Tamamen gömülü 20 yaş dişleri komşu dişlerde; çürük, diş eti iltihabı veya çevre dokularda kistik oluşumlara sebep olmadıkları sürece çekilmek durumunda değillerdir. Radyolojik ve klinik olarak takip edilmeleri yeterlidir. Kısmen Gömülü 20 Yaş Dişleri Hayati Tehlike Oluşturabilir!
20 yaş dişlerin sürmesi esnasında; etrafında folikülün (kılıf) rezorbe olmaması nedeniyle kist oluşumları görülebilir. Bu oluşumlar büyüyerek, çene kemiğinde aşınmalara neden olur. Ayrıca kemikte büyük boşlukların oluşumuna ve buna bağlı olarak da çene kemiğinin zayıflamasına yol açar.
Gömülü dişlerinizin hepsi çekilmek zorunda değildir. Çene yapısına göre diş hekimi, en sağlıklı kararı vererek uygular. Eğer diş, çevresindeki dişlere ve diş etine zarar vermiş veya verebilecek durumda ise dişinizin alınması en uygun karar olabilir.
Peki gömülü diş çekilmez ise ne olur, çıkamayan diş zamanla sık sık apse yapmaya başlar ve şişer, yan büyüyen diş diğer dişlere baskı yaparak şekil bozukluklarına ve ağrıya sebep olur. Gömülü kalan dişler besin birikmesine sebebiyet vererek diğer dişlerde çürümeye neden olabilir.
20'lik dişleriniz hiçbir şikayete ya da belirtiye neden olmadan, kendiliğinden çıkabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Gömülü dişler ağrılı olup, enfeksiyona yol açabilirler. Komşu dişe veya diş köküne baskı yaparak zarar verebilirler. Eğer gömülü dişi çevreleyen kese sıvı dolup, kistik bir yapı oluşturacak şekilde genişlemeye başlarsa daha ciddi sorunlar ortaya çıkar.
Gömülü 20'lik Diş Nasıl Anlaşılır? Gömülü yirmi yaş dişleri diş röntgeni ile kolay bir şekilde anlaşılabilmektedir. Dolayısıyla dışarıdan görünmeyen, yatay olarak çıkmış ya da yarı gömülü olan yirmilik dişler röntgende incelenebilmektedir.
Bazı insanlara oldukça korkutucu gelebilmektedir. Ancak gömülü dişin ameliyatı çok zor bir işlem değildir. Ameliyat öncesi bölgesel ya da genel anestezi yapılmakta ve hastanın acı hissetmesinin önüne geçilmektedir. İşlem esnasında herhangi bir zorluk çekilmemektedir.
Dişlerin dizili olduğu çene kemiğinde dişlerin ağız ortamına çıkmaları için yeterli yer bulunmaması, 20 yaş dişinin anormal bir konumda bulunması veya 20 yaş dişlerinin çevresinde bulunabilecek çenelere ait kist veya tümörlerin varlığı bu dişlerin kısmen veya tamamen gömülü kalmalarına sebep olabilmektedir.
Diş etlerinde oluşan kırmızılık ve şişlik en sık hissedilen belirtiler. Genellikle beraberinde gömülü 20'lik diş ağrısı da oluşur. Ayrıca bu şişliklerin zaman içerisinde hassaslaşıp kanama riski de bulunur. Özellikle sabah uyandığınızda baş ağrısı ile karıştırabileceğiniz çene ağrısı yaşayabilirsiniz.
Diş çekme işlemi pek çok kişi tarafından korkulan bir işlem olmasına rağmen uygun anestezi yapıldığında 20'lik diş çekimi dahi zor bir işlem değildir.
Operasyon sonrasında kanama, ödem, enfeksiyon gibi riskler normal diş çekiminde olduğu gibi 20'lik dişlerde de vardır. Sinire yakın operasyonlarda sinirlerin zarar görme riski bulunur. Özellikle alt çene işlemlerinde zedelenme görülebilir.
Tüm parçalar tamamen çıkarıldıktan sonra dikiş atılarak operasyon bölgesi kapatılmaktadır. Dikişleriniz 7 ila 10 gün sonra alınır. Gömülü olan yirmilik diş çekimi sonrasında, işlem yapılan alanda kan pıhtısının bozulması durumunda, hastada alveolit gelişebilir.
Yirmilik dişler, halk arasında 20 yaş dişleri olarak da adlandırılan, en son çıkan yetişkin dişleridir. Çenenin en arka kısmında yer alan azı dişleri olan 20lik dişler genelde çene yapısına uyum sağlamamaları nedeniyle çoğu bireyde ağrı, apse oluşumu ve rahatsızlıklara yol açar.
Gömülü diş kendiliğinden çıkar mı? Gömülü dişin kendiliğinden çıkması dişin kemik içindeki konumuna bağlıdır. Bazen kemik içindeki konumuna bağlı olarak gömülü dişler kendiliğinden çıkabilmektedir.
Dişte oluşan ağrı, çenenin ağrımasına da yol açar. Bundan dolayı 20 yaş dişi çene ağrısını da tetikler. Özellikle 20 yaş dişi çıkarken kulağın alt kısmı ve çene arasındaki bölümle, göz ve şakak kısmında yoğun ağrı ve şişlik yaşanabilir. Dişlerin fırçalanması, yemek artıklarının temizlenmesi gerekir.
Gömülü diş ameliyatı en zor pozisyonda bulunan gömülü diş ameliyatında bile ağrı ve acı hissedilmez. Lokal anestezi ile ameliyat bölgesi birkaç saat uyuşuk kalacak biçimde uyuşturulur. Dolayısıyla doğru anestezi tekniği ile işlem esnasında ağrı ve acı hissedilmez.
20'lik Diş Neden Geç Çıkar? Her ne kadar adı 20'lik diş olsa da, 20 yaşında çıkacak diye kesin bir sonuç yoktur. Bazen 17 yaşında çıkan bu diş, bazen ise 30 yaşına kadar bile çıkmayabilmektedir.
Üçüncü azı dişleri, ortalama 20 yaşında sürecini tamamladıkları için '20 yaş dişi' olarak isimlendiriliyor ama bu dişler bazı kişilerde 50 yaşında bile çıkabiliyor.
Gömülü diş ameliyatı ortalama 1 saat sürer ve hasta uyutularak (genel anestezi) ya da sinir bloklarışeklinde bölgesel uyuşturmalarla yapılabilir. Hastalarda sinir blokları ile ilgili kalıcı uyuşukluklar tariflenmiştir. O nedenle genellikle hastanın uyutulmasını ya da dişin lokal olarak uyuşturulmasınıönermekteyim.
Doğru açıyla çıkmış 20'lik diş ameliyatları kısa sürse de gömülü, yan gömülü dişlerin ameliyatları 30-40 dakika arasında sürebilmektedir.
Ağrı yapan gömülü dişlerin tek tedavisi vakit kaybetmeden çekilmesidir. Aksi takdirde önündeki dişin de kaybına neden olabilir veya uzun süreçte kist oluşturabilir. Diş hekimine gidene kadar geçen süreçte ağrı kesici ilaçlardan yararlanmak mümkündür. Bazı durumlarda ise ilgili bölgede veya yüzde şişlik oluşabilir.
Diş eti odaklarının kanamasından sonra bakteriler kan dolaşımına doğru ilerler. Bu süreçte kanamalı bölgelerden kan dolaşımına karışan bakteriler kalp hastalıklarını tetikleyebilmektedir. Yani diş çürükleri kalbe zarar verir mi sorusunun ilk yanıtı 'evet' olacaktır.
Gömülü yirmilik dişler ağrı, diğer dişlerede hasar oluşumu ve diğer diş sorunlarına neden olabilir. Bazı durumlarda, gömülü yirmilik dişler hiçbir belirgin veya acil soruna neden olmayabilir. Ancak bu dişler temizlenmesi zor olduğu için diş çürümesi ve diş eti hastalıklarına karşı diğer dişlerden daha savunmasızdır.
20 yaş dişleri ağız içine yerleşen son dişlerdir. Halsizlik gibi belirtiler yaşamanızın nedeni, bu dişlerin çıkarken yarattığı bazı sorunlardan kaynaklanabilir. Ağızda yeterli alan olmadığında sıkışabilir veya yanlış yönde çıkabilir. Bu durum iltihaplanma, şişlik ve ağrıya neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri