermektir.
Ön lisans, iki yıllık bir üniversite derecesidir. Eğitim açısından, önlisans derecesi lise diploması ile lisans derecesi arasındadır.
İlgili 34 soru bulundu
Önlisans: Ortaöğretime dayalı dört yarı yılı kapsayan ve ara insangücü yetiştirmeyi amaçlayan yani lisans öğretiminin ilk kademesini oluşturan bir yükseköğretimdir.
Önlisans veya iki yıllık üniversite olarak bilinen kurumlar meslek yüksekokulu olarak adlandırılırlar. Lisans veya 4 yıllık üniversite olarak bilinen kurumlar uygulamalı bilimler yüksekokulu olarak adlandırılır, fakülteler ile eşdeğer özelliğe sahiptirler.
Sıklıkla kullanılan "önlisans"yazımı ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"ön lisans"tır.
TYT İLE 4 YILLIK BÖLÜME GİDİLİR Mİ? Tercihini sadece TYT olarak belirleyenler, TYT puanı ile 2 yıllık önlisans bölümleri üzerinden tercih yapabiliyor. 2 yıl öğrenim süreci bulunan bölümlere sadece TYT'ye girerek tercih yapılabilir.
Lisans derecesi veya bakalorya (Orta Latincede: baccalaureus; Yeni Latincede: baccalaureatus), kuruma ve akademik disipline bağlı olarak üç ila yedi yıl süren bir programın tamamlanması üzerine, üniversiteler tarafından verilen akademik derece.
ÖNLİSANS (ASSOCIATE DEGREE) NEDİR? Ön lisans, üniversitelerin meslek yüksek okullarında verilen 2 yıl süreli bir eğitimdir. Orta öğretime dayalı dört yarıyılı kapsar ve ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlar; yani lisans öğretiminin ilk kademesini oluşturan bir yüksek öğretimdir.
2 yıllık bölüm mezunları hemşirelik, bilgisayar teknikerliği, büro yöneticisi, tıbbi sekreterlik, grafik tasarımcı, aşçılık ve bankacılık mesleklerini yapabilirler. 2 yıllık bölüm mezunlarının ortalama maaş aralığı 3000 TL ile 4500 TL arasındadır.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
Bu sınav sadece ortaöğretim mezunları için geçerli. Önlisans mezunları ise kendileri için hazırlanan sınava girerler. Önlisans mezunlarının gireceği KPSS'ye, herhangi bir önlisans programının 2. sınıfında okuyanlar ve önlisans mezunları girebilir.
iki yıllık önlisans programları için dört yıl, dört yıllık lisans programları için yedi yıl, normal eğitim-öğretim süresi beş veya altı yıl olan programlar için dokuz yıldır.
TYT, YKS'nin ilk oturumudur. Bu sınav sonucunda öğrenciler önlisans, meslek yüksek okulu tercihlerinde bulunabilir. Ancak öğrencilerin en az 150 puan alması gerekmektedir.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) geçen yıldan itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temek Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanı uygulaması kaldırıldı.
TYT'den ise en az 150 puan almak koşuluyla, adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki Alan Yeterlilik testlerinden (AYT) alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin en az 180 puan olması gerekmektedir.
AYT'ye girmeyen ve yalnızca TYT oturumuna katılanlar tercih yapabiliyor. Tercihini sadece TYT olarak belirleyenler, TYT puanı ile 2 yıllık önlisans bölümleri üzerinden tercih yapabiliyor. 2 yıl öğrenim süreci bulunan bölümlere sadece TYT'ye girerek tercih yapılabilir.
Lise mezunları ve iki yıllık üniversite mezunu adayların katıldığı KPSS ortaöğretim ve ön lisans sınavları 2 yılda bir düzenlenmektedir. Son olarak KPSS ön lisans sınavı 9 Ekim 2022 yılında ve KPSS ortaöğretim sınavı 6 Kasım 2022 tarihinde düzenlendi. 2023 yılında KPSS ortaöğretim ve ön lisans sınavları yapılmayacak.
Ön lisans programları, Meslek Yüksek Okulları ve yüksekokul binalarında yapılıyor. Meslek lisesi mezunu olan kişiler sınavsız bir şekilde bölümüyle alakalı olarak geçiş yapabilir. Ön lisans programlarına meslek lisesi mezunu olmayan kişiler de dahil olabiliyor.
Lise Mezunları lisans veya ön lisans mezunu olarak adlandırılmaz. Liseden mezun olan kişiler “lise mezunu” olarak tanımlanır. Ön lisans, liseden sonra geçiş sınavından alınan puanla okunan iki yıllık üniversitedir. Lisans ise dört veya daha fazla yıl süren eğitim programıdır.
Meslek yüksekokulu bir yüksek öğretim kurumudur. Mesleki eğitim ve akademik unvan verir. Bazı ülkelerde, meslek üniversitesi profesyonel lisans, profesyonel yüksek lisans ve profesyonel doktora gibi profesyonel dereceler verir.
Diploma ya da unvan bakımından her iki eğitim biriminin arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Lisans ya da yüksekokul olarak bilinmekte olan okullar çoğunlukla uygulamalı bilimler olarak isimlendirilmektedirler. Bunun beraberinde bir yüksekokulun fakülteden önemli bir farkı bulunmamaktadır.
Öğrenciler, öğrenim süresi iki yıl olan ön lisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, içinde tamamlamak zorundadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri