Genellikle bu işlemin hazırlık aşamasıyla birlikte 15 ila 20 dakika içerisinde tamamlandığını söyleyebiliriz. Ancak 20 lik dişin çekimi ya da dişin gömülü olması gibi durumlarda işlem süresi de uzayabilir. Dişin konumuna ve durumuna bağlı olarak diş çekme işleminin 1 saate kadar uzayabileceğini belirtmek mümkün.
Bölge tamamen uyuştuktan sonra ise diş çekimi işlemi gerçekleşir. Hastalar işlem sırasında, bölgenin uyuşuk olması sebebiyle herhangi bir ağrı veya acı hissetmezler. Oldukça kısa süren çekim işlemi için hastalar dinlenmeleri için eve gönderilirler.
20 Yaş Diş Çekimi Zor Mu? Gömülü yirmilik dişlerin çekiminde diğer dişlerin çekiminde olduğu gibi diş etleri ve çene uyuşturulur. Lokal anestezi kullanılan işlemde hastanın işlem boyunca ağrı veya sancı hissetmesi engellenir. Lokal uyuşturma sayesinde işlem sırasında hasta herhangi bir zorlukla karşılaşmaz.
Sedasyonda, alınacak yirmilik dişlerin etrafındaki bölgeleri uyuşturmak için ayrıca lokal anestezi de kullanılır. Sedasyon için gerekli anestezi, damar içinden verilmektedir. Genel Anestezi: Bilinciniz tamamen kapalı olur. Hiç ağrı hissetmez, operasyona dair hiçbir şey hatırlamazsınız.
Tek seferde çekebileceğiniz diş sayısında bir sınırlama yoktur. Aynı işlem sırasında birden fazla diş çekimi nadir olmakla birlikte, şiddetli diş çürüğü olan hastalarda bazen tek seçenek olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
18-22 yaş arası gibi erken yaşlarda çekildiğinde daha problemsiz bir çekim süreci geçirilebilmektedir. İlerleyen yaşlarda çene kemiğinin esnekliğini yitirmesi ile beraber yirmilik dişlerin çekilmeleri de çok daha zor olmaktadır.
Gömülü diş cerrahisi nedir? 17-25 yaş aralığında kendini gösteren 20 yaş dişleri, ağızda sürme sonucu üçüncü azı dişler olarak çıkar ve çekilmeleri zorunlu değildir. Eğer; bu dişler, ağız içerisinde düzgün ve karşısında bir diş ile kapanacak şekilde çıkıyorlarsa çekilmeyebilirler.
Açılan bu kesi yardımıyla diş çok daha rahat bir şekilde çekilebilir. Diş çekimi ve bölgenin temizlenmesinin ardından diş etine dikiş atılır. Bu dikişler operasyondan belirli bir süre sonra alınmalıdır.
Kadınlardaki adet dönemi diş çekimine direkt bir engel oluşturmamaktadır.
Bu dişler, genellikle arka kısımlarda bulunan ve ağız hijyenine ulaşılması zor olan dişlerdir. Bu nedenle, yeterli temizlik sağlanamazsa, dişlerde çürük oluşma riski artabilir. Eğer 20'lik dişler çene yapısına uygun şekilde çıkmazsa, çevresindeki dişlere baskı yapabilir.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Diş çekiminden sonraki 2 saat boyunca yemek yenmesi önerilmez. 24 saat boyunca ise aşırı sıcak, aşırı soğuk ve çok katı besinler tüketilmemelidir.
Diş çekiminden sonraki birkaç gün içinde sıkı ve ağır egzersizler ya da sporlar yapmamaya dikkat edin. Ayrıca sigara ve alkol tüketmeyin. Ağız bakımı için dişlerinizi fırçalarken 20 yaş dişlerinin olduğu bölgeye fazla temas etmemeye çalışın. Buna ek olarak tuzlu su karışımıyla ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
Sinire yakın operasyonlarda sinirlerin zarar görme riski bulunur. Özellikle alt çene işlemlerinde zedelenme görülebilir.
Yaklaşık 2 gün sonra da yumuşak doku (diş eti) çekim boşluğunun üzerini kapatmaya başlar. Sonraki aşama kemik oluşumudur; 2-3 ay içerisinde boşluk kemikle dolacaktır. Çekimden sonra 2 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz. 2 gün boyunca sıcak gıdalar ve içecekler tüketmemelisiniz.
Gömülü diş, yanındaki dişlerin hareketine neden olabilir ve çapraşıklığa yol açabilir. Bu durum, dişler arasındaki uyumun bozulmasına ve estetik açıdan olumsuz bir görüntünün ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca, dişler arasındaki boşluklar, yiyecek kalıntılarının birikmesine ve diş çürüğüne de yol açabilir.
20'lik Diş Çekimi Sonrası Sinir Zedelenmesi
Sinirler 20'lik dişin çıkarıldığı bölgede bulunur ve ameliyat sırasında bu sinirlerin zarar görmesi sonucunda hissizlik, uyuşukluk veya ağrı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Genellikle bu işlemin hazırlık aşamasıyla birlikte 15 ila 20 dakika içerisinde tamamlandığını söyleyebiliriz. Ancak 20 lik dişin çekimi ya da dişin gömülü olması gibi durumlarda işlem süresi de uzayabilir. Dişin konumuna ve durumuna bağlı olarak diş çekme işleminin 1 saate kadar uzayabileceğini belirtmek mümkün.
Diş çekimi yapılacağı zaman tok karnına gelmeniz uygundur. Cerrahi diş çekimi öncesinde, ağzınızın antiseptik (mikrop öldürücü) gargara ile çalkalamanız ya da dişlerinizi fırçalamanız, diş çekimi sonrasında meydana gelebilmesi ihtimal iltihaplanmaları önlemeye yardımcı olacaktır.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hastalardan çekim sonrasında tükürmemeleri istenir.
Kan yutmanızda bir sakınca yoktur. Diş çekimi sonrası kanamada ağız içerisinde kanamayı biriktirip vakumlayarak tükürmeniz pıhtılaşmayı engelleyip kanamanın devam etmesine neden olur. Ancak aşırı kanama durumunda veya sürekli kan yutma durumunda doktorunuza başvurmanız önemlidir.
Yutkunma zorluğu ne kadar sürer? Genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir.
İki 20'lik Diş Aynı Anda Çekilir mi? 20'lik dişler zorunda olmadıkça, aynı anda çekim yapılması çok doğru değildir. Fakat en uygun görülen ve sağlıklı olan yöntem aynı bölgedeki alt ve üstten olmak üzere 2 adet 20'lik diş çekmektir.
Basit diş çekimi: Uygulanan en kolay methoddur. Bu çekim yönteminin uygulanması için 20'lik dişin, diş etini patlatıp ağızda görünür durumda olması gerekmektedir. Ağızınızın o bölgesi uyuşturularak hissizleştirilir. Ardından diş hekimi dişi özel aletler ile gevşetir ve çekim işlemi yapılır.
20'lik diş ağrısı nerelere vurur? Sorusu çok yaygındır. Genellikle 20'lik diş ağrısı başa, kulağa ve boyna vurmaktadır. Ayrıca ağrı çenenin tamamına yayılarak genel olarak ağızda ağrıya neden olabilir. 20'lik diş ağrısı ilerlediğinde lenflerin de şişmesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri