Özellikle iletim ve yerleştirme yönünden zorluklar göstermesi sebebiyle teknik olarak kaçınılmaz zorunluluklar olmadıkça direkt su altında beton dökümünden sakınılmalıdır.
Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Beton kalitesinin denetlenmediği ülkemizde su taşıyıcı yapı elemanları içerisine rahatlıkla girmektedir. Binalarımıza nüfus eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasına neden olur.
Soğuk havalarda ise su, beton içinde donar ve hacmi büyür. Bu nedenle tepkimeye giremez ve beton içinde zayıf bölge oluşur. Bunu engellemek için suyun uygulama öncesi ısıtılması gerekir. Ayrıca 2-3 gün boyunca beton uygun naylon ya da kumaş ile kaplanmalı ve sürekli sıcak tutulmalıdır.
TS EN 206 standardına göre en düşük taze beton sıcaklığı +5 ˚C olmalıdır. Ancak, beton sıcaklığının +10 ˚C'nin altında olması önerilmez. Bu nedenle döküm öncesinde, esnasında ve sonrasında beton sıcaklığı kontrol edilip kaydedilmelidir.
İlgili 31 soru bulundu
Beton içerisindeki kalsiyum hidroksit ve çimento hidrasyon ürünleri, sonradan beton içerisine giren bu su içerisindeki iyonlarla reaksiyona girerek betonda mukavemet ve korozyon performansını olumsuz yönde etkilemekte ve boşluklu bir yapıya neden olmaktadır.
Harç hava ısısının 26 derece olduğu ortam şartlarında 24 saat kadar sonra kurumaktadır. Beton da yine aynı şekilde bu şartlarda 24 saat sonra sertleşmektedir. Ancak betonun dayanım kazanması 28 gün kadar sürmektedir.
Kanaviçe çuvallara doldurulan betonlar su altına kreynler vasıtası ile indirilir. Dalgıçlar çuvalın bağcığını çözerek betonu boşaltır. Bu betonlar dolgu amacı ile üretilen donatısız betonlardır (bir dalgakıranın temel taşı gibi). Bu durumda beton çuvalıyla beraber su altında bırakılır.
Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir. Bu zor ve zahmetli kır-dök yöntemidir.
Sürekli olarak beton yüzeyinin ıslak kalması sağlanmalıdır. Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür.
Beton, klasik karışımda yüzde 100 su geçirmez değildir. Bununla birlikte, en popüler beton mukavemet sınıfları C 16/20 ve C 20/25, karşılık gelen basınca ek olarak bir miktar su tutar. Bununla birlikte, kalıcı olarak veya yüksek basınç altında maruz kaldıklarında nemi belirli bir derinliğe kadar emebilirler.
12 °C den düşük sıcaklıkta betonun dayanım kazanmadığı kabul edilir, *Donan su hacminin % 9 oranında genişler, İlgili Türk Standardı, betonun basınç mukavemetinin 50 kg/cm2' ye erişmesinden sonra don sebebiyle zarar görmeyeceğini kabul eder.
Beton hazırlanırken içerisine eklenen su, betonun dayanıklılığını azaltırken, beton prizi alındıktan sonraki süreçte betona ilave edilen su ise beton için çok yararlıdır. Bu teknikte en çok dikkate alınması gerekli olan mesele şudur.
Beton sulanmazsa veya alternatif yöntemlerle bakımı yapılmazsa istenen dayanımı sağlayamaz. Yani C30/37 sınıfında attığınız beton o dayanımı hiçbir zaman yakalayamaz. Özellikle ilk 7-10 gün boyunca betonun sürekli olarak nemli görüntüsünü korumasını sağlamak; betona yapılabilecek en büyük iyiliklerden biridir.
İkinci mastarlamanın hemen arkasından su kürüne başlanmalı, en az 3 gün boyunca, aralıksız bütün beton yüzeyleri ıslak kalacak şekilde bol su ile sulanmalıdır. Dökümden itibaren en az 14 gün boyunca kurumasına fırsat vermeden, yüzeyler nemli olacak şekilde su kürüne devam edilmelidir.
Plastik muşambalar ve su geçirmez örtüler beton dökümünden önce şantiyeye getirilmelidir. Bu örtülerle betonun döküleceği alanlar olabildiğince ekstra sudan korunmalıdır. Eğer mümkünse betonda kullanılacak agrega yığınları da bu tarz örtülerle yağmurdan korunmalıdır.
Sorusu çok sık sorulan bir sorudur. Kısa vadeli olarak ele alınırsa su bina temeline zarar vermez. Ancak yer altında olduğu için bina temelinin betonu uzun süre suya maruz kalır. Uzun süre su ile temas eden beton zamanla kararmaya başlar ve çürüme söz konusu olur.
Terastan sızan suyun giderle ilgili olması durumunda sorun olan bölge tespit edilerek değişim yapılmaktadır. Su tesisatı ve atık su gider borularında herhangi bir sorun yoksa sızıntının çatı ya da teras kaynaklı olduğu sonucuna varılmaktadır. Cihazla tesisatın incelenmesi, sorun çıkmasa bile avantajdır.
Sika® Su Geçirmez Beton Sistemi Bileşenleri
derzlerinin su geçirmezliğini sağlamak için kullanılan bir üründür. SikaSwell® , profil ve sızdırmazlık malzemeleri, inşaat derzlerin (hareketsiz derzleri), servis girişlerinin ve geçme yerlerinin sızdırmazlığını sağlamak amacıyla suyla temas ettiğinde şişen ürünlerdir.
Beton dökümünden önce dikkat edilmesi gereken hususlar;
Pompa ve transmikserlerin çalışacağı zemin çökme ve kayma tehlikesine karşı yeterli sağlamlıkta olmalıdır. Bütün kalıp işleri tamamlanmalıdır. Kalıplar sağlam, ışık sızdırmayacak şekilde aralıksız; yüzeyleri düzgün, temiz ve kalıp yağı ile yağlanmış olmalıdır.
Beton dökülmeden önce kalıp; yağ kalıntıları, tahta parçaları, tahta talaşı, yaprak, sigara kalıntıları gibi kirden arındırılmalı, bu işlemler basınçlı hava veya tazyikli suyla yapılmalı ve hava şartlarına göre kalıp nemlendirilmeli veya ısıtılmalıdır.
Sertleşme portland çimentosunun hidratasyonu, su ile kimyasal reaksiyona girmesi sonucu meydana gelir. İlk günlerde nemli şartların belirli süre devam ettirilmesi önemlidir. Bunun için betonun dış yüzü, su ile ıslatılabileceği gibi, nemli örtüler de kullanılabilir.
Beton içerisindeki ıslaklığı kurutup, gidermek için tabi ki en etkin yöntem olarak beton kurutma cihazları kullanılmalıdır. Böylelikle istenilen beton kurutma işlemi doğru biçimde yapılarak olumlu sonuçlar alınır.
Isıtma kablolarının betona gömülerek uygulanan yöntemde kablolar donmayı önleyerek beton sertleştirme işlemini yani kurumayı hızlandırır.Beton kurutma sayesinde Sibirya gibi dünyanın en soğuk bölgelerinde bile kalıpları çıkarmak mümkün hale geliyor.
Bunun için beton günde en az 10 defa sabah, öğle ve akşam olmak üzere ıslatılmalıdır. Sıcaksa ya da sıcak hava dalgası varsa gündüz beton sulaması yapılmaz. Aksi halde, betonlarda yanma yahut kırılmaya ve çatlağa neden olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri