20'lik diş çekimi sonrası oyuk bölge dikişlerle beraber birkaç hafta içinde kendini toparlar. Genellikle 10 gün içinde dikişler alınır. Ortalama 1 ila 3 hafta arasında ağrı hissedilen bölge görünürde tamamen iyileşir. Kemiğin tamamen kendini toparlaması ise 6 ay alabilir.
Diş çekimi sonrası yara yerinin kapanması, açılan yaranın büyüklüğüne ve bireyin yara iyileşme hızına göre farklılık göstermektedir. İyileşme süresi ortalama 7 gün olsa da daha komplike diş çekimlerinde bu süre 3 haftaya kadar uzayabilmektedir.
-Çekimden 1 gün sonra ağız bakımınıza eskisi gibi devam edebilirsiniz. -İşlem sırasında dikiş kullanıldıysa doktordan kontrol randevusu alın. –Yirmilik diş çekimi sonrası oluşan boşluk, işlemden 2 gün sonra diş eti tarafından üstü örtülür. 2-3 ay sonra ise kemik, boşluğun içini tamamen doldurur.
Yaklaşık 2 gün sonra da yumuşak doku (diş eti) çekim boşluğunun üzerini kapatmaya başlar. Sonraki aşama kemik oluşumudur; 2-3 ay içerisinde boşluk kemikle dolacaktır.
Çünkü olması gereken 20'lik dişler, diş etinde yeterli alan bulamayıp gömülü kalır.
İlgili 39 soru bulundu
Peki gömülü diş çekilmez ise ne olur, çıkamayan diş zamanla sık sık apse yapmaya başlar ve şişer, yan büyüyen diş diğer dişlere baskı yaparak şekil bozukluklarına ve ağrıya sebep olur. Gömülü kalan dişler besin birikmesine sebebiyet vererek diğer dişlerde çürümeye neden olabilir.
Gömülü diş kendiliğinden çıkar mı? Gömülü dişin kendiliğinden çıkması dişin kemik içindeki konumuna bağlıdır. Bazen kemik içindeki konumuna bağlı olarak gömülü dişler kendiliğinden çıkabilmektedir.
Dişin çekildiği yerde olan boşluk günümüzün modern diş tedavi yöntemlerinden biri olan implant diş tedavisi ile doldurulur. Diş çekimlerinde boş kalan dişin yerini doldurmak için implant tedavisi en uygun tedavi seçeneklerinden birisidir.
2 – Çekilen Dişin Yeri Neden Kapanmaz? Farklı sebeplere bağlı olarak 'diş çekim boşluğu kapanmıyor' şikayetleri oluşabilmektedir. Bunların başında; hastanın yaşı, dikkati, yapılan müdahale, beslenme şekli etkilidir. Diğer taraftan ağız hijyeni de oldukça önemli bir durumdur.
Gömülü ve yarı gömülü dişlerin çekilmesi ise daha zordur. Sorunlu yirmilik dişler, 20'lik diş ameliyatı olarak bilinen küçük bir cerrahi müdahale yardımı ile çekilir. Bu tip cerrahi uygulamalar, ağız ve çene cerrahlarının uzmanlık alanına girmektedir.
Eğer diş hekiminiz yirmilik dişlerinizin çekilmesini tavsiye ediyorsa panik yapmayın. Dişinizi çektirdikten sonra eski halinize geri döneceksiniz. Aslında, üçüncü büyük azı dişleri (yirmilik dişler) ağız sağlığınızı etkilemeye başladığında bunları çektirmek, verebileceğiniz en doğru karardır.
Dişler çene kemiğine bağlı olduğundan çekim sonrasında kemik ortaya çıkar ve siz çekilen dişten parça kaldığını düşünebilirsiniz. O yüzden o bölgeyle hiç ilgilenmeyin. Birkaç gün içerisinde açık kemiğin üzeri dişetinizle örtülecektir.
Tüm parçalar tamamen çıkarıldıktan sonra dikiş atılarak operasyon bölgesi kapatılmaktadır. Dikişleriniz 7 ila 10 gün sonra alınır. Gömülü olan yirmilik diş çekimi sonrasında, işlem yapılan alanda kan pıhtısının bozulması durumunda, hastada alveolit gelişebilir.
Ayrıca, çekilen dişin eksikliği çene kemiği erimesine de neden olabilir. Bu nedenle, diş çekimi sonrasında boş kalan yere implant, köprü veya protez gibi uygun bir yöntemle diş yerleştirilmesi önerilir. Bu konuda diş hekiminiz size en uygun seçeneği önerecektir.
Kökü ağızda kaldığı durumlarda diş yani ağızdaki kalan diş kökü diş etine etki eder, kemiğin bozulmasına ve diş eti hastalığına yol açabilir. Bu enfeksiyon, dişin tamir edilmesi veya daha sonraki tedaviler için zorluk yaratabilir ve daha sonra daha fazla cerrahi müdahale gerektirebilir.
Dişlerin çekilmesiyle dişler arasında boşluk olabiliyor. Bu dişlerin arasında ki boşluk kaymalarla kapanabilir. Oluşan kaymalar ağız ve çene bozuklukları yaşatabilir.
Diş çekim boşluğu hekim tarafından uyuşturulur. Oksijenli su ya da serum fizyolojikle yıkanır. Daha sonra alveol kemiği kanatılır ve iltihabın olduğu bölge temizlenerek bölgeye ağrı kesici özelliği olan bir ilaç enjekte edilir.
Diş çekimi sonrası, diş boşluğundaki kan pıhtısının bozulması sonucu çekilen diş yerinin beyazlaması normal bir durumdur. Bu durum, genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
Diş çürüğünün ilerlediği durumlarda dişteki çürük bölge temizlendikten sonra dişte oluşan boşluk dolgu maddesiyle kapatılır. Diş dolguları gümüş amalgam ve kompozit reçine gibi farklı maddelerden yapılabilir.
Diş çekimi sonrası diş üzerine konulan tampon en az yarım saat diş üzerinde kalmalıdır. Sızıntı olarak kanama varsa tamponu değiştirin. Yarım saat sonra attığınız tampon yerine başka tampon koymayın. Oluşan pıhtının bozulmaması gerekiyor.
Çekim bölgesinde tahrişe neden olabilecek sıcak, acılı yiyeceklerden kaçının. Çekim sonrası 24 saat süre ile sigara içmeyin ve alkol almayın. Mümkünse çekimden hemen sonra araba kullanmayın. Diş çekiminden sonra mümkünse başınızın altına yüksekçe bir yastık koyup, dinlenin.
Diş çekimi yapılan bölgenin komplikasyonlardan arınıp implant için uygun hale gelmesi için 2 ile 3 ay beklenmesi yeterli bir süredir. Bekleme süresi ardından yapılan kontroller sonucunda tedaviye başlanabilir.
Gömülü 20 lik dişlerin çıkarılmaması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu durumun nedeni, gömülü dişin etrafındaki diğer dişlere, çene kemiğine ve yumuşak dokulara zarar verebilecek olmasıdır. En yaygın sorun, dişin etrafındaki dişlere baskı yapmasıdır.
Gömülü 20'lik Diş Nasıl Anlaşılır? Gömülü yirmi yaş dişleri diş röntgeni ile kolay bir şekilde anlaşılabilmektedir. Dolayısıyla dışarıdan görünmeyen, yatay olarak çıkmış ya da yarı gömülü olan yirmilik dişler röntgende incelenebilmektedir.
Gömülü 20'lik dişler, ilk etapta bir belirti vermediğinden yalnızca doktor kontrolünde fark edilir. Ancak diş eti altında gelişmeye başlayan 20'lik dişler, zamanla kendini hissettirmeye başlar. Diş etlerinde oluşan kırmızılık ve şişlik en sık hissedilen belirtiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri