Kekik suyu sade olarak içilebildiği gibi, isteğe göre tatlandırmak için bal, pekmez, şeker, limon karıştırılabilir. Veya bitki suyundan bir fincan/çaybardağı ölçü ile alınıp su bardağına konur üzerine su, meyve suyu, şerbet gibi herhangi birşey ile karıştırılarak tadı seyreltilebilir, içilebilir.
Kekik suyu direkt olarak içilebildiği gibi keskin tadının azaltılması için suyla karıştırılarak tüketilebilir.
Kekik suyunu günlük olarak tüketebilirsiniz. Bunun için birkaç yemek kaşığı kekik suyunu bir bardak su içerisine ekleyip karıştırın. Bu karışımı sabahları aç karnına içmek faydalı olabilir. Ayrıca, kekik suyunu yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
Kekik suyu mide yanması ve ekşimesi gibi sindirim sorunlarına iyi gelir. Yağları yakma özelliği ile metabolizmaya etki ederek kilo vermeye yardımcı olur. Thymol bileşeği sayesinde hücrelerin yenilenmesini sağlar, cildin yaşlanmasını geciktirir. Sivilce oluşumunu engeller.
Kekik suyu, günde 2 fincandan fazla içilmemelidir. 1 hafta boyunca her gün kekik suyu içtikten sonra, mutlaka 10 gün ara verilmelidir. Kekik suyu tüketiminde aşırıya kaçmamanız önerilir. Kekik suyunun zayıflatıcı etkilerinden faydalanmak için, aç karna tüketilmesi önerilir.
İlgili 28 soru bulundu
Antiviral özelliği sayesinde vücuttaki mikrobiyal yükü azaltabilen kekik çayı, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, romatoid artrit, haşimato, lupus, vertigo, kulak çınlaması ve multipl skleroz gibi hastalıklarla savaşta destek olur.
Kekik çayı antiviral, antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri sayesinde soğuk algınlığı ve grip semptomlarını iyileştirerek öksürüğe iyi gelir, sindirim sorunlarını düzeltir, uykusuzluğu giderir ve adet ağrıları yanı sıra kilo kaybına da yardımcı olur.
Kekik, çay halinde de insan sağlığı için çok etkili sonuçlar vermektedir. Özellikle de bazı hastalıkların iyileşmesine yardımcı olmak adına kekik çayı içilmesi önerilir. Kekik çayı, soğuk günlerde sıcak çay olarak içilmektedir. Yaz sıcaklarında da buzlu ya da limon dilimli haliyle vücudu rahatlatmak için tercih edilir.
Limon kekiği demir açısından zengindir, ayrıca C, D ve B vitaminleri içerir. Limon kekiğindeki uçucu yağ, antioksidan ve antiseptik özellikler sağlayan doğal bileşikler içerir. Limonlu kekik çayı, dekonjestan ve gevşetici özellikleri nedeniyle çocuklara genellikle solunum yardımı olur.
Kabızlık problemi yaşayanların sabah ve akşam aç karnına zeytinyağı ile birlikte kekik suyu tüketmeleri bağırsak hareketlerinin hızlanmasına ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.
Doğanın mucizevi bitkilerinden birisi olan kekik, cilt sağlığına olan faydalarıyla da bilinmektedir. İyi bir antioksidan kaynağı olan kekik, yaşlanma karşıtıdır. Kekiği bir süre kaynattıktan sonra suyu cilde sürülerek kullanılabilir. Düzenli kullanıldığında sivilce ve akne oluşumunu engeller.
13) Kekik. Kekik idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir mi diye merak ediyorsanız bu bitkinin öncelikle idrar söktürücü olduğunu belirtelim. İdrar yolu enfeksiyonunun iyileşmesinde vücudun temizlenmesi önemlidir ve kekik bunu destekler.
Vajinal ve ağız mantar enfeksiyonları üzerinde oldukça etkilidir.
KEKİK ÇAYI NEYE İYİ GELİR? Kekik çayı sindirim ve idrar yolu rahatsızlıklarının yanı sıra adet sancısının hafifletilmesi için de kullanılır. Menstruasyon ağrısına iyi gelen bu kekik çayı sayesinde kişiler ağrılı adet dönemlerini daha rahat geçirebilir.
Aynı zamanda yağlar cilt ile doğrudan temas etmemeli bir pamuk yardımı ile sürülmelidir. Vajina mantarı enfeksiyonu için 3-4 damla yabani kekik yağı ile birlikte 1-2 damla hindistan cevizi yağı karıştırılarak kullanılabilir.
Fakat saçlarına yaptırdıkları işlemler saçın doğal yapısını bozar ve saça zarar verir. Boyaların içinde bulunan kimyasallar saçlarda kırıklara neden olur. Peki, Kekik Suyu Saç Rengini Açar Mı? sorusuna cevabımız evet olacaktır.
KİLO VERMENİZİ SAĞLIYOR
Kekik çayı metabolizma hızlandırıcı etkisi sayesinde yağ yakımını hızlandırıp kolayca kilo vermenizi sağlıyor. Uzmanlar da kilo vermek isteyen bireyler için kekik çayını önermektedir. Özellikle göbek ve bel bölgesinde yağlanmadan şikayetçi olan kişiler için kekik çayı idealdir.
Kemik sağlığa iyi gelen ve zayıflamak içinde kullanılan kekik suyundan daha iyi faydalanabilmek için haftada her gün içilmeli ancak haftanın sonunda 10 gün kadar ara verilmelidir. Kekik suyunu gün içerisinde de 3-4 kaşıktan fazla tüketilmemesi daha uygun görülmektedir.
Sedatif (yatıştırıcı) etki sağlar. Astım tedavisinde ve saman nezlesinde kullanılır. İştah açıcı, idrar söktürücü, hazımsızlık azaltıcı ve sindirim kolaylaştırıcıdır. Kan dolaşımını hızlandırır.
Kekik çayının bağışıklık, sindirim sistemi ve kadınlar adet döngüsüne faydaları vardır. Nane limon ile birlikte de tüketilebilen kekik çayının yapılışı da kolaydır. Demleme usulü yapılması kekiğin aromasını ve faydalı etkilerini korumasını sağlar.
Kekik çayı sindirim sistemini düzene soktuğu için hızlı ve sağlıklın bir şekilde zayıflamanıza yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda kekik çayının toksin atıcı etkisi olması vücutta ödem ve şişkinlik oluşmasına engel olur.
Kaynar suyun içerisine taze kekik dalı veya kuru kekik (ikisinden biri) atın ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra bal ile tatlandırabilirsiniz. Hazırladığınız kekik çayını aç veya tok karna içebilirsiniz.
Bununla birlikte kekik çayı aynı antibakteriyel özelliklere de sahiptir. Kekikte bulunan uçucu yağlar bazı bakteri türlerinin büyümesini ve çoğalmasını engelleyebilir. Bu sayede kekik çayı mikropların neden olduğu akne, mantar gibi cilt sorunlarına bağlı semptomların hafiflemesine de yardımcı olabilir.
Kekik çayı, içerdiği bazı bileşenlerin metabolizma hızını artırabileceği bilinmektedir. Özellikle thymol adlı bileşiğin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır.
Saça parlaklık ve canlılık kazandıran kekik suyunu saç derisi bakımınız için kullanabilirsiniz. Kepekli veya yavaş uzayan saçlarınız için duş sonraları temiz saçınıza uygulayınız. Saçları canlandırma ve saç köklerini güçlendirmek için duş sonrasında birkaç fıs uygulayarak saçınıza ve saç derinize masaj yapınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri