Gelir testi, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılacak. Testte hane içinde kişi başına gelirin 3 bin 336 liranın altında çıkması halinde prim borçları silinecek. Bu borçlardan doğan gecikme cezası ve zammı da alınmayacak. Ödeme gücü bulunanların prim borçlarını 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödemesi gerekiyor.
Borç anaparası, Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı bankalara 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ödendiği takdirde gecikme faiz ve cezaları silinecek. Aralık 2022 tarihine kadar olan GSS prim borçlarının 31 Ağustos'a kadar ödenmemesi halinde, gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanacak.
Genel Sağlık Sigortası prim borcu olanlara borç yapılandırması kapsamında af geldi. Peki yapılandırmadan kimler yararlanabilecek? Detayları Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal anlattı. Çalışanlar ve emekliler, Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında sağlık hizmeti alıyor.
Vergi affı kanun teklifinde Genel Sağlık Sigortası prim borçları da bulunuyor. 31 Aralık 2022 tarihinden önce gelir testi yaptırmadığı için GSS borcu bulunan vatandaşlar, 31 Ağustos 2023 tarihine kadar yapılandırma başvurusunda bulunabilecek. Gelir testi, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılacak.
Bilindiği üzere, 12.03.2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, 7440 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılan borçların peşin ve ilk taksitinin ödeme süresi 26.05.2023 tarihli ve 32202 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 7300 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31.07.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
İlgili 17 soru bulundu
SGK'dan yapılan açıklamada, "Son ödeme tarihi 31 Temmuz 2023 olan yapılandırma, cari dönem prim borçları ve diğer her türlü borçların son ödeme süresi 3 Ağustos 2023 saat 23:59'a kadar uzatılmıştır." ifadeleri kullanıldı.
GSS prim borcu bulunan vatandaşlarımız, yapılandırma için ikamet ettikleri il veya ilçedeki kaymakamlıklarda hizmet veren SYDV'lere başvuruda bulunacak. SYDV'lerde yapılacak gelir testi sonrası başvuru sahibinin 31 Aralık 2023 tarihine kadar olan borcu çıkartılacak.
Milyonlarca vatandaşın vergi ve prim borçlarına ödeme kolaylığı getiren yapılandırma kanunu kapsamında, GSS prim borçları da yapılandırılacak. Primlerini ödeme gücü olmayanlar, borçlarının tamamıyla silinmesi için gelir testine girebilecek. Gelir testi, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılacak.
Buna göre, yapılandırma başvuruları 31 Mayıs'ta sona erecek. İlk taksit ve peşin ödeme de 30 Haziran 2023 tarihine kadar yapılacak.
Kanuna göre, hane içinde kişi başına gelirin asgari ücretin 3'te 1'inden az olması halinde GSS primi alınmıyor. 2022 yılı için hane içindeki kişi başına geliri 1.668 TL'nin altında olanlar GSS primi ödemekten kurtuluyorlar.
Vergi affı kanunu kapsamında GSS prim borcu ödeme ve yapılandırma işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sayfası gib.gov.tr adresi üzerinden yapılacak. Dileyen vatandaşlar, direkt olarak gelir idaresi kurumuna giderek müracaat edebilirler.
Özet: ''Vergi Affı'' ve ''Vergi Yapılandırması'' olarak bilinen 7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun 12.03.2023 tarih ve 32130 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlandı.
GSS BORCU EMEKLİLİĞE ENGEL DEĞİL AMA ÖDENMESİ ŞART
GSS borcu bulunması SGK ve Emekli Sandığı kapsamındaki sigortalılara emekli aylığı bağlanmasına engel olmuyor. Ancak Bağ-Kur kapsamında emekli aylığı bağlanacak sigortalıların GSS borcunu ödemesi gerekiyor. Kısmi ve part-time çalışanlar için primler tamamlanabilecek.
SGK tarafından yapılan duyuruda, “Son ödeme tarihi 31 Temmuz 2023 olan yapılandırma, cari dönem prim borçları ve diğer her türlü borçların son ödeme süresi 3 Ağustos 2023 saat 23.59'a kadar uzatılmıştır” ifadelerine yer verildi.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi 1 Nisan tarihi itibarıyla yeni bir döneme girmiş oldu. 6824 sayılı torba yasa ile milyonları sevindirecek düzenlemeler artık hayatımızda. Bu düzenlemede hem işverenleri hem de vatandaşları ilgilendiren bölümler var.
Zamanında GSS prim borcu ödenmezse, Sosyal Sigortalar Kurumu, bizzat haciz ya da icra kapsamında söz konusu prim borçlarını talep edebilir. Aksi durumda, acil servis hizmetleri haricinde kişilerin muayene ya da tedavi olmaları olanaksızlaşır.
Son ödeme tarihi 31.07.2023 olan SGK cari dönem prim borçları, yapılandırma borçları ve diğer her türlü borçların son ödeme süresi 03.08.2023 tarihi saat 23:59'a kadar uzatılmıştır.
İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir3.
Yasa çıktıktan sonra ikinci ayın sonuna kadar başvuru yapılabiliyor. İlk taksit başvurudan 1 ay sonra başlayacak. Taksitler iki aylık dönemlerle ödenecek.
GSS'ye borcunuz varsa ve 1 Nisan'daki düzenlemeden yararlanmazsanız, borcunuz katlanarak artar, hiçbir zaman da silinmez. Geçmiş borçlarınızı ödeyecek gücünüz yoksa gelir testine girip, bunu ispat ederseniz, geçmiş prim borçlarınız silinir.
31 Aralık 2022 tarihinden önce kamuya olan ve 2 bin TL'yi geçmeyen vergi borçları silinecek. Sürücülerin alkol, uyuşturucu, ölümlü ve yaralanmalı kaza, drift ve aday sürücülük halleri dışındaki ihlallerinden kaynaklanan ceza puanları silinecek.
2023 yılı Temmuz ayındaki asgari ücret ara zammının belirlenmesiyle birlikte GSS prim tutarı da açıklanacak. Şu anki güncel GSS prim tutarı 332,5 TL olarak bilinmektedir. Asgari ücretteki %34'lük zamdan sonra GSS prim tutarının 402 TL olması beklenmektedir.
En yakın SGK'ya gidilerek yapılandırılmış güncel borç ödeme planı alınabilir. 7143 SGK yapılandırma ödemesi, anlaşmalı bankalardan, PTT şubelerinden, internet bankacılığından, mobil bankacılıktan ve SGK'nın resmi sitesi üzerinden yapılabilir.
GSS borcu sildirmek için e-devletten ya da SGK'ya herhangi bir başvuru yapma şartı aranmıyor. Borçlar otomatik olarak yapılandırılıyor. Yapılandırılan ve tahsilinden vazgeçilen borç tutarları için E-devlette 7440 Sayılı Kanun Kapsamında GSS Yapılandırma Borç Sorgulama ve Döküm Alma sayfasından T.C.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri