Kart limiti 20.000 TL ve dönem borcu 4.600 TL olan bir kredi kartının aylık asgari ödeme tutarı ekstrenin %20'sidir. Buna bu kart ekstresinin 4600 x 0,20 = 920TL'si asgari ödeme tutarıdır.
10.000 TL Asgari Ödemesi Ne Kadar? 10.000 TL kredi kartı borcunun asgari tutarı eğer kredi kartı limiti 25.000 TL altındaysa 2.000 TL, 25.000 TL ve üstündeyse 4.000 TL'dir. Yani kredi kartı limitine göre 2.000 ve 4.000 TL arasında değişir.
09.06.2022 tarihli BDDK kararı gereğince limiti 25.000 TL üzerinde olan kredi kartları için minimum ödeme tutarı kredi kartı dönem borcunun %40'ı olarak belirlenmiştir. Kredi kartı limiti 25.000 TL altında olan kredi kartları için ise asgari ödeme tutarı kredi kartı dönem borcunun %20'si olarak belirlenmiştir.
Bu değişiklikle birlikte limiti 25.000 TL altında olan kart sahiplerine asgari ödeme oranı %20 olarak uygulanmaktayken, limiti 25.000 TL ve üzerinde olan kart sahiplerine ise %40 olarak uygulanmaktadır.
Kredi kartınızın her ay asgari tutarını ödemenize ilişkin yasal bir engel yoktur. Ancak asgari ödeme yaptığınızda kalan borcunuz bir sonraki aya devreder. Devir esnasında ise akdi faiz uygulanır. Sürekli asgari tutar ödediğinizde katlanarak büyüyen bir borç oluşur ve bu borcu kapatmanız çok uzun sürebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez. Bu uygulama, 8 Ekim 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Kredi kartının sürekli asgari tutarını ödemek mevcut borç durumunu arttırabilir veya sürekli yüksek borçlu olarak görünmeye sebep olabilir. Bu durum da kredi notuna olumsuz olarak yansıyabilir. Sürekli asgari tutarı ödemek, her ay borcun katlanarak artmasına sebep olur.
Kredi Kartının Sadece Asgarisini Ödersem Ne Olur? Kredi kartı borcunuzu hiç ödememeniz hâlinde borcunuza gecikme faizi uygulanır. Sadece asgarisini ödemeniz halinde ise akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcundaki akdi faiz, gecikme faizinden daha düşük bir orana sahiptir.
“2023 yılının ikinci yarısında geçerli olacak brüt asgari ücret tutarı 13 bin 414 lira, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Yaptığımız bu artışla yüzde 34 gibi enflasyon oranının hayli üzerinde refah payını içeren bir oranla ara zammı gerçekleştirmiş bulunuyoruz.
Ödeme gecikmesi Kredi Kayıt Bürosuna ulaştırılır ve geç ödeme bilgisi tüm finansal kurumlar tarafından ulaşılır hale gelir. Çoğu zaman ilk iki taksidin ödenmemesi halinde, kayıtlı adrese ihbarname ulaştırılır. İhbarnamede yazan süre bitiminde ödeme yapılmaması halinde (çoğunlukla bu süre 30 gündür) yasal süreç başlar.
Kredi kartınızın borcunun son ödeme tarihi geçtiği takdirde, ödemediğiniz her gün için gecikme ve akdi faiz ödersiniz. Söz konusu faiz günlük olarak hesaplandığından dolayı 1 günlük gecikmeler için de geçerlidir. Bu nedenle bir gün geç ödediğinizde, bir günlük gecikme ve akdi faiz ödemiş olursunuz.
İki dönem gecikme hâlinde kredi kartı; alışverişe, nakit çekim işlemlerine ve limit yükseltme taleplerine kapatılabilir. Bir sonraki dönemde ise kredi kartı tüm hizmetlere kapatılır ve kullanıcının ödeme yapması ya da borçlarını yapılandırması istenir.
Ödenmeyen kredi borçları, bir süre sonra yasal takibe düşer. Yasal takipte banka ya da borcu devralan varlık yönetim şirketi, tüketiciden ödemeyi tahsil etmeye çalışır. Bu süreçte tüketiciye çeşitli ödeme kolaylıkları sağlanır. Fakat buna rağmen alınamayan ödemelerde haciz yoluna başvurulur.
Nakit avans, kredi kartınıza bağlı olarak tanımlanıyor ve ATM'ler üzerinden kredi kartınızı kullanarak çekebiliyorsunuz. Nakit ihtiyacınız ne zaman ortaya çıkarsa, dilediğiniz saatte kartınızın bağlı olduğu bankaya ait en yakın ATM'ye giderek nakit avansınızı çekebilirsiniz.
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Kredi kartı dönem borcunun asgari tutarını ödedikten sonra kalan kısmına akdi faiz uygulanmaktadır. Eğer asgari tutarı ödemezseniz ya da eksik öderseniz asgari tutara kadar olan borç için gecikme faizi işlemektedir.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
Nakit avans ödemesi, nakit avans çekme işlemini yaptığınız kredi kartına borç ödeme olarak yapılmaktadır. Çektiğiniz tutar da kredi kartının ekstresine yansıtılır.
· Yalnızca kredi kartının asgari tutarını ödemek, aylık faiz işlenmesine neden olur. Bu nedenle asgari tutar yerine ekstre tutarının tamamı ödenmeli.
*Kredi kartı asgari ödeme hesaplama işlemi, BDDK tarafından %20 ile %40 arasında belirlenen en alt ödeme tutarlarına dayanır. Kredi kartı limitinizin 25.000 TL'nin altında olması durumunda asgari ödeme tutarı %20 olarak belirlenirken, limitiniz 25.000 TL'nin üzerinde ise %40 olarak hesaplanır.
Kredi kartı nakit avans taksitlerinin asgari ödeme tutarı vardır. Bunun sebebi bu ödemelerin de hesap özetine yansıtılıyor olması. Fakat bu konuda dikkatli olmalısınız çünkü asgari ödeme yaptığınız zaman kalan borca akdi faiz yansıtılır.
Kredi kartı dönem borcunun asgari ödemesi son ödeme tarihinden bir gün sonra bile ödense, kredi raporuna "geç ödeme" olarak yansıyor ve kredi notunu ciddi anlamda düşürüyor. Çünkü kredi notunun %35'i kredi ve kredi kartı ödeme düzenine, %35'i de mevcut borç durumuna göre oluşturuluyor.
Hesap kesim tarihinizden önce borcunuzu ödemek istiyorsanız bunun avantajı, karttaki harcama limitinizin artacak olmasıdır. Yatırdığınız tutar borçtan düşecek, yine hesap kesim tarihinde ödemeniz gereken borç azalacaktır. Bazı bankalar erken ödeme yapan kişilerin hesabına artı para puan tanımlar.
Asgari ödeme tutarının son ödeme tarihinde tam olarak ödenmemesi durumunda borcunuz gecikmeye girer ve ödeme yapılana kadar geçen gün sayısı üzerinden asgari ödeme tutarına aylık %2.40 oranında gecikme faizi artı BSMV ve KKDF uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri