İsim Değiştirme Dava Dilekçesi Nereye Verilir? İsim Değiştirme Dava Dilekçesi, kişinin son yerleşim yeri Asliye Hukuk Mahkemeleri ön bürosuna verilir.
Nüfus müdürlükleri isim değişikliği bazı durumlar için yapılabilir. Ancak bunu yapmak isteyenler dava açmak zorundadır. Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesi uyarınca, gerekçeli nedenler ve kanıtlar sunulduğunda isim değişikliği yapılır. Bu tür davalarda, davacı adını değiştirmek isteyen kişi nüfus müdürlükleridir.
İsim eklemek
gereken süreç Türkiye yasalarına göre sadece ve sadece mahkeme yolu ile gerçekleşebilmektedir. Son zamanlarda yayılan duyumların aksine bu durum ancak hakim kararı ile gerçekleştirilebilmektedir. Genellikle isim benzerliği olan kişilerce veya isminden hoşlanmayan kişilerce talep edilmektedir.
Nüfus Hizmetleri Kanunun 36. maddesine göre adın değiştirilmesi için açılacak davalarda yetkili mahkeme ise davacının yerleşim yeri adresinin bulunduğu yer mahkemesidir. Buna göre adının değiştirilmesini isteyen kişi ikametgâhının olduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesine dava açılabilecektir.
18 yaş altı isim değişikliği için çocuğun ismini değiştirme adına açılacak davalarda, davayı çocuğun kendisi değil, velayet hakkına sahip veliler veya avukatı tarafından açılabilecektir. Anne veya baba, çocuğunun ismini değiştirme talebiyle haklı bir sebebin varlığı halinde isim değiştirme davası açabilecektir.
İlgili 42 soru bulundu
Kişiler 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda kalmayan bir kereye mahsus isim değişikliği yapabilecektir İsim ve soy isim değişikliğine süt talepler ancak mahkemeye başvuru yolu ile yapılabilir. 2024 yılında isim ve isim değişikliği yapmak isteyenlerin mahkemeye başvurması gerekmektedir.
Yazımızda da detaylı olarak izah ettiğimiz üzere, her türlü isim veya soyisim değiştirme veyahut isim ekletme talebinin Nüfus Müdürlüklerine başvuru yapılacak neticelenmesi mümkün değildir.
İsim değişikliği kararının nüfus müdürlüğünce sisteme işlenebilmesi için ilan ücreti de yatırılması gerekecektir. İsim değişikliği ilan ücretinin ise şu an itibariyle 800-2000 TL arası olduğunu söyleyebiliriz.
NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan resmi açıklamaya göre 24 Aralık 2022 tarihine kadar e-Devlet üzerinden isim soyisim değişikliği yapılabilecek.
İsim ekleme davası açmak isteyen kişiler davayı kendileri takip edebilirler ancak dava hazırlık aşaması, dilekçenin yazım aşaması ve davanın takip aşamaları hukuki ve teknik bilgi gerektirmektedir. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki aynı hukuki sebebe dayalı olarak ikinci kez dava açılması mümkün değildir.
nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğü ad ve soyadı değişikliği başvurularının 24 aralık 2022'ye kadar e-devlet aracılığıyla da yapılabileceğini bildirdi. ad soyad değişikliği işlemi e-devlet üzerinden son başvuru gününe kadar yapılabilecek.
Genel Olarak İsim Ekletme Davası
5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu m. 15/5 hükmünde “Çocuğa konulan ad, üç adı geçmemek üzere ve kısaltma yapılmadan yazılır.” denmek suretiyle üç tane isme sahip olunabileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla -haklı nedene dayanmak şartıyla- isim ekletilebilmesi mümkündür.
18 Yaş Altı İsim Değişikliği
18 yaşından küçük olup ayırt etme gücüne sahip çocuklar, velileri olmadan isim değiştirme davası açabilir. Hakim duruma göre vasi atanmasına karar verebilir. Fakat sonuç olarak 18 yaşından küçüklerin isim değiştirme davası açmaları önünde bir engel bulunmamaktadır.
Kimliğe İsim Ekletme 2023
İsim açısından ise ancak adından imla veya yazım hatası bulunan kişiler bu düzenlemeden yararlanabilir. Diğer hallerde ise Türk Medeni Kanunu ve Nüfus Hizmetleri Kanunu uyarınca dava açarak değişiklik gerçekleştirilebilir. İsim ekletme davası nüfus müdürlüğüne karşı açılan bir davadır.
e-Devlet üzerinden ad ve soyadı değişikliği başvuru şartlarını taşıyan vatandaşların herhangi bir başvuru ücreti ödemeleri gerekmemektedir. Vatandaşlar e-Devlet üzerinden 24 Aralık 2022 tarihine kadar başvuru yapabilecekler.
Bir çocuğun isminin değiştirilmesi ancak mahkeme kararı ile mümkündür. Küçük adına isim değişikliği talep hakkı yasal velayete sahip kimselerdedir. Bunlarda genel olarak çocuğun annesi veya babasıdır.
Bu süreçte e-devlet isim değiştirme şartlarına uygun olmanız gerekmektedir. İlk şart, 18 yaşını doldurmuş olmanızdır. Ayrıca, medeni durumunuzun bekâr olması gerekmektedir. İsim değişikliği başvurusu için nüfus cüzdanı, ikametgah belgesi ve sağlık raporu gibi belgeler gerekebilir.
Soyadı Nizamnamesinin 2 nci maddesi ve 5901 sayılı Türk vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 74 üncü maddesinde de kişiye en fazla iki isim verilmesi gerektiği belirtilmektedir.
Dava harç ve giderleri senelik olarak güncellenmekle birlikte maktu olarak belirlenir. 2024 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 2000 TL'dir. Bu tutarın içerisinde gider avansı, tebligat ücretleri, harç ve masraflar bulunmaktadır.
2024 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 2000 TL'dir. Ek olarak mahkeme kararının ilan edilmesi gerektiği için davanın sonuçlanmasından sonra basın ilan ücreti ödenir.
e-Devlet Kapısı'ndaki “Kimlik Bilgilerim” kısmında yer alan bilgilerinizde herhangi bir hata var ise açılan sayfadaki “Bilgilerimi Yenile” butonundan Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sistemlerindeki bilgilerinizle e-Devlet Kapısındaki bilgilerinizi güncelleyebilirsiniz.
İsmini değiştirmek isteyen kişi, bir dilekçe ile mahkemeye başvurarak dava açabilir. Dilekçede ismin neden değiştirilmek istendiği açıklanmalıdır. Açılacak davada, davalı olarak nüfus müdürlüğü gösterilmelidir. Bu davada, isim değiştirme isteminin haklı sebebe dayandığı her türlü delille ispatlanabilir.
Soyadınızdaki değişikliği SGK sisteminde de yapmanız için resmi olarak talep oluşturulması gerekiyor. Soyadı değişiklik talebi için dilekçeniz, evlilik cüzdanı fotokopisi ve nüfus kayıt örneğiyle beraber bağlı olduğunuz Toplumsal Güvenlik il/Merkez Müdürlüğü'nün sigortalama servisine başvurmak gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri