2 Yüzlü Dolgu: Dişin iki yüzeyine uygulanan bir dolgu türüdür. Örneğin, dişin ön ve arka yüzeyleri veya dişin yan yüzeyleri dolgu malzemesi ile restore edilir. 3 Yüzlü Dolgu: Dişin üç yüzeyine uygulanan bir dolgu türüdür. Bu tür dolgu, dişin ön, arka ve yan yüzeylerini içerebilir.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
Aynı bölgede bulunan dişlere aynı seansta rahatlıkla dolgu yapılabilir, ancak dolgu yapılacak dişler aynı bölgede değilse örneğin bir diş sağ altı çenede diğeri sol alt çenede ise ve dolgu anestezi altında yapılacaksa aynı seansta iki dişe dolgu yapmaktan kaçınmak gerekir.
Diş Dolgu Çeşitleri Nelerdir? Diş dolguları yapıldıkları malzemelere göre farklı çeşitlerle karşınıza çıkar. Bunlar; estetik dolgu olarak bilinen beyaz ve porselen dolgular, amalgam dolgular ve diğer dolgu çeşitleri arasında yer alan altın ve cam dolgulardır.
2 Yüzlü Dolgu: Dişin iki yüzeyine uygulanan bir dolgu türüdür. Örneğin, dişin ön ve arka yüzeyleri veya dişin yan yüzeyleri dolgu malzemesi ile restore edilir. 3 Yüzlü Dolgu: Dişin üç yüzeyine uygulanan bir dolgu türüdür. Bu tür dolgu, dişin ön, arka ve yan yüzeylerini içerebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Bunun nedeni, klasik dolgu yöntemleri ağız içinde sınırlı şekillendirmeleri yapma imkanı sunmakta iken, inley ve onlay dolgularda ise olması gereken şekil üzerinde çalışılıp uğraşılarak laboratuvar şartlarında hazırlanmasıdır. İnlay ve onlay dolgular, klasik dolgulara göre çok daha uzun ömürlüdür.
İşte yarısı kırılan ön dişin tedavi seçenekleri: Dolgu: Eğer kırık dişin yarısı küçükse ve dişin geri kalan kısmı sağlamsa, diş hekimi genellikle dişin kalan kısmını korumak ve estetik görünümünü düzeltmek için bir dolgu uygulayabilir.
"Hatalı diş dolgusu nasıl anlaşılır?" sorusunun cevabını öğrenmek için dişlerinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken herhangi bir ağrı veya hassasiyet hissederseniz, diş hekiminize görünün. Bu belirtiler, hatalı diş dolgusunun bir işareti olabilir.
Tek bir seansta 6 dişe kadar dolgu yapılabilmekte ve hemen sonrasında harika sonuçlar ortaya çıkmaktadır.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
En zor diş tedavisi hangisi? Tedavi zorluğu, hasta ve dişin durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak, gömülü 20 yaş dişlerinin çekimi veya karmaşık kök yapısına sahip dişlerde kanal tedavisi daha zorlayıcı olabilir.
KOMPOZİT DOLGUNUN ÖMRÜ NE KADARDIR? Seçilen malzemeye, uygulama hassasiyetine, hastanın ağız hijyenine ve beslenme alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterir, genellikle 10-15 yıl bazen daha fazla ağızda kalabilmektedir.
Öte yandan, dolgunun sinirlere çok yakın olduğu durumlarda, dolgu sonrasında baskıya bağlı ağrılar meydana gelebilir. Bu tür ağrılar genellikle zamanla azalır ve genellikle 4-6 hafta içinde tamamen geçer.
Hatalı dolgu işlemlerinde diş hekimleri farklı müdahaleler gerçekleştirebilir. Bunlardan ilki dolgunun sökülerek tekrar yapılmasıdır. Dolguyu yapan diş hekimine tekrar başvurulduğunda hatalı dolgunun yerine yenisi yapılabilir. Problem daha da büyürse ve diş kaybı söz konusu olursa kanal tedavisi de yapmak mümkündür.
Dişlere uygulanan dolgu tedavisi ile amaçlanan dişin ağızda kalması ve görevini yerine getirmeye devam etmesidir.Dolgunun yapılmış olması bir dişin tekrar çürümeyeceği anlamına gelmez. Gerekli ağız hijyeni sağlanmaz ise dişler tekrar çürüyebilir.
Diş dolgusu sonrası yenen yemek ve içeceklerden sonra, yeni dolgulu dişlerin fırçalanması, iple temizliği veya gargara yapılmasında hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Dişin sinirlere yakın bölgesinde yapılan dolgu işlemi sonucunda, düzelmesi biraz daha fazla zaman almaktadır.
Dişin Yüzeyinden Aşırı Derecede Kayıp
Dişin yüzeyi, çürük veya kırık nedeniyle normalden çok fazla kaybolmuşsa, dolgu yapılmaz. Bu tür durumlarda, diş hekimi dişin restorasyonu için kaplama, kron veya implant gibi seçenekleri değerlendirebilir.
Amalgam dolgular dişe mekanik olarak tutunurlar. Bu nedenle özellikle amalgam dolgularda dişin şekillendirilmesi doğru şekilde yapılmazsa; diş dolgusu çıkması, dolgulu dişin kırılması, dolgu kırılması sorunlarını daha çok yaşamamız söz konusudur.
Dolgu ise büyük oranda anında etki gösterir ve ortalama 10 gün içinde tamamen oturur. Botoksun etkisi kişiden kişiye bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 4 ila 6 ay boyunca kalıcıdır. Dolgu ise 6 ila 24 ay arasında etki süresi gösterebilir.
Yaklaşık 2-3 hafta içerisinde tam görünümü oturur.
Amalgam Dolgu Yutulursa? Yutulan amalgam dolgular genellikle kırılan dolgunun küçük bir parçasıdır ve çoğu zaman kişiye zarar vermeden dışkıyla atılırlar. Genellikle endişelenecek bir durum ortaya çıkmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri