Türkiye'de 2 Eylül 2023 akşam saatlerinde Doğu ve Güneydoğu'da birçok ilde gözlemlenen göktaşının görüntüleri paylaşılıyor. Olayın Gümüşhane ve Erzurum'dan sosyal medyada paylaşılan görüntüleri Reuters haber ajansı tarafından dünyaya aktarıldı.
Türkiye'de 2 Eylül akşam saatlerinde Doğu ve Güneydoğu'da birçok ilde gözlemlenen göktaşının bir parçası Diyarbakır'ın Ergani ilçesine düştü. Köy sakinleri yarım kiloluk göktaşını 4 milyon liraya satışa çıkardı.
Kameralar tarafından kaydedilen ışık süzmesinin yer yüzüne yaklaşınca parlaklığını kaybettiği gözlendi. Diyarbakır, Kars, Erzurum, Ağrı, Iğdır Bingöl, Elazığ, Batman ve Tunceli'de de sokaklarda birçok kişi Dünya'ya doğru düşen ışığı seyretti. Göktaşı olduğu tahmin edilen cisim nedeniyle hava bir anlığına gündüze döndü.
Meteor Krateri, dünyadaki en büyük gök taşı krateri. Amerika Birleşik Devletleri'nin Arizona eyalatinde bulunur. Tahmini yaşı 24000 yıldır. Kraterin çapı 1200 metreyi aşmaktadır.
145 milyon ila 66 milyon yıl önceki Kretase dönemi, yaklaşık 43 bin kilometre hızla Dünya'ya çarpan asteroitle sona erdi. Çapı 12 kilometre olduğu düşünülen göktaşı, bugünkü Meksika'nın Yucatan Yarımadası'nda en az 150 kilometre çapındaki Chicxulub kraterini meydana getirdi.
İlgili 32 soru bulundu
2013 Rusya meteor olayı, 15 Şubat 2013 tarihinde yerel saate göre sabah 09.20 civarında parlak bir meteorun Rusya semalarında belirmesiyle başladı.
Malatya, Erzurum, Elazığ, Gaziantep ve çevre illerden görülen bir göktaşı düştü. Olay, dün saat 20.15 sıralarında gerçekleşti.
2016 yılında tespit edilen 110 metre çapındaki 2016 JG12 isimli asteroid hakkında ESA'nın sitesinde farklı bilgilere de ulaşılabiliyor. Bu verilere göre meteor risk listesinde değil. Sitede asteroidin dünyaya en yakın konumda olacağı bir sonraki tarihin, 3 Kasım 2024 olacağı görülüyor.
Muhtar, kaymakam veya vali, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve en yakın müze müdürlüğüne bu durumu bildirmelidir. Sonrasında Bakanlık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu hükümlerine göre, en kısa zamanda gerekli işlemleri yapmalıdır.
Göktaşının çapı 25 ile 100 metre arasında olursa: Karşı karşıya kalacağımız şey kitlesel panik, bina yangınları, sosyal kargalaşa, çok sayıda ölüm ve yaralanmalar yaratabilir.
Yeryüzüne düşen göktaşları veya meteoritler, büyük ölçüde demir ve nikel karışımından meydana gelir. Bu yüzden, herhangi bir mıknatıs tarafından çekilmeleri oldukça doğaldır. Eğer rastlantı sonucu bulunan bir kaya parçasının göktaşı olduğundan şüpheleniliyor ise mıknatıs ile test edilebilir.
2 Eylül 2015'te Bingöl şehir merkezine 10 kilometre mesafedeki Sarıçiçek Köyü çevresine düşen gök taşının, 4,5 milyar yaşında, eşsiz bileşime sahip, Mars ve Jüpiter arasındaki asteroid kuşağında yer alan en parlak asteroid olarak bilinen 4 Vesta'nın yüzeyinden bir çarpışma sonucu koptuğu belirlendi.
Meteor Çukuru - Ağrı
Doğubayazıt ilçe merkezinin 35 kilometre doğusunda, Gürbulak gümrük kapısının yaklaşık 2 kilometre kuzeydoğusunda bulunmaktadır. 1988 Yılında Erzurum Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca tescillenmiş 2'nci derece doğal sit alanıdır.
Dünya'ya ulaşabilen göktaşları yandığından rengi siyahtır. Atmosferde gazla sürtünmesinden dolayı da yüzeyi cilalanmış gibi düzdür.
2029'da Dünya'nın 32 bin kilometre yakınına gelecek
Bilim insanları, bu ayın başlarında radar gözlemleri sayesinde Apophis'in güneş etrafındaki yörüngesini detaylıca incelemeyi başardı. Gözlemler sonucunda ayrıca gök taşının 13 Nisan 2029'da Dünya'nın 32 bin kilometre yakınına geleceği belirtildi.
En merak edilen konular içerisinde göktaşının nasıl anlaşıldığı ve belli olduğudur. Genel olarak göktaşı mıknatıs çekmediği için yapılan testler içerisinde gelir. Ancak bu yanıltıcı olabiliyor. Çünkü bazı farklı taş cinsleri ve göktaşına benzer yeryüzündeki yapılarda mıknatısla herhangi bir tepkimeye girmez.
Gök taşları, Dünya atmosferine saniyede 11–72 km arasında değişen bir hızla girerler. Sürtünmeden meydana gelen ısıdan dolayı büyük bir kısmı eriyerek toz parçacıkları halinde yeryüzüne inebilir. Büyük gök taşları atmosferde gözlenebilir. Düzenli olarak her sene gerçekleşen meteor yağmurları bulunmaktadır.
Malatya'da akşam saatlerinde gökyüzünde görülen sebebi bilinmeyen ışık hüzmesi heyecana neden oldu. Doğanşehir ilesinde 20.15 sıralarında 'Meteor düştü' iddiaları bir anda sosyal medyada yayılırken, çok sayıda vatandaş tarafından gözlemlenen cisim kentte heyecan yaşanmasına neden oldu.
Türkiye'nin doğusunda göktaşı düşüşü gözlemlendi
Demirören haber ajansı da olayın Diyarbakır ve Kahramanmaraş semalarındaki görüntülerini paylaştı. Kayıtlarda atmosfere giren cisim, yanarken yeşil bir renk alıyor. Aynı haberde göktaşının Diyarbakır, Bingöl, Elazığ, Batman, Tunceli, Ağrı, Kars'da göründüğü kaydediliyor.
Bir meteorit, bir meteor olarak atmosferden geçişi sırasında yüzey malzemesinin aşınmasından arta kalan ve yere çarpan bir meteor kalıntısıdır. Her gün tahminen 25 milyon göktaşı, mikrometeoroit ve diğer uzay molozları Dünya atmosferine girmektedir.
Rüyada meteor düşmesi; rüyayı gören bireyin en önemli arzuların ve hayallerin gerçekleşmesi olarak tabir edilir. Rüyayı gören kişinin hedeflediği işleri yapabilmek için önemli avantajlar sağlayacağına, bu fırsatların akıllıca kullanılarak kabiliyetlerini gerçekleştirmeye işaret eder.
Dünya'ya düşen ilk göktaşı Moritanya'da bulundu - YouTube. Yeşil-gri renkte ve portakal büyüklüğündeki taş, Dünya'ya düşen en eski meteor olarak tarihe geçti.
Göktaşları, haberlerde gördüğümüz üzere koleksiyoncular ve bilim insanları tarafından dudak uçuklatan fiyatlara satın alınabiliyor. Göktaşlarının bu kadar pahalıya alınmasının ana sebebi, nadir olması ve evrenin oluşumuna dair sırlar içermesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri