Çene yapısı uyumlu olan kişilerde, 20 yaş dişlerinin çekilmesi zorunlu değildir. Bazı durumlarda da 20'lik dişe uygun olmayan çene yapısı yüzünden, diş yanlış açıyla çıkmaya başlar. Buda dişin diş etine gömülmesine ve dışardan bakıldığında gözle görülmemesine sebep olur.
Diş hekimleri genellikle 20'lik dişlerin cerrahi olarak alınmasını tavsiye eder. Bazı diş hekimleri ise sağlıklı 20'lik diş çekimini doğru bulmazlar. Zaten yirmilik dişlerin çıkması için yeterli alan varsa ve herhangi bir sorun yoksa dişler çekilmez.
Gömük dişler bulunduğunda, Dişin üzerinde herhangi bir çürük olmadığı halde diş yerinde duramayacak derecede sallanıyorsa, Genel olarak üçüncü büyük olan azı dişlerin çenede yer sıkışıklığı yaratması durumunda çürük ve ağrı gibi durumlara neden olması halinde.
Her 20 yaş dişi çekilmeli diye bir zorunluluk yoktur. Toplumda 20 yaş dişleri çok gereksiz gibi bir algı var. Aksine 20 yaş dişleri fonksiyon gördüğü yani karşısındaki dişle üst üste kapanabildiği takdirde normal herhangi bir dişten hiç farklı değildir.
Ağrımayan 20'lik Diş Çekilir mi? Eğer 20'lik yaş dişinde herhangi bir ağrı ya da sızı yoksa çekilmesi için bir süre beklenebilir ancak bu durum kişiden kişiye göre değişir. Diş hekim kontrollerini bu aşamada aksatmamakta yarar olacaktır. Diş hekimi uygun görürse dişi çekebilir ya da bir süre daha bekleyebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Çekim Sırasında olabilecek komplikasyonlar:
Normal bir çekimde olabilecek kanama, ödem ve enfeksiyon riski bu dişlerde de vardır. Özellikle alt 20 yaş dişi çekimi sonucunda sinir zedelenmesi olabilir. Vakaların %10-12sinde birkaç günlük, %1inde birkaç haftalık bir hissizlik olabilir.
Eğer operasyon sonrasında ağız hijyenine gereken önem verilmezse 20'lik diş çekimi sonrası iltihap sorunu yaşanabilir. Uzmanlar, hastanın durumu ve isteklerini göz önüne alarak işlemi genel anestezi altında da yapabilir. Ancak lokal anestezi sırasında verilen doz sayesinde de ağrı veya acı hissedilmez.
Bu durumda çene kemiğinde şişlik, ağrı ve enfeksiyon riski artar. Sıkışma ve sürme problemleri: yirmilik dişler, çene yapısına uygun şekilde sığmazsa sıkışma ve sürme problemlerine neden olabilir. Bu durumda, diğer dişlerin üzerine baskı yapabilir, sıkışabilir veya yanlış yönde çıkabilir.
Eğer diş hekiminiz yirmilik dişlerinizin çekilmesini tavsiye ediyorsa panik yapmayın. Dişinizi çektirdikten sonra eski halinize geri döneceksiniz. Aslında, üçüncü büyük azı dişleri (yirmilik dişler) ağız sağlığınızı etkilemeye başladığında bunları çektirmek, verebileceğiniz en doğru karardır.
Dişte oluşan ağrı, çenenin ağrımasına da yol açar. Bundan dolayı 20 yaş dişi çene ağrısını da tetikler. Özellikle 20 yaş dişi çıkarken kulağın alt kısmı ve çene arasındaki bölümle, göz ve şakak kısmında yoğun ağrı ve şişlik yaşanabilir. Dişlerin fırçalanması, yemek artıklarının temizlenmesi gerekir.
Gömülü 20 lik dişlerin çıkarılmaması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu durumun nedeni, gömülü dişin etrafındaki diğer dişlere, çene kemiğine ve yumuşak dokulara zarar verebilecek olmasıdır. En yaygın sorun, dişin etrafındaki dişlere baskı yapmasıdır.
Akut iltihaplı bir diş ortalama 1 hafta antibiyotik kullanarak tedavi edilmeden çekilmez! Çekilirse, iltihabın kana karışması ya da komşu dokulara yayılması gibi çok hayati problemler doğmasına neden olabilir!
Diş çekimi sonrası hekiminizin yerleştirdiği tamponu 15-20 dakika kadar sıkıca ısırın ve normal olarak yutkunun. Tükürüğün ağızda biriktirilmesi ve sürekli olarak tükürmek kan pıhtısının oluşmasını engelleyip kanamanın devam etmesine neden olabiliyor.
Genetik olarak zayıf ve küçük yapılı dişlere sahip olan kişilerde 20 yaş dişlerinin bazıları ya da tümü herhangi bir sağlık sorunu oluşturmadan kemik içinde gömülü hâlde kalabilir. Bu durum, kişide dört tane 20'lik diş bulunmadığı anlamına gelmez.
20'lik Diş Çektirilmeli mi? Halk arasında 20 yaş dişlerinin çabuk çürüyen, gereksiz ve çıkar çıkmaz çekilmeleri gereken dişler olduğuna inanılır. Tam tersine, düzenli bir şekilde çıkıyor ve diş dizisini bozmuyor ise mutlaka korunması gerekmektedir.
Gömülü ve yarı gömülü dişlerin çekilmesi ise daha zordur. Sorunlu yirmilik dişler, 20'lik diş ameliyatı olarak bilinen küçük bir cerrahi müdahale yardımı ile çekilir. Bu tip cerrahi uygulamalar, ağız ve çene cerrahlarının uzmanlık alanına girmektedir.
Diş çekimi sonrası neden tükürülmez? Sürekli olarak tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar.
Kökü ağızda kaldığı durumlarda diş yani ağızdaki kalan diş kökü diş etine etki eder, kemiğin bozulmasına ve diş eti hastalığına yol açabilir. Bu enfeksiyon, dişin tamir edilmesi veya daha sonraki tedaviler için zorluk yaratabilir ve daha sonra daha fazla cerrahi müdahale gerektirebilir.
Normal şartlarda bir insanın alt ve üst çenesinin her iki köşesinde birer tane olmak üzere, toplam 4 adet 20'lik diş kökü bulunur. Ancak bazı insanlarda 20'lik dişlerin tamamı çıkmayabilir, dişler gömülü halde kalabilir ya da yamuk hizalanmış olabilir.
20'lik dişin çıkmaya başladığını, diş etlerinizde oluşan hassasiyetten anlayabilirsiniz. Bazen belli belirsiz bazen de kuvvetli bir baş ağrısı duyabilirsiniz. Genelde çene ve kulaktan boyna doğru yayılan ağrı ve lenf bezlerinde oluşan şişlik, bize 20'lik dişimizin çıkmak üzere olduğunun habercisidir.
20'lik diş çekimi sonrası kanama genellikle çekim işleminden hemen sonra başlar ve ilk birkaç saat içinde yoğunlaşabilir. Daha sonra kanama yavaşlar ve genellikle 24 saat içinde durur. Ancak bazı durumlarda hafif kanama veya pembe renkli tükürük birkaç gün daha devam edebilir.
20'lik Diş Neden Geç Çıkar? Her ne kadar adı 20'lik diş olsa da, 20 yaşında çıkacak diye kesin bir sonuç yoktur. Bazen 17 yaşında çıkan bu diş, bazen ise 30 yaşına kadar bile çıkmayabilmektedir.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Genel Anestezi ile 20'lik Diş Çekimi
Özellikle ağız içinin dar olması ve cerrahi işlemin zor yapılacağı durumlarda genel anesteziden yararlanılmaktadır. Diş çekiminde genel anestezi uygulaması 20'lik dişlerin gömülü olduğu durumlarda hastanın az ağrı hissetmemesi için yapılmaktadır.
Her diş çekimi sonrası veya her ağrı durumunda antibiyotik yazılmasına gerek yoktur. Yapılan operasyona göre doktorunuz tarafından antibiyotik yazılmasına ihtiyaç duyulabilmektedir. Ancak iyileşme periyodunda enfeksiyon başlamasına bağlı olarak doktorunuz size antibiyotik reçete etme ihtiyacı duyabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri