Toplam olarak 2023 evlilik maliyeti; En düşük yaklaşık olarak 185 bin TL'yi buluyor. Ortalama olarak yaklaşık 275 bin TL'yi buluyor.
Evlenmenin başlıca masraf kalemleri olan düğün, çeyiz, takı, ev eşyaları için çiftler en az 400 bin TL'lik harcıyor. Avantajix.com, önceki yıl başlattığı “Evlilik Maliyeti Fiyat Araştırmasını” bu yıl da sürdürdü. Araştırmaya göre, geçen yıl 90 bin TL olan evlilik masrafları bu yıl 400 bin TL'ye ulaşmış durumda.
NİŞANIN VE DÜĞÜNÜN MALİYETİ ORTALAMA 250 BİN LİRA
Nişan ve düğün masrafları ortalama 250 bin TL tutuyor. Nişan elbisesi fiyatları 3 bin TL ile 15 bin TL arasında tutuyor. Gelinliklerin kirası ise 6 bin TL ile 35 bin TL arasında değişiyor.
Erkek tarafı, düğün yerini, düğün yemeğini, düğün davetiyelerini, düğün arabasını ve fotoğrafçıyı ayarlayıp masraflarını karşılar. Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır.
Geleneksel olarak, düğün masraflarının çoğu gelinin ailesi tarafından karşılanır ve bu genellikle düğün salonu ücretini de içerir.
İlgili 17 soru bulundu
Bornoz, nevresim takımı, halı, perde, havlu, yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünleri de kız tarafına aittir.
Nişan yüzüklerini genellikle kız tarafının yüzüğünü erkek, erkek tarafınınkini kız alır. Nişan yüzükleri; nişan tepsisi ve bir kurdele ile birlikte gelir. Aile büyüklerinden birinin konuşması ve iyi dileklerle birlikte çiftlerin sağ el yüzük parmaklarına yüzükler takılır ve kırmızı kurdele kesilir.
Erkek tarafı geline genelde kolye, küpe, yüzükten oluşan takı seti hediye eder. Geline ayrıca 2,3 tane de bilezik takılabilir. Geline tüm bunlar takılırken damada da nişan töreninde saat, künye, kolye ya da şık bir bileklik takılabilir.
Düğününe gittiğiniz kişilerin yakın ailesi değilseniz; çifte para veya altın takabiliyorsunuz. Para olarak son zamanlarda minimum 100 ve 200 TL'nin takıldığını görüyoruz. Altınlarda da fiyat olarak düşükten yükseğe; yarım gram, gram, çeyrek, yarım, tam, cumhuriyet, reşat altın ve bilezik seçenekleri bulunuyor.
Türk gelenek ve göreneklerine göre nişanı ve nişan masraflarını kız tarafının karşılaması doğrudur. Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur.
Evde nişan organizasyonu, aile arasında, samimi bir nişan yapmak isteyen çiftlerin tercihi oluyor. Alan, bir davet salonuna göre daha küçük olduğu için evde yapılacak nişan töreninde öncelikle evin kaç kişi alacağını planlamalısın. Aile arasında yapılacak küçük bir organizasyon için genelde 20-30 kişi davet edilir.
4-Evde Nişan Ne Kadar Sürer? Genellikle evde yapılan nişanlarda, söz ile nişan bir arada yapılmaktadır. Misafirleri karşılamak, ağırlamak, ikramlar, söz de olacaksa kız isteme konuşması, yüzük takma ve pasta merasimi gibi anlarla birlikte ortalama olarak 2 ile 3 saat arası sürmektedir.
Aslında Türkiye'de yasal evlilik yaşı mevcut kanunda belirlenmiş durumda. Medeni Kanunu'un "ehliyetin koşulları ve yaş" başlıklı 124. Maddesinde "Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez" diyor.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Davetliler ise genellikle para ya da yarım altın, çeyrek altın hediye ederler. Düğünde damat geline ne takar sorusunun cevabı ise genelde erkek tarafının geline aldığı takı setidir. Aile bireyleri setteki kolye, küpe ve bileziği ayrı ayrı geline takabilirler.
"Nişanda kız tarafı ne takar? diyorsan; nişanda gelin tarafı damada, damat tarafı geline hediye alır. Ancak genellikle bölgeye veya ailelerin maddi durumuna göre değişiklik gösterebilir. Nişanda takılabilecek aksesuarların arasında; bilezikler, kolyeler ve erkek için saatler bulunur.
Söz merasiminde aileler tanışır ve aile büyükleri arasında yüzük takılır. Söz günü kız istemeye giden aile çiçek, çikolata ve yüzüklerini alıp giderler. Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir. Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler.
Nişanda Kurdeleyi Hangi Taraf Keser? Nişan kurdelesini kız tarafı da erkek tarafı da kesebilir. Genellikle nişanı kız tarafı yaptığı için kurdeleyi de kız tarafından birinin kesmesi beklenebilir. Fakat erkek tarafında yaşça daha büyük ve saygın biri varsa elbette kurdeleyi o kişi de kesebilir.
Söz ve nişan merasimleri bittikten sonra bu tepsileri, ileride çocuklarınıza hediye etmek için saklayabilirsiniz. Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir. Kız evine bu tepsiyle gelinir. Genellikle bu konuda eskiden beridir işlemeli gümüş tepsiler tercih edilmektedir.
Genel olarak kına gecesi masraflarını erkek tarafı karşılar. Gelin adayının elbisesi, ayakkabısı, takacağı takıları, kuaför masrafını ve sayılabilecek birçok şeyi erkek tarafı karşılamaktadır. Yine kına gecesinde içilecek ve yenilecek malzemeleri de erkek tarafı karşılar.
Söz merasimleri kız tarafının evinde yapılır ve çok yakın aile üyeleri hariç pek kimse çağrılmaz. Merasim sırasında aileler birbiriyle tanışmış olur ve evlilik onların da onayına sunulmuş olur. Merasim için kız tarafının uygun olduğu gün belirlenir ve kız istemeye gidilir. Kız tarafı evde misafirlere ikramlar hazırlar.
Asıl konumuz bugün, Damatlığı Kim Alır? Konusuydu. Elbette ki gelinlik nasıl damat tarafı tarafından alınıyorsa, damatlık ta gelin tarafınca almalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri