Aynı şekilde sucukmak “susamak” fiilinin kökü de su kelimesidir, ancak “suçluluk duymak, utanmak” anlamlarında kullanılan suçukmak / sucukmak / sucuḫmaḫ fiili ise suç kökünden türemiştir.
Et, pirinç gibi gıdaların baharatla karıştırılması ve kurutulmuş bağırsağa doldurulmasıyla üretilen sucuk, Kuman Türkçesinde “bağırsak” anlamında kullanılan sucuk (< suç-u-k) sözünden gelmektedir. Tatlı gıdalar için kullanılan sucuk sözü ise sütsig (< süt+si-g) > sücig > sucuk gelişmesinden kaynaklanmaktadır.
Etimoloji. Kelime sözcüğü Arapça "söylenen şey, söz" manasına gelen كلمة (kalima(t)) sözcüğünden ödünçlenmiştir. Arapça sözcük yine aynı dilde bulunan كَلَمَ (kalama) "söyledi" fiilinin faˁila(t) vezninde türevidir.
KÖK : Bir sözcüğün parçalanamayan, anlamlı, en küçük parçasına kök denir. Sözcüğün kökü bulunurken sondan başa doğru ekler çıkarılır ve sözcükle anlam bağlantısını kaybetmeyen en küçük parça kök olarak bulunur.
Varlıkların dildeki karşılıkları olan kelimelerdir. Tek başlarına kullanılabilirler: ev, taş, el, su vb. Örnek: Boya < boya kelimesine "-mak" ekini getirebiliyoruz. (Boyamak) Bu durumda isim kökü değildir.
İlgili 40 soru bulundu
Öz: Türk mutfak kültüründe biri etten, diğeri tatlı besinlerden yapılan iki tür sucuk bulunmakta ve Türkçede bu iki tür yiyeceği karşılayan iki farklı sucuk sözü kullanılmaktadır. Bunların dışında Türkiye Türkçesi ağızlarında su ve suç kelimelerinden türemiş sucuk ve suçuk- isim ve fiilleri bulunmaktadır.
Her ne kadar sucuğun tam olarak nereden çıktığı bilinmese de bu yiyeceğin doğum yeri Kayseri olarak bilinmektedir. Erciyes dağının esintisiyle lezzetlenen sucuğu yüzlerce yıldır üretmekte olan Kayseri, sucuğun anavatanı sayılabilmektedir.
Sucukta etin her tarafını kullanmak mümkündür ancak bonfile gibi oldukça değerli kısımları burada harcamayın. Tavsiyem sığırın döş etinin kullanılmasıdır. Sucuk harcında yağ belirli bir oranda olmalı ama, eğer isterseniz yağı biraz daha fazla kullanabilirsiniz.
YANTURALI VEDAT BEY SUCUKLARI / Balıkesir'in Meşhur Sucuk Markası – 1953'ten beri değişmeyen Gelenek Devam Ediyor.. Balıkesir Sucuğu.
Sucuk için su zamanda şöyle oluşmuştur demek mümkün değildir. Anadolu'ya özgü bir kültürdür sucuk Doğum yeri her ne kadarda bilinmese sucuk diyarı Kayseri diye bilinir. Kayseri halkı pastırmaya ve sucuğa lezzetinin Erciyes Dağından esintinin verdiğini söylerler.
Fermente sucuklarda klasik renk gülgûni'dir. Kırmızı ve kahverengi arası olan bu renk, doğal kuruma sürecinde kendiliğinden oluşur. Isıl işlem görmüş sucukta ise bu renk elde edilememektedir.
Ortalama 1 kg olarak, 2 kangal şeklinde gönderilmektedir. Afyon; coğrafi konumu, iklim yapısı, mera ve otlaklarıyla hayvancılık için çok özel bir bölgedir. Bu özellik, hayvanların etine ve dolayısıyla sucuğa ayrı bir lezzet katmaktadır.
Yaptığımız üretimle Afyon dahil Türkiye'nin 81 ilinin sucuk ihtiyacını karşılamaktayız. Kayseri sucuğunun kendine ait bir reçetesi, formülü var, Afyon sucuğunun coğrafi işaretli olması ön plana çıkan bir özelliği. İki ilimizin de kendine has özellikleri var. Afyon sucuğu manda etinden dolayı coğrafi işaretli bir ürün.
Türk yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan sucuğun, tam olarak ne zaman ortaya çıktığı bilinmese de ilk sucuk üretiminin Kayseri'de gerçekleştirildiği düşünülmektedir.
Türemiş kelime veya türemiş sözcük, isim ve fiil köklerine veya diğer türemiş sözcüklere yapım ekleri getirilerek türetilen sözcüktür. Yalın hâldeki türemiş sözcükler gövde olarak da bilinir.
Kök üzerine gelen yapım eki ile türemiş sözcükler oluşmaktadır. Böylece değişmiş olduğu anlamı üzerinden ilişkili şekilde kullanma şansı tanırken, aynı zamanda yeni bir anlam elde eder. Bu konuda amaca uygun olarak değişik anlamları üzerinden hazırlanmış birçok farklı türemiş sözcük bulunmaktadır.
SUCUK YAPIMI
Sucuk yapımında sığır, manda, koyun ve keçi gibi hayvanların etleri veya bu etlerin belli oranlardaki karışımları kullanılır.
Sucuk doğru şekilde pişirildiği takdirde oldukça faydalı bir gıdadır ve sağlığımız üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu nedenle sucuk çiğ tüketilmemeli, pişirilerek tüketilmelidir. Her ne kadar fermente işlemi sonucunda sucuk olgunlaşsa da, çiğ sucuk yemekten uzak durmakta fayda vardır.
Mehmet Özhaseki - Şahin Sucuklarının sahibi İbrahim Şahin... | Facebook.
⭐Sucuk baharatını aktarlardan temin edebilirsiniz. Normalde 1 kg et için 70-80 gr sucuk baharatı yeterli geliyor. Siz yapacağınız miktara göre artırıp eksiltebilirsiniz. ⭐Yada baharatları evde kendiniz ayarlamak isterseniz sarımsakları robottan geçirip bütün baharatlarla harmanlayıp kullanabilirsiniz.
Rengi parlak ve doğal olan kaliteli sucuk 0 dana etinden yapılmış olmalıdır. Dana etinin dışında, gerekli baharatlar bulunmaktadır. Dışarıdan bakıldığında sucuğun rengi, kırmızımsı kahverengi olmalıdır. Kesildiğinde çevresinde veya ortasında farklı renkler ortaya çıkmamalıdır.
Sarımsağı toz sarımsak olarak kullanacak iseniz 30 gr. sarımsak tozuna ihtiyacınız var bunuda mağazamızdan edinebilirsiniz fakat tavsiyemiz sarımsağı taze alıp dövmenizdir bununla uğraşmak istemezseniz toz sarımsak ilede ilerleyebilirsiniz kendiniz dövecek iseniz her 1 kg kıyma için 1 baş(6-7 diş) sarımsak dövünüz.
Cevizli sucuk, Köme,veya Orcik(Gürcüce: ჩურჩხელა; “çurçh'ela”, Rusça: Чурчхела "çurçhela"), kökeni Gürcistan olup Gürcü ve Anadolu mutfağında önemli yere sahip olan mum şekilli tatlıdır. Gürcü mutfağında özellikle yeni yılda ve bayramlarda tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri