Ehliyeti yanında olmadan araç kullanan kişilere uygulanan cezalar her yıl belirlenen oranlarca artış göstermektedir. Örnek vermek gerekirse; ehliyetsiz araba kullanma cezası 2018 yılında 2.018 TL iken; 2022 yılında 3674 TL'dir. 2023 yılında ise ehliyetsiz araba kullanma ceza tutarı 8.190 TL'ye kadar artırılmıştır.
Ehliyeti; mahkeme veya savcılık tarafından yahut başka şekilde geçici olarak veya tedbiren alınan kişinin araç kullanması 2023 yılında ehliyeti; mahkeme veya savcılık tarafından yahut başka şekilde geçici olarak veya tedbiren alınan kişinin araç kullanmasının cezası 8 bin 190 Türk lirasıdır.
Ceza verilmekte olan konulardan bir tanesinin de ehliyetsiz araba kullanmanın cezası olduğu görülmektedir. Ehliyetsiz bir şekilde araba kullanmanın cezası 2023 yılı için 8190 TL olarak belirlenmiştir. Ehliyetsiz araç kullandırma cezası da aynı şekilde 8190 TL olarak bilinmektedir.
Ehliyetsiz araç kullanmanın 2022 yılı için belirlenen temel cezası 3674 Türk Lirasıdır. Ancak belirtmek gerekir ki söz konusu bu miktarın direk ödenmesi halinde %25 indirimli hali yani 2755,5 Türk Lirası ödenir.
ehliyet affı son durum hakkında açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışında olanları kapsayan trafik ceza puanını doldurdukları için ehliyetlerine el konulan sürücülerin ehliyetlerinin iade edileceğini açıkladı.
İlgili 45 soru bulundu
Ehliyetsiz araç kullanan kişiye ikinci kez aynı şekilde para cezası uygulanır. Bu ceza gerektiği zaman iki veya üç ay hapis cezasına dönüştürülebilir.
Ceza Ehliyeti Olmayanlar (TCK m.32/1): Kişinin “algılama” ve “irade” yeteneklerinden birinin bulunmaması halinde ceza ehliyetinin bulunmadığı kabul edilir. Ceza ehliyeti olmayanlar işledikleri suçlar nedeniyle cezalandırılmazlar. Ancak, haklarında akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirlerine hükmedilebilir.
18 yaşından küçüklere trafik cezası yazılmaz diye bir şey kesinlikle düşünmeyin. 15 yaşını dolduran ve trafik ihlali yapan tüm sürücülere trafik cezası yazılmaktadır. Yani trafik cezalarında ceza yazılma yaşı 15'dir. 15 yaşını doldurmuş olan tüm kişilere ceza yazılabilmektedir.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
Ayrıca burada sürücü belgesine el koyma kararı verilse bile bu el koymanın süresi en az 3 ay en fazla 3 yıl olmak zorundadır. Bu sürelerin başlangıcı, mahkeme kararının kesinleşmesinden itibaren hesaplanır. Ehliyete el koyma da aynı şekilde karar kesinleşince infaz edilir.
Birçok kişinin “2. kez alkollü araç kullanma hapis cezası” olarak bildiği bu dava, her zaman hapis ya da para cezası ile sonuçlanmaz. İnsiyatif mahkemededir ve hakim kararına göre sürücü ya 6 aydan az bir hapis cezasına çarptırılır ya da bu ceza para cezasına çevrilir.
2 YIL EHLİYET KAPTIRMA PSİKOTEKNİK
2 yıl ehliyeti kaptırmak, alkollü araç kullanımı için geçerli bir prosedür olarak karşımıza çıkar. Eğer alkollü araç kullanırken yakalandıysanız ve ehliyetinize iki yıllık süre için el konulduysa ehliyetinizi geri almak için psikoteknik kursuna girmeniz gerekmektedir.
3 FARKLI TRAFİK CEZASI DA SİLİNECEK Mİ? Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası
Kaza durumlarında riski en aza indiren emniyet kemerinin takılmaması para cezasına tabi tutulmana yol açıyor. 2023 yılında emniyet kemeri takmama cezası 436 TL olarak geçiyor.
31 Aralık 2022 tarihinden önceki 2 bin TL'nin altındaki kamu kurumu alacaklarından vazgeçildi. Vergi affı paketi kapsamında vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları yer alıyor.
15 yaşından küçük kişilerin araç kullanırken tespit edilmesi halinde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 11. maddesi gereği 8.190 TL ceza kesilecektir.
18 Yaş Altı Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2023
Bu nedenle 18 yaş altında kişilerin ehliyet olmadan araç kullanması ceza ile sonuçlanabilen bir durumu ortaya çıkartmaktadır. 18 yaş altı ehliyetsiz araç kullanma cezası 2023 araç kullanma ehliyeti olmayan kişiler için 1.228 TL olarak uygulanmaktadır.
Fiili işlediği sırada 18 yaşından küçük olanlar hakkında TCK'nın 53/1. maddesinde sayılan hak yoksunluklarına (örneğin; seçme ve seçilme hakkından yoksunluk) hükmedilemez. Çocuklar hakkındaki hapis cezaları, çocuk kapalı ceza evleri veya çocuk eğitim evlerinde infaz edilir.
12-15 yaş grubunda olup da işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını “algılama” veya davranışlarını “yönlendirme” yeteneği gelişmiş çocukların cezai sorumluluğu vardır.
0-12 yaş aralığı: Türk Ceza Kanunu madde 31/1 uyarınca; fiili işlediği sırada 12 yaşını doldurmamış olan çocukların cezai sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılması mümkün değildir.
ortada suç olsa bile cezalandırılmazlar. Yaş sınırı çeşitli ülkelerde farklılıklar gösterir. Farklılıkların alt ve üst sınırları 7–21 yaşları arasında değişmektedir. Ceza ehliyeti yaş sınırı denebilecek alt sınır çeşitli ülkelerde farklı olarak uygulanmaktadır.
Ehliyet ruhsat sorabilir. Şüpheli araç olarak nitelendirirse ki "ben şüphelendim" demesi yeterli kanun nazarında, durdurabilir. Evrak isteyebilir.
Ehliyetsiz araç kullanma cezasına itiraz etmek için 15 günlük bir süre tanınmıştır. Bu nedenle Sulh Ceza Hakimliğine cezanın tebliğinin ardından 15 gün içinde ehliyetsiz araç kullanma cezası itiraz dilekçesi sunulmalıdır.
Ehliyetsiz araç kullanmak hem aracı kullanan kişi için hem trafikte bulunan diğer kişiler için büyük risk oluşturur. Ehliyeti olmadan trafiğe çıkan kişi ile aracın sahibi farklı ise ehliyetsiz araç kullanan kişiye de aracın sahibine de ayrı ayrı ceza kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri