2023 BES Maksimum Devlet Katkısı Ne Kadar? Bireysel Emeklilik Sistemi - BES Maksimum Devlet Katkısı 2023 yılı için 42.160,50 TL olarak belirlendi. Yani 2023 yılı brüt asgari ücret toplamı olan 140.535,00 TL için devlet katkısı hesabında fazladan 42.160,50 TL birikecek.
Diğer bir deyişle, 2023 yılı içinde Bireysel Emeklilik Sistemine 140.535 TL katkı payı ödemesi yaparak, Devlet Katkısı avantajından üst limit olan 42.160,50 TL ile faydalanabilirsiniz.
10 yıldan önce ayrılanlar için getiri tutarının %15'i, 10 yıllık katkı payını ödeyip 56 yaşını doldurmadan ayrılanları için getiri tutarının %10'u, Emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat ve maluliyet gibi nedenlerle ayrılanlar için getiri tutarının %5'i oranında vergi uygulanmaktadır.
Her yıl sizin tarafınızdan katkı payınızda yapılacak %'lik artış oranı. Bu oran en fazla %5 olabilir. Düzenli katkı payı ödemeleriniz dışında, sisteme giriş aşamasında isteğe bağlı olarak yatıracağınız toplu tutar.
BES'e katılmak zorunlu değildir. 18 yaşını geçen herkes dilerse bu sisteme katılabilir. BES'ten çıkmak isteyenler isterse iptal işlemi yapabilirler.
İlgili 36 soru bulundu
Otomatik BES - BES Kesintisi
Kazancınızın %3'ü işvereniniz tarafından emeklilik şirketine aktarılmak üzere maaşınızdan kesilir. Daha fazla birikim elde etmek isterseniz, işvereninizden daha yüksek tutarda kesinti yapılmasını talep edebilirsiniz.
Peki, BES parası ne zaman yatar? BES'ten çıkınca katılımcı ayrılma talep formunu imzalayıp faks ya da posta yöntemi ile şirkete gönderdiğinde hesabında biriken tutar, 20 iş günü içerisinde hesabına yatırılır.
BES fonlarında devlet katkı payında hisse ağırlığının artırılma kararı ilk günden borsaya pozitif katkı verdi. İlk işlem gününde BES fonlarındaki hisse payı %13'ten %21'e yükseldi.
2023 yılı yeni asgari ücretle birlikte BES'te devlet katkısı tutarı da arttı. En yüksek yararlanacağınız devlet katkısı tutarı, yıllık brüt asgari ücretin yüzde 30'u ile sınırlı. Asgari ücretin brüt tutarı 10.008 lira ve aylık yararlanacağınız devlet katkısı tutarı 3.000 lira.
Devlet katkısı nedir? Devlet tarafından, bireysel emeklilik sistemine (BES) düzenli veya toplu olarak yatırdığınız tüm katkı paylarının %30'u oranında bireysel emeklilik hesabınıza ödenen tutardır. Örneğin; aylık 200 TL ödüyorsanız adınıza her ay 60 TL, 800 TL ödüyorsanız 240 TL devlet katkısı ödenir.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikiminiz fonlarda değerlenir ve ayrılma talebinizin ardından yasal süreler içerisinde bu fonların satışı gerçekleşir. Erken çıkış işlemleriniz de bireysel emeklilik çıkış işlemleri için yasal süre olan 20 iş günü içerisinde gerçekleştirilir.
Bu miktarı sorgulamak için ise e-Devlet BES bakiye sorgulama sayfasına girerek otomatik bireysel emeklilik sekmesini seçerek Bireysel Emeklilik Sistemi`nde ne kadar paranız biriktiğini öğrenebilirsiniz.
BES'te devlet katkısı oranı tam %30! Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkısı uygulaması sayesinde, sisteme yatıracağınız her katkı payının %30'u kadar ek bir tutar, sözleşmenize bağlı BES devlet katkısı hesabınızda biriktirilir.
BES'e dâhil olduğunuzda, ödediğiniz katkı payı tutarının %30'u oranında devlet size destek olur. Yani aylık ödeyeceğiniz 500 TL BES katkı payınız için 150 TL devlet katkısı alabilirsiniz. Devlet katkısı, ödediğiniz BES katkı payı tutarı doğrultusunda artar.
Aynı şirkette ya da farklı şirketlerde birden fazla emeklilik sözleşmesine sahip olunabilir.
İleriye dönük para biriktirmekten çok daha avantajlı; çünkü devlet de birikiminize katkı sağlıyor. Yani BES, emeklilikte size ek gelir sağlıyor. Hem bireysel olarak sizin ileriki yaşamınızda refah düzeyinizi arttırıyor hem de uzun vadeli bir yatırım olması nedeniyle ülke ekonomisine katkı sağlıyor.
Bireysel emeklilik sisteminden emekli hakkı kazananlar ile zorunlu nedenlerle ayrılanlara yapılan ödemelerin % 25'i, diğer sigorta şirketlerine 10 yıl prim ödeyenler ile zorunlu nedenlerle ayrılanlara yapılan ödemelerin %10'u gelir vergisinden istisnadır.
22 Ocak 2022* tarihinden itibaren bireysel emeklilik hesabınıza ödediğiniz katkı paylarının %30'una karşılık gelen tutar devlet katkısı olarak bireysel emeklilik hesabınıza ödenir. Eğer siz aylık 100 TL katkı payı ödemesi yapıyorsanız, bu tutar hesabınıza 130 TL olarak geçer.
Devletin bir katılımcıya ödeyeceği yıllık katkı miktarı, yıllık brüt asgari ücretin %30'u ile sınırlı olacaktır. Katılımcı birden fazla emeklilik sözleşmesine sahip olsa dahi, yıllık devlet katkısı miktarı yıllık brüt asgari ücretin %30'unu geçemeyecektir.
Gerek BES gerekse yatırım fonlarının getiri oranı; seçilen fon ve yatırımın süresine göre değişkenlik göstermekle birlikte, 2021 yılında yatırım fonları ortalama % 34 oranında getiri sağlamış olmasına karşın bireysel emeklilik fonları ortalama % 40 oranında getiri sağlamıştır.
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
BES Paramı Nasıl Geri Alırım? İlgili kurumu arayıp Bireysel Emeklilik Sistemi kaydınızı iptal ettirdiğiniz taktirde, para iadeniz 10-15 iş günü içerisinde gerçekleştirilir. BES iptal işlemi ve Takasbank para iade işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirilmemektedir.
Daha önce işvereni tarafından emeklilik planına dahil edilmiş ancak cayma veya ayrılma hakkını kullanmış olan çalışan, 3 yılın sonunda bir defalığına mahsus olarak emeklilik sistemine yeniden dahil edilebilecektir. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu süreyi 1 yıla kadar azaltmaya ve 5 yıla kadar artırmaya yetkilidir.
Siz de e-Devlet'ten kontrol yaparak biriken paranızı sorgulayabilirsiniz. e -Devlet'te bireysel emeklilik sekmesini seçerek Bireysel Emeklilik Sistemi'nde ne kadar paranız biriktiğini öğrenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri