Kolon bindirme ve sarılma bölgesindeki etriye aralığı minimum 5 cm olabilir, daha küçük tasarlanmamalıdır. Kolon boyuna donatının çapının 14 mm'den etriye donatı çapının ise 8 mm'den daha küçük olmayacak şekilde tasarlanmasına dikkat edilmelidir. 150 mm'den büyük olmayacaktır.
Kolonların en küçük boyutu 300 mm.'den küçük olamaz. Kolonda Maksimum Pursantaj Aşıldı. Dairesel kolon çapı 350 mm'den küçük olamaz. Kolonların en küçük boyutu 300 mm.'den küçük olamaz.
Ancak uygulamadaki aksamalar göz önüne alındığında bir kolonun en kısa kenarının en az 40 cm olması gerektiği ortada. Bu nedenle de en küçük kolon boyutunun 40 cm x 40 cm olması gerekiyor. Yani örneğin; yapınızın bodrum dahil yüksekliği 30 metre ise; bir kolonun dar kenarı en az 60 cm olmalı.
Çap olarak, çekum en geniş olanıdır, ortalama olarak sağlıklı kişilerde 9 cm'den biraz daha küçüktür ve enine kolonun çapı ortalama 6 cm'den azdır.
Kolonun en kesit genişliği veya yüksekliğinden pas payının çıkarılmasıyla bulunur. Örneğin 50 x 50 cm. bir kolonda, Çiroz yükseklik ölçüsü : 50 – (2 x pas payı) Çiroz yükseklik ölçüsü : 50 – (2 x 2) = 46 cm olarak bulunur.
İlgili 24 soru bulundu
Kolon bindirme ve sarılma bölgesindeki etriye aralığı minimum 5 cm olabilir, daha küçük tasarlanmamalıdır. Kolon boyuna donatının çapının 14 mm'den etriye donatı çapının ise 8 mm'den daha küçük olmayacak şekilde tasarlanmasına dikkat edilmelidir. 150 mm'den büyük olmayacaktır.
TBDY 2018'e göre minimum kolon boyutları nedir? TBDY 2018'e göre minimum kolon koyutları 30cm x 30cm olmalıdır. Rahmetli Profesör Doktor Ahmet Topçu ise en az 30cm x 40cm kolon boyutlarını önermiştir.
Tapu kayıtlarında kargir olarak geçen yapılarda ise binanın ya da evin taşıyıcı bölümlerinde kolon ve kiriş bulunmaz. Buna ek olarak arsayı siz satın almadan önce inşa edilen ev de kargir olabilir ve inşasında beton ya da tuğla yerine ahşap malzemeden faydalanılmış olabilir.
Kısa kolon davranışı, yapı elemanlarında donatı çeliğinin akmaması durumunda depremin enerjisi yeterince sönümlenemeden elemanların kesme kapasitelerinin aşılmasıyla gevrek bir şekilde göçme hasarının oluşmasıdır. gözükmektedir. Bu nedenle kolonun net boyu azaldıkça kolona etkiyen kesme kuvveti yükselecektir.
deprem yönetmeliğine göre kolonlarda en az 6 tane 14lük veya 4 tane 16lık bulunması gerekiyor.
Kolonlar için ortalama 1.5 ton ve tabliye için yine ortalama 1.5 ton demir gider. 120 metrekare bir ev için ortalama olarak 7.5 ton civarında demir harcanır. 120 metrekare bir dairenin metrekaresine ortalama olarak 35-45 kg arasında demir gitmektedir.
Kolonlarda bir çatlak veya alanın daha verimli kullanılması için kesilen bir kolon bölümü varsa binanın temelinde inceleme yapılmalıdır. İnşaat demiri en az 6 tane 14'lük yahut 4 tane 16'lık bulunması gerekmektedir. Etriyenin de minimum 8'lik olması gerekmektedir.
6-6.5m arası olmalı fazlası zarar. yorum yapmak için birçok parametre gerekli.
Kolon 1m x 1m ise ve yapı aksını kolonun en dış kenarı kabul edersek en fazla bir metre geçilir. Kolonu dikersiniz bir metre geçmiş olursunuz. İşin esprisi bir yana sadece mimari olarak sorduğunuzu varsayarsak betonarme bir yapı için 15-20 metreye kadar geçebilirsiniz.
Binalar kolon kesilmesiyle çökebilir, bina üzerinde yer alan bütün kolon ve kiriş elemanlarının kendine özel görevleri bulunmaktadır, bunları kaldırıp yerine farklı daha küçük veya farklı malzemeden yapılmış eleman koymak yapısal sürekliliği bozar; bu inşaat mühendisliğinde kabul edilemeyecek bir hatadır" dedi.
Kolon sarılma bölgesi
Her bir kolonun alt ve üst uçlarında sarılma bölgeleri oluşturulur. Sarılma bölgelerinin her birinin uzunluğu kolon serbest yüksekliğinin 1/6 'sından, kolon en büyük kesit boyutunun 1.5 katından ve 500 mm 'den daha küçük olmayacak şekilde düzenlenir.
Kısa kolon yüksekliği, uygulamada aydınlatma amacıyla genellikle 40-50 cm kadar bırakılmaktadır. Deprem kuvvetleri nedeniyle oluşacak kesme kuvvetleri kısa kolonda yeterli önlemler alınmaz ise büyük hasarlara neden olmaktadır.
Yönetmelikte yapılan değişiklikler kapsamında; konut binalarının zeminindeki iş yerlerinin zemin kat yüksekliği 4,5 metreyi geçmeyecek. Bu yapılarda; depreme dayanıklı perde duvarlı sistem zorunlu olacak, kısa kolon oluşturulmayacak. Asma kat yapılamayacak.
Herhangi bir kolona, herhangi bir nedenle, hesapladığımızdan daha fazla kesme kuvveti etkiliyorsa, bu etkiye kısa kolon etkisi denir. Dikkat ederseniz kesme kuvvetinden bahsediyoruz. Kesme kuvvetinin adının geçtiği her yerde gevrek davranış söz konusudur ve tehlikelidir. O halde kısa kolon etkisi de tehlikelidir.
Yığma yapılar genelde çok katlı değildir. Mimarlara göre düzenli bakımı yapılan ve duvarları hasar görmemiş yapıların güvenli olduğu söyleniyor. Ancak kolonu olmayan yüksek yapıların taşınması için duvarlar yeterli olmayabilir. Bu yüzden binalarda deprem yönetmeliğine uygun kolonların bulunması gerekiyor.
Yüksek katlı binaların depreme karşı güvensiz olduğu düşünülebilirken, uzmanlar ise 1 ve 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzerindeki binaların depreme karşı daha güvenli olduğunu belirtti.
Zeki Gündüz, ahşap ve yığma tuğlalı binaların deprem esnasındaki mukavemetine ilişkin, "Yığma tuğlalı binaları kurallarına uygun yaptığınız zaman bütün duvarlar taşıyıcı sistem olarak vazife görüyor. Dolayısıyla binanın depreme karşı dayanımı daha da artmış oluyor." dedi.
Kolonun kesildiğini anlamak zor olsa da bazı şekillerde fark etmek mümkün. Kendi dairenizde kolonun nerde olduğunu biliyorsanız alt katlara indiğinizde o kolonu görmüyorsanız kesilme işleminin gerçekleştiği anlaşılabilir. Çünkü kolonun temele kadar sürekli olması gerekli.”
Dairesel kolonlar özellikle etriye yerine fret kullanıldığı zaman taşıma gücü açısından dikdörtgen kesitli kolonlara karşı üstündür. Fretler sayesinde sürekli bir hale gelen kolonun çekirdeği dikdörtgen kesite göre avantaj sağlar.
Betonarme bir kiriş yüksekliği, kendine bağlanan döşemelerin yüksekliğinin en az üç katı olmalıdır. Bir betonarme kirişe bağlanan döşeme 12 cm yüksekliğinde ise, kiriş yüksekliği 12×3=36 cm(en az) olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri